Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Jakie znacie filmy w klimacie/z epoki Jane Austen? North and South z BBC widziałam
Również "Żony i córki", "Targowisko próżności". Mogę też polecić "Middlemarch", również fajna jest "Samotnia" (Bleak House). (choć nie wiem, w jakim stopniu są one "w klimacie JA", bo nie wiem co masz na myśli mówiąc o klimacie )
wydaje mi sie , ze również "Jane Eyre" - jak dla mnie w klimacie
ja tez nie wiem jak rozumiec pojecie "klimat", czy o filmy kostiumowe, czy tematyke. Jesli tematyke - to Daniel Deronda, Wielkie nadzieje, Lorna Doone, wszystkie ekranizacje Jane Eyre, czy Wichrowych Wzgórz, David Copperfield, , Burmistrz Casterbridge, Nasz wspólny przyjaciel, Samotnia, Tajemnica domu na wzgórzu, no i wymieniane wczesniej Miasteczko Middlemarch, czy Targowisko proznosci (ale serial - nawet jesli ma wkurwiajaca muzyke )
Dziękuję, za tak szybki odzew:)
Jako "klimat" rozumiem... hmmm, jakby to ubrac w słowa; lekkość, angielskość (choć może bardziej tradycja), maniery, romantyzm, ale nie przesłodzony, z dobrą fabułą, nie płytki, a jeszcze pięknie by było jakby zdjęcia, kostiumy (i muzyka) były nietuzinkowe. Taaa, własnie to jest klimat właśnie poluję na Cranford, ale pusto na torrentach:)
Ostatnio edytowany przez delile (2009-11-03 15:43:53)
AineNiRigani napisa³:
Lorna Doone
ta z młodocianym Dżemikiem?
Podpisuję się pod Danielem Derondą i Cranford. Niedługo będzie kręcony nowy Middlemarch Sama Mendesa - ciekawe, co z tego wyjdzie (męczyłam książkę miesiąc, ale zmęczyłam), mam tylko nadzieję, że mimo wszystko Kate Winslet nie będzie grała Dorothei - lubię ją, ale jest ciut za stara do tej roli.
No i nie wiem, może jakiś Pokój z widokiem? Ew. w szeroko pojętym klimacie - choć to amerykańskie - jest jeszcze Wiek niewinności wg. E. Wharton. I ew. ekranizacje Henry'ego Jamesa - Złota np. mi się podobała (choć nie Portret Damy, brrr).
A juści!! Mlodocianym i strasznie dziwnym Dzemikiem
To ja jeszcze rzucam moim ukochanym Hornblowerem - chociaz moze nie jest az tak romantyczny, ale za to lekkoc, angielskosc i maniery ma jak najlepsze No i pozwala sobie wybrazic przebieg kariery Wenwoortha
oglądałam wczoraj Północ Południe BBC - i jestem zachwycona... piękne!
"Bright Star" (2009)
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Y7IwhVQa8Uk
Myślę, że dla fanów filmów kostiumowych będzie to interesująca pozycja.
Film powszechnie dostępny w sieci, więc jak ktoś będzie chciał znaleźć to znajdzie.
Pozdrawiam
Ja z czystym sumieniem polecam "Little Dorrit" 2008 r. seria seriali BBC. Piękny serial!