Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Mam do Was pytanie:
Które t?umaczenie powie?ci Jane Austen najbardziej przypad?o Wam do gustu?
Ja osobi?cie najbardziej lubi? styl Pani Anny Przedpe?skiej-Trzeciakowskiej. Oczywi?cie nie wszystkie powie?ci mog? porówna? i nie wszystkie t?umaczenia. St?d moje pytanie...
Czekam na Wasze opinie!
Trzeba przyzna? ?e t?umaczenie pani Anny jest chyba najlepsze (i nie jest to tylko moje zdanie). Najlepiej oddaje epoke, zreszt? t?umaczka ma spor? wiedz? na ten temat i na temat samej Jane, potrafi odpowiedzie? na wszystkie ewentualne pytania. które pojawiaj? si? podczas pytania.
Czyta?am jeszcze w t?umaczeniu Magdaleny Maglik-Ma?kowskiej, nienajgorsze, ale to nie to...
Zerknij Elko do dalszych postów. Taki temat ju? by?. Przeczytasz jeszcze kilkanascie innych opinii, nie tylko moj?
Tylko kto ci?gnie za postronek?
Ostatnio edytowany przez pak4 (2007-04-23 18:46:24)
Tiaa, nie chcia?o mi si? edyytowa? - my?la?am, ?e ta literówka przejdzie niepostrze?enie.
Gdzie tam!!!
Mnie najbardziej zaskoczy?o (a? z otwart? paszcz?k? sta?am przed pó?k? w ksi?garni) t?umaczenie R&R jakiego? pana, który poprawiaj?c wszystkie poprzednie wersje zatytu?owa? ksi??k?: "Rozs?dek i romantyczno??".
Dione napisał:
Mnie najbardziej zaskoczy?o (a? z otwart? paszcz?k? sta?am przed pó?k? w ksi?garni) t?umaczenie R&R jakiego? pana, który poprawiaj?c wszystkie poprzednie wersje zatytu?owa? ksi??k?: "Rozs?dek i romantyczno??".
Prawdopodobnie pierwszego wydanego przek?adu na j?zyku polski dokona?a Janina Sujkowska (Wydawnictwo Wspó?czesne, 1934 rok). Ksi??ka nosi?a tytu? Rozs?dek i uczucie, przy nazwisku t?umaczki widnieje dopisek "przek?ad autoryzowany"[9]. Nast?pne t?umaczenie, autorstwa Anny Przedpe?skiej-Trzeciakowskiej, ukaza?o si? w 1977 roku nak?adem Spó?dzielni Wydawniczej "Czytelnik". Po roku 1990 powie?? by?a wznawiana wielokrotnie, z regu?y w t?umaczeniu Anny Przedpe?skiej-Trzeciakowskiej, cho? wydawnictwo Zielona Sowa korzysta z przek?adu Micha?a Filipczuka (ostatnia edycja pod tytu?em "Rozs?dek i romantyczno??").
?ród?o: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozwa%C5%B … omantyczna