Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
W zwi?zku z informacj? na g?ównej stronie (nowo?ci) - czy kto? mo?e wie gdzie mo?na kupi? ten film w Polsce? Ile kosztuje? Oczywi?cie z wersj? po polsku.
Pozdrawiam
Enaj przegl?dnij dok?adnie baz? forum. Temat i informacje ju? by?y (jak równie? wnewsie).
Film dost?pny jest np. na Allegro.
Szuka?am na allegro, ale tam nic na razie nie ma. Mogliby?cie poda? mi link do tego tematu na forum? Bo z tego co widz? to jest tylko jeden news na g?ównej stronie...
Wtedy, kiedy Vasco Ci odpowiadal - film byl.
W newsach jest rowniez adres (przynajmniej byl) gdzie mozna kupic...
Hmmmm....nie do ko?ca to odpowiada na moje pytanie, ale dzi?kuj? czy kto? jeszcze wie co? na ten temat?
jak ci sie nie uda to wejdz na youtube.com i w wyszukiwarke wklep pride and prejudice 1940, wyswietli ci sie scena pierwszych oswiadczyn Darcy'ego. Po obejrzeniu prawdopodobnie nie bedziesz chciala wiecej. Lepiej obejrzec Przeminelo z Wiatrem ...
Ewo - nie zgodz? si?. Ta wersja ma swój specyficzny powojenny urok. Analogia do Przemine?o z wiatrem - rzeczywi?cie sama si? narzuca (co nie powinno dziwi?, skoro wykorzystano te same stroje i niektore elementy scenografii), ale wol? t? wersj? du?o bardziej ni? wspólczesn? wersj? z 2005 r.
Zgadzam sie. Wersja jest naprawde ciekawa - po pierwsze piekne stroje, po drugie zupelne inne zachowania bohaterów, ale calosc jest po prostu urocza . Warto zobaczyc inne spojrzenie na ta powiesc. Ogromnie polecam ten film
.
Aine-klepne w klawiature jak obejrze calosc. Ale ciekawi mnie czy tak bardzo podobala Ci sie wersja DiU z 1940 czy tak bardo nie podobala ta z 2005? I jak ma sie do tej z 1995?
Widzisz, w momencie kiedy porównujemy najs?ynniejsze wersje '49, '80, '95, '03, '05 - nie musze pisa?, która w?ada niepodzielnie.
Wersja '46 ma urok, jak wi?kszo?? filmów z tego okresu. W tym czasie nie silono si? na wierno??. Ma?o który film by? adaptacj?, najcz?sciej bazowa? na motywach.
Wersja 05 zosta?a pomy?lana jako ekranizacja i ja wiem ze czepiam si? s?ówek, ale w tym przypadku - to dla mnie wa?ne. Wersja '46 ma klimat, czar i szyk, którego nie ma wersja wspó?czesna. Mateusz ze swim spanielowatym nosem, wiecznie spuszczoym na kwint?, odstaje w przedbiegach przy sir Oliwierze. Nawet Lizzy, jak lubi? Keir?, jest wdzi?czniejsza (pomimo wieku mocno zaawansowanego jak na t? rol? )
Zmiany w scenariuszu - dobra lady C kochaj?ca swego siostrze?ca i staj?ca okoniem do podzia?u klasowego ma swój urok.
Podobnie ceni? sobie Jane Eyre z Oscarem Wildem (och jak mu tam oczy b?yszcz?!!!) mimo, ?e wierno?ci? nie dorównuje wersji z Hartem (czy Hurtem? Niewa?ne. Przepity czerwony nos wspólczesnego Rochestera nie mo?e konkurowa? z tymi b?yszcz?cymi oczami Oscara!Oczywiscie Toby Stephens rulez ).
Ostatnio edytowany przez AineNiRigani (2007-05-29 16:47:22)
Ja te? polecam. Film jest czysto ameryka?ski - to co pierwsze uderza po wcze?niejszych ekranizacjach to stroje O'Haraopodobne i niesamowite kapelusze (mnie to troch? odrzuci?o na wst?pie) Po jakim? czasie zapomina si? te? ?e to ekranizacja Dumy i Uprzedzenia, ale film jest sympatyczny i podobnie jak Aine wol? wóci? do niego ni? do wersji z zafrasowanym Mateuszkiem
A ja nie dotrwa?am do ko?ca. Darcy w tej wersji w ogóle mi si? nei podoba?... Za to Bingley by? fajny
Zako?czenie te? jest ameryka?skie - zw?aszcza zachowanie Lady Katarzyny jako "równej babki". Ja zreszt? lubi? filmy z lat 40-tych mimo, ?e odbiegaj? od orygina?u
Ja bardzo lubie ten film - ale to w du?ej mierze dlatego, ?e ogólnie lubie filmy z lat 40. I ten dobrze si? wpisuje klimatem. Ale jako ekranizacji to za bardzo nie mo?na go traktowa?. To raczej wariacja na temat.
Moze w?a?nie o to chodzi - ja nie przepadam za starymi filmami, nigdy mnie nie interesowa?y. Mo?e za jaki? czas sprobuj? obejrze? to raz jeszcze i wtedy przypadnie mi do gustu
malmik napisał:
Ja zreszt? lubi? filmy z lat 40-tych mimo, ?e odbiegaj? od orygina?u
I chyba to jest kwintesencj? tego, jak nale?a?oby ten film odbiera? i co jest przyczyn? sympatii i antypatii do tej wersji