Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Dziś rano (o 5:45 ) TVP zaczęło wyświetlać Dumę i uprzedzenie (1995). Jutro drugi odcinek. Kolejne w następne soboty i niedziele.
PS. A w ogóle dlaczego ten wątek ucichł?
O KTÓREJ???
Jakiego czasu?
zakonczyli z Bleak House, to teraz leca z P&P - o tej samej poganskiej godzinie.
Dziś, o co najmniej niestosownej godzinie 5.40 rano, TVP1 zaczęła wyświetlać po raz kolejny (i po raz kolejny o takiej porze) serial "Czasy, w których przysżło nam żyć". Właściwie mam wrażenie, że wyświetlają ten seriał na okrągło , bo co jakiś czas uda mi się obudzić o tej porze i trafić na któryś z odcinków, za to nigdy nie udało mi się obejrzeć całości.
E.
Bez związku z Jane Austen, ale nadal kostiumowo - za tydzień we wtorek (21. lipca) na TVP2 o godz. 20.55 będzie pierwsza (z dwóch) część serialu BBC "Daniel Deronda".
W obsadzie wielu "austenowskich" aktorów - Romola Garai (nowa Emmą), Greta Scacchi (pani Weston z "Emmy" z GP oraz Cassandra Austen z "Miss Austen Regrets"), Hugh Bonneville (również "Miss Austen regrets", oraz MP Rozemy), David Bamber (pan Collins '95), Hugh Dancy ("Klub miłośników Jane Austen"), Jodhi May (pani Weston z nowej Emmy z Romolą), Amanda Root (Anne z "Perswazji" '95).
Polecam wszystkim, bo moim zdaniem serial jest absolutnie wspaniały (choć nie w austenowskim stylu ).
Oglądałam wczoraj Daniela... - dzięki za polecenie, Akaterine. Piękne zdjęcia (turniej łuczniczy czy dzielnica żydowska!), bdb aktorzy (Romola b. fajna). Jakoś zewsząd otacza mnie Jerzyk Eliot, której na studiach nie znosiłam - ostatnio słuchałam podcastu na BBC o niej, i teraz DD. Aż poszłam i pożyczyłam Middlemarch z biblioteki
Middlemarch jest bardzo fajne (i serial BBC również nakręciło ), ale już innej przetłumaczonej książki (Młyn nad Flossą? Lub jakoś tak) nie dałam rady. Daniela próbowałam czytać w oryginale i dałam radę połowę. Z pewnością nie jest to styl tak lekki jak Austen, a szkoda.
A Romola w DD to dla mnie mistrzostwo, nie mogę się na nią napatrzeć w tym filmie. I w ogóle lubię postać Gwendolen i czasami mam wrażenie, że jako jedyna ją lubię .
Akaterine napisa³:
Middlemarch jest bardzo fajne (i serial BBC również nakręciło ), ale już innej przetłumaczonej książki (Młyn nad Flossą? Lub jakoś tak) nie dałam rady.
O, taaak. To właśnie to było naszą obowiązkową lekturą na 1szym roku. Prawie przez okno wyrzuciłam, a potem spytałam się prowadzącej, czemu autorka cierpi na schizofrenię względem głównej bohaterki - to ją krytykuje, to zachęca "dalej Maggie, śmiało!".
Akaterine napisa³:
A Romola w DD to dla mnie mistrzostwo, nie mogę się na nią napatrzeć w tym filmie. I w ogóle lubię postać Gwendolen i czasami mam wrażenie, że jako jedyna ją lubię .
Ona wydaje mi się trochę taką postacią, jak - w mniejszym stopniu - Emma Woodhouse czy - w stopniu większym - Scarlett O'Hara (nie Becky Sharp, bo ona - imho - w książce Thackeraya jest zdecydowanie negatywna), która będzie wzbudzać kontrowersje, ale zarazem autor (i potem niejeden widz) ma do niej słabość. A Romola rzeczywiście po prostu jest Gwendolyn; widziałam ją w Pokucie, Inside I'm Dancing i przelotem w Scoop, ale tu błyszczy (i wygląda b. ładnie). IMHO będzie dobrą Emmą.
Też uważam, że Becky Sharp w książce jest negatywna, mimo że autor w zasadzie jej tak nie przedstawia, w sensie że nie wmawia czytelnikowi, że Becky jest zła (a przynajmniej tak to pamiętam... Książkę czytałam kilka lat temu). W filmie z 2004 roku z Reese Whiterspoon Becky jest przedstawiona zbyt pozytywnie; w serialu BBC jest bardziej skomplikowana - charakterologicznie jest bliska książce, ale aktorka gra ją tak uroczo, że po prostu nie da się nie lubić. Ale w sumie Becky robiła takie wrażenie na ludziach, więc czemu jako postać filmowa nie może robić takiego wrażenia na widzach?
I też mi się wydaje, że Emma Romoli będzie dobra. W ogóle ona pasuje do tego typu postaci (i lubi je grać, czytałam w jednym wywiadzie). Tego typu rolę gra również w filmie "Angel", też bardzo polecam.
A widziałaś trailer do Emmy? Dałam linka w odpowiednim temacie w dziale "Inne powieści".
Tak, Becky jest w książce zdecydowanie negatywna, bez przemów dydaktycznych, po prostu: jest wredna, bez skrupułów, i już, i tak ją odebrałam. Ciekawe, że wcześniej, zanim przeczytałam książkę, z jakichś opracowań i wzmianek intertekstualnych wyobrażałam sobie jednak nieco bardziej sympatyczną postać. A to całkowite przeciwieństwo Amelii, której - paradoksalnie? - się też nie lubi, bo taka "miągwa" (właśnie sobie przypomniałam, że to w wersji '04 przecież też Romola!). W filmie była Miry Nair Becky była zdecydowanie zbyt wybielona, serialu nie widziałam.
Trailer Emmy przegapiłam - zaraz idę oglądać
Ja bardzo sie ciesze na Emme z Romola. Byl czas, ze jej bardzo nie lubialam, juz sama nie pamietam dlaczego. Teraz po obejrzeniu jej w tylu swietnych rolach stwierdzam, ze poradzi sobie z kazda, a Emma jest wymarzona dla niej. przypomnijcie mi, kto bedzie gral Knightleya?
Jonny Lee Miller. Dla mnie znany głównie jako haker (i przy okazji były Angeliny Jolie ) oraz Edmund z MP Rozemy.
aaa. Vampire Splayer
Nie wiem, co o nim myslec w tej roli, wiec poczekam na film i dopiero wtedy zaczne
DziÅ› o 20.05 w telewizji KULTURA jest dwugodzinny film z lat 70- tych o siostrach Bronte.