Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2007-07-30 12:59:15

Dorfi
Użytkownik

Duma i Uprzedzenie - wersja wspó?czesna

Kupi?am, no bo nie wypada?o zrobi? inaczej. Obejrza?am wczoraj.
Przepisz? Wam streszczenie z ok?adki:
"Elizabeth pracuje w ksi?garni i marzy o tym by zostac pisark?. Mieszka z trzema przyjació?kami i w przeciwie?stwie do nich nie ugania si? za ch?opakami. Jej uporz?dkowane ?ycie zmienia si? gdy poznaje dwóch m??czyzn: czaruj?cego George'a i wra?liwego biznesmena Darcy'ego. Pocz?tkowo podoba si? jej George, natomiast Darcy robi na niej wra?enie ch?odnego i cynicznego. Ale czy tak jest w rzeczywisto?ci? Czy Elizabeth odgadnie prawdziwe intencje obu panów? Film Duma i Uprzedzenie to wspó?czesna historia grupy przyjació? oparta na powie?ci Jane Austen o tym samym tytule".

Na ko?cu filmu pojawia si? portret Jane smile
Fabu?a nawet do?? ?ci?le trzyma si? schematu powie?ci. Oczywi?cie nie trzyma si? dos?ownie, bo akcja dzieje si? wspó?cze?nie i co? trzeba by?o zmieni? i dopasowa?. Jednak nie powala na kolana. Jak dla mnie to film nie nale?y do gatunku, który ogl?da si? po kilkaset razy. Obejrza?am raz i w?tpi?, ?ebym mia?a ochot? na ponowne ogl?danie. Dobrze, ?e nie by? drogi.

#2 2007-07-30 13:44:16

Loana
Użytkownik

Re: Duma i Uprzedzenie - wersja wspó?czesna

Hejka!
To wersja z 2003r. Mi sie bardzo podobala smile. Nie jest to zadne arcydzielo, ale calkiem zgrabny romansik na podstawie ksiazki JA. Moze momentami naciagany, ale calkiem zabawny. Podoba mi sie, jak przeniesli historie z ksiazki na film wspolczesny, a przeciez nie bylo to latwe. Film dodatkowo jest bardzo kolorowy, a Darcy slodki smile. Ogladalam go juz z kilka razy i zawsze z przyjemnoscia do niego wracam smile.

Jakie? pytanko do mnie? loana@go2.pl
http://joanna-loana.deviantart.com/

#3 2007-07-30 13:55:56

Dorfi
Użytkownik

Dopiero jak napisa?a? rok, zauwa?y?am go na ok?adce. Zawsze wiedzia?am, ?e jetem "?lepa" smile

#4 2007-08-02 17:14:31

Tyna
Użytkownik

Niestety, nia mia?am przyjemno?ci obejrze?.

#5 2007-08-03 10:09:20

Loana
Użytkownik

A skad jestes Tyna?
Film mozna kupic za grosze na Allegro, bo byl w gazetach.

#6 2007-08-03 10:22:35

AineNiRigani
Użytkownik

a ja ostatnio zmienilam zdanie na temat tego filmu.
Pierwsze wrazenie bylo negatywne, za drugim raze - spodobal mi sie. Dostrzeglam, ze film jest holdem zlozonym JA. Chyba przekonal mnie bardziej niz wersja 05 - tak naprawde. Nie udaja ze film jest w pelni i do konca wierna ekranizacja - a i tak jest wierniejszy niz najnowsza "ekranizacja". Film jest pastiszem, scenariusz pisany na motywach i dosc zgrabnie przeniesione sa realia austenowskie na wspolczesny swiat.
Dodam tylko, ze

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#7 2007-08-03 12:30:23

Loana
Użytkownik

Dodam, ?e?
Ciesze sie, ze nie tylko mi sie ten film spodobal - on naprawde jest slodki. I zgadza sie, jest super pastiszem, postacie sa dobrze dobrane i lekko wynaturzone. Mr Darcy jest prawy, a Elizabeth inteligentna - wiec podstawy zachowali. I calkiem zgrabnie przeniesli historie do naszych czasow smile.

#8 2007-08-03 12:43:22

AineNiRigani
Użytkownik

Cóz, ten film jest dowodem na to ?e poglad dr Johna McIntyre'a o tym, ?e tylko krowa nie zmienia pogl?dów - jest s?uszny.
pamietam, ze bylam wielka przeciwniczk? tego filmu. Przed dwoma tygodniami ogl?dn??am go z wielk? przyjemno?ci? i wiem, ?e b?de do niego ch?tnie wraca?. big_smile
To mia?o by? to "dodam ?e". Niestety musia?am szybko ucieka? z postem - ukradkiem pisalam z pracy big_smile

#9 2007-08-03 13:33:02

Dorfi
Użytkownik

hmmm, w takim razie musz? go obejrze? jeszcze raz za jaki? czas.

#10 2007-08-05 20:00:27

Tyna
Użytkownik

Loana napisał:

A skad jestes Tyna?
Film mozna kupic za grosze na Allegro, bo byl w gazetach.

Jestem z ma?ej miejscowo?ci pod Bia?ymstokiem.
Raczej nie kupi? go na Allegro wink

#11 2007-12-04 16:35:54

abigail
Użytkownik

No to jeszcze moja opinia smile (kopiuj? swojego posta z innego forum).

Nie spodziewa?am si? wielkiego kina i takiego te? nie otrzyma?am.
W?a?ciwie skoncentrowa?am si? na wy?apywaniu motywów austenowskich przerobionych na wspó?czesne - w sumie zamys? twórców by? niez?y i gdyby poszli dalej w kierunku parodii wysz?aby z tego komedia ?mieszna w swym absurdzie. Ale chyba si? troch? przestraszyli i tak wysz?a ani komedia romantyczna, ani komedia absurdalna, ani film obyczajowy - czyli widz mo?e si? troch? pogubi? w konwencji i by? rozczarowanym.
W sumie szkoda, bo zamys? by? niez?y (kilka przeróbek na wpó?czesne czasy motywów z powie?ci by?o pomys?owych).
Film do obejrzenia, ale nie wiem dla kogo : mi?o?nicy Austen nie b?d? raczej zadowoleni, a dla mi?o?ników komedii - troch? jednak za ma?o ?miesznie.

#12 2008-01-19 18:01:58

Ela
Użytkownik

Dla tych, którzy jeszcze nie ogl?dali, jak ja sama dopóki nie znalazlam tutaj: http://pl.youtube.com/watch?v=1SS020s9x … re=related smile

#13 2008-01-20 11:10:44

karotka
Użytkownik

A czy kto? orientuje si? sk?d mo?na wzi?? do tego filmu polskie napisy?

#14 2008-01-20 20:59:04

Dione
Użytkownik

Karotko, a jeste? pewna, ?e chcesz to obejrze?? Je?li tak to na czas ogl?dania zapomnij o ksi??ce, bo przewiduj?, ?e po pó?godzinie film wyl?duje w koszu wink

Mój ch?opak si? w?a?nie o?eni?....

#15 2008-01-21 00:31:20

AineNiRigani
Użytkownik

a mnie sie podoba ta wersja. Trzeba tylko dystansu. Zdeecydowanie jest duzo lepsza niz wersja 05, ktora z perspektywy czasu - bardzo mnie nudzi.

#16 2008-01-21 09:56:43

Loana
Użytkownik

No wlasnie, ja tez popieram Aine, to jest fajny film, tylko nie dla goracych fanow JA smile. Wydal go miesiecznik Glamour i musze przyznac, ze ten film jest glamour - te miejsca, ubrania, sposoby spedzania wolnego czasu smile. Wszystko takie amerykansko-rozowo-zabawne. I zachowania sa odpowiednie do tego smile. Calosc calkiem zgrabna.

#17 2008-01-21 10:06:52

Dione
Użytkownik

Ogl?da?am ten film jad?c autobusem i nie mia?am ?adnego wp?ywu na to co ogl?dam. Przy boku mia?am kolege, którego komentarze by?y wprost boskie. I dzi?ki temu prze?y?am ten film. Owszem jako lekka komedia romantyczna jest ca?kiem ca?kiem, ale jak przy?o?y? do ksi??ki, to .... nó? si? w kieszeni otwiera. Lizzy je?d??ca b??kitnym garbusem, Lidia zaprzyja?niona z Karolin? Bingley, Colins oswiadczaj?cy si? wszystkim dziewczynom dooko?a i ciagle z tymi samymi kwiatkami. Ale by?y te? momenty wprost niezrównane. Na wspomnienie sceny, gdy pobity Darcy goni Lizzy, maj?c na plecach d?onie spi?te kajdankami, mog? si? tylko w g?os ?mia?. Jazda autobusem okaza?a si? bardzo przyjemna, ale jak dla mnie scenariusz tego filmu nawet obok ksi??ki nie le?a?.

#18 2008-01-23 18:46:45

karotka
Użytkownik

Dione jestem absolutnie pewna! : ) I nie pisz ju? tyle, bo ca?y film mi opowiesz; )

#19 2008-01-24 20:17:48

Dione
Użytkownik

karotka napisał:

Dione jestem absolutnie pewna! : ) I nie pisz ju? tyle, bo ca?y film mi opowiesz; )

No...... dobra..... (Cho? j?zyk mnie ?wie?bi lol )

#20 2008-02-15 12:54:32

Vasco
Administrator

Obejrza?em t? wersj? dopiero wczoraj w TV. I cho? zachwycony filmem nie jestem, to z ca?? pewno?ci? jest troch? ?wietnych momentów, dla których warto go zobaczy?. Fabu?a jest troch? zmieniona, ale raczej mniej wa?ne w?tki. Nie podoba? mi si? Bingley - taki ma?o rozumny wyszed?. Nie bardzo wiem dlaczego przyja?ni? si? z nim Darcy. Collinsowi chyba trafi?a si? lepsza (dla niego) wybranka ni? u Austen. Collins... no w?a?nie. Scena w ko?ciele jest pierwszorz?dna! (Nie podam oczywi?cie imienia tej kobiety, nazwijmy j? np. Elisabeth B.)

http://pl.youtube.com/watch?v=8z3k0IhpmgI - czas 4:58 - kto poznaje? wink

A! Wcze?niej pad?o, ?e portret Jane znajduje si? na ko?cu filmu. Zgoda, ale wcze?niej na lekcji literatury dyskutuj? o Austen (nie s?ycha? tego, nazwisko jest na tablicy).

Jeszcze sprawa tytu?u. Na youtube film ma tytu? Pride & Prejudice: A Latter Day. Dlaczego?

#21 2008-02-19 09:42:42

Loana
Użytkownik

Mnie zawsze ta scena smieszy tongue. Jak pobity facet w kajdankach moze byc szybszy niz samochod??? I jakim cudem on trafi? w odpowiednie miejsce? tongue
Nie wiem, skad taki tytul - a co on w sumie oznacza?

#22 2008-02-21 17:49:25

AineNiRigani
Użytkownik

Duma i Uprzedzenie - wspo?czesnie?
No to chyba trafnie...

Ostatnio edytowany przez AineNiRigani (2008-02-21 17:50:49)

#23 2008-03-24 21:40:12

anchema
Użytkownik

A wiecie, ?e ten film robili Mormoni?
jest wytworem Mollywood:

Mollywood is the term Jason Faller, a film producer who recently studied at Brigham Young University, uses to describe a new genre in LDS filmmaking -- the Mormon chick flick.
"Charly" was probably the first of the kind, but Fuller thinks his updated version of the Jane Austen classic "Pride and Prejudice" will be an even bigger smash.
"It's not an inside Mormon joke. It has a market," Fuller said.

To tzw. A Latter-Day Comedy - Latter Day Saints to potoczne okre?lenie Mormonów, zreszt? mo?na ?atwo wy?apa? to w szczegó?ach: Lizzy studiuje w Provo w Utah, Collins mówi "siostro Bennet", dziewczyny chodz? na spotkania religijne itd.
Znalaz?am te? informacj?, ?e dystrybutorzy uznali film za zbyt religijny i wersja na dvd jest b.liberalna, ale nie mam poj?cie która trafi?a do polskiej dystrybucji.
na wikipedi jest info jak dosta? si? do easter egg na ameryka?skiej wersji dvd i odtworzy? pierwsz?, nieocenzurowana wersj? filmu, ale nie wiem, czy to adekwatne do pol. wydania. Mam ten film na dvd to spróbuj?.

Znalaz?am tez par? ciekawostek, których wcze?niej nie wy?apa?am:
Subtle References to Jane Austen's novel, Pride and Prejudice
Lydia's pug's name is "Austen." A pet pug is also found in Jane Austen's Mansfield Park.
The restaurant that Lizzy meets Darcy in is called "Rosings." In the book, Rosings Park is the home of Darcy's aunt, Lady Catherine, and also the place where Elizabeth turns down Darcy's first proposal.
Lydia and Jack plan to get married in Las Vegas that has a Scottish theme. In the book, Lydia and Wickham must go to Scotland to marry because they can do so more quickly than they could in England (see Gretna Green#Marriage).

#24 2008-03-28 21:17:41

Potworek
Użytkownik

Film ogl?da?am dawno, podoba? mi si? ?rednio, nie do ko?ca humor do mnie przemawia?.... Jak zobaczy?am Bingley'a reklamuj?c?go muzyk? dla psów, to mnie troch? odrzuci?o. Mam zamiar zrobi? sobie maraton z ekranizacjami powie?ci JA i ta nowa wersja jest jedn? z pozycji, wi?c mo?e wtedy wi?cej si? wypowiem wink

#25 2008-04-04 16:07:37

Wipsania
Użytkownik

Film taki sobie momentami ?mieszny, czasami tak g?upi, ?e a? za?amuje. W sumie ok. Tylko Elizabeth taka ma?o sympatyczna jak dla mnie, niestety.
Bardziej podoba?a mi si? nawet wersja z Bollywood tongue

Stopka forum