Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2007-01-12 01:49:51

Robert_Benett
Użytkownik

Szekspir-seria BBC

Wprawdzie seria ju? sobie "leci " od siedmiu tygodni..ale jak znajdujecie inscenizacje Szekspira? o ile oczywi?cie kto? zbiera..
Dla mnie osobi?cie bomba i wreszcie Szekspir bez skrótów i niepotrzebnych ci??, cho? w Poskromieniu z?o?nicy takowe zosta?y dokonane..

Kwitn?ce irysy
U moich stóp -
Sanda?y sznurowane na niebiesko.(Basho Matsuo )

#2 2007-01-12 07:20:43

pak4
Użytkownik

Re: Szekspir-seria BBC

Zbiera? zbieram, ale jeszcze nie mia?em czasu poogl?da? smile Na pewno napisz?, jak uda mi si? cho? troch? czasu wygospodarowa?.

Oddaj wierzbie
Ca?? nienawi??, ca?e po??danie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#3 2007-01-18 20:24:44

pak4
Użytkownik

Nadrabiam w?a?nie zaleg?o?ci -- dotar?em do "Opowie?ci zimowej" (gdzie? s?ysza?em, ?e inspiracj? mia? by? jaki? skandal na dworze mazowieckim, ale chyba skandali tego typu w ?redniowieczu troch? by?o). Rzeczywi?cie, filmy robi? dobre wra?enie -- jak dla mnie to zw?aszcza "Komedia omy?ek" (jedna ze s?abszych sztuk Szekspira, a i tak si? za?miewa?em), oraz "Opwowie?? zimowa". Natomiast nie przekonywali mnie Romeo i Julia. Jako? wygl?dali na ma?o zakochanych tongue Przynajmniej na pocz?tku wink

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#4 2007-01-19 00:10:24

Robert_Benett
Użytkownik

Na Komedii omy?ek bardzo si? ubawi?em..Opowie?ci zimowej jeszcze nie przerobi?em bo? to w ko?cu 3 godziny ogl?dania..ale Poskromienie z?o?nicy bardzo udane -to jedna z moich ulubionych sztuk.

Kwitn?ce irysy
U moich stóp -

#5 2007-01-19 10:05:50

AineNiRigani
Użytkownik

A ja sie ostatnio wkurzy?am, bo si?gn??am po Komedi?... i okaza?o si? ?e mam wybrakowany egzemplarz bez p?yty. Reklamowa? ju? nie mog?, bo nie do?? ?e za pó?no, to wbi?am exlibrisa.
A jest to jedna z moich ulubionych sztuk Szekspira... sad

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#6 2007-01-20 12:16:25

pak4
Użytkownik

Aine: wyrazy wspó?czucia...

Robercie: "Opowie?? zimowa" jest poprowadzona troch? podobnie do "Makbeta" (chodzi mi o scenografi? i re?yseri?) -- z wielkim podkre?leniem w gruncie rzeczy kameralno?ci tego dramatu (mimo nied?wiedzia, okr?tów, itd.). Zrobi?o to na mnie ?wietne wra?enie jakiej? intepretacyjnej spójno?ci.

A! Dzisiaj ogl?da?em "Poskromienie z?o?nicy". I brakowa?o mi wst?pu sad On czyni t? komedi? tak dwuznaczn?, a tu nic... Z drugiej strony Petruccio z Monty Pythona, no, no smile

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#7 2007-03-29 12:58:14

Loana
Użytkownik

A widzia? kto? "Wiele ha?asu o nic"? Bo z komedii szekspira t? bardzo lubie (oczywiscie, dzieki filmowi z Emma Thompson:P) i zastanawiam sie nad kupnem smile.

Jakie? pytanko do mnie? loana@go2.pl
http://joanna-loana.deviantart.com/

#8 2007-03-29 16:05:50

AineNiRigani
Użytkownik

Bardzo mi sie podoba (w?a?nie wczoraj ogl?da?am big_smile) Robert Lindsay, pamietny kapitan Pellew w roli Benedicka i Cherie Lunghi - Ginewra z Excalibura big_smile
Pi?knie odegrane, z biglem, bez szablonu. Czasem te wersje bbc-owskie mnie nu?? ze wzgl?du na schematyczno?? gry, ale nie tutaj. naprade warto big_smile

#9 2007-03-30 09:40:46

pak4
Użytkownik

Zgadzam si? z Aine -- to jedna z lepszych realizacji. Ogl?da?o si? bardzo przyjemnie.

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#10 2007-04-02 16:34:54

Dione
Użytkownik

A ja zawsze lubi?am Shakespeare'a "Stracone zachody mi?osci"

Mój ch?opak si? w?a?nie o?eni?....

#11 2007-04-03 08:11:53

pak4
Użytkownik

No to wersji BBC nie polubisz tongue Za S?omczy?skim s? to "Stracone serc starania" tongue
Zreszt? wersja Branagha jest tu zupe?nie nieporównywalna!

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#12 2007-04-03 12:19:59

AineNiRigani
Użytkownik

To Branagh Stracone... te? zrobi??

#13 2007-04-03 13:50:05

pak4
Użytkownik

Aine: Jestem w szoku!! To nie znasz jego Straconych??? Z muzyk? z lat 30-tych i II wojn? ?wiatow?!! I Branaghem ?piewaj?cym??

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#14 2007-04-03 16:24:49

AineNiRigani
Użytkownik

Nie znam, aczkolwiek ?piewaj?cy Branagh co? mi si? kojarzy. Ale zdeydowanie za s?abo, ?eby skojarzy? z czym i gdzie.
Jeny?ciewy, stan? na rzesach a zdob?te t? wersj?!!!

#15 2007-04-04 07:30:02

pak4
Użytkownik

Ja swój egzemplarz po?yczy?em znajomym w sobot? sad Ale i tak by? legalny i dzia?a?y zabezpieczenia sad
Ale stawaj, stawaj na rz?sach, bo warto big_smile

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#16 2007-04-04 11:57:18

Loana
Użytkownik

(robi ma?lane oczka) Aine, to jak ju? staniesz na rz?sach to podziel si? prosz? z osobami, które maj? rzadkie i ta sztuka im nie wyjdzie ;P. Tzn. np ze mn?, poniewa? przez ostatni rok szukanie czego? na necie to stracona u mnie sprawa... w pracy nie mam czasu, w domu nie mam neta. A z przyjemno?ci? obejrza?abym ekranizacj? tej sztuki, poniewa? w ogóle jej nie znam, nawet nie wiedzia?am, ?e takowa istnieje.
P?yty z "Much Ado..." oraz "Poskromienie z?o?nicy" ju? zakupi?am na Allegro, mam nadziej?, ?e przyjd? przed ?wi?tami, ?ebym sobie mog?a obejrze? jak b?dzie chwila wytchnienia od pracy tongue.

#17 2007-04-04 18:29:46

pak4
Użytkownik

Loano: Stracone (zachody mi?o?ci/starania serc -- w zale?no?ci od t?umaczenia) to m?odzie?cza komedia Szekspira, o francuskiej królewnie przybywaj?cej na dwór m?odego króla Nawarry, aby tam za?atwia? interesy ojca. ?e ona ma trzy towarzyszki, a on trzech towarzyszy, na dok?adk? takich, co to przysi?gali strzec si? widoku kobiety przez par? lat, to si? robi ciekawie smile

Komedia nie nale?y do najlepszych w dorobku Szekspira, ale w dobrym wykonaniu... no... no... palce liza?. Branagh sporo zmienia: w ogóle nie ma "znakomito?ci", za to Hiszpan-dworzanin -- ?liczny! I jak? pi?kn? angielszczyzn? operuje! big_smile A do tego piosenki z lat 30-tych, obsadzone w g?ównych rolach smile

Ostatnio edytowany przez pak4 (2007-04-04 18:31:27)

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#18 2007-04-04 21:43:18

Robert_Benett
Użytkownik

Kiedy? "Serc starania" by?y w naszej telewizji..faktycznie zrobiono z tego musical w stylu lat 40..;do?? lekkostrawne i nie najgorzej si? to ogl?da... raczej na motywach Szekspira ni? ekranizacja...a oto trailerek
http://www.moviemaze.de/media/trailer/v … en_320.mov

Ostatnio edytowany przez Robert_Benett (2007-04-04 21:45:58)

Kwitn?ce irysy
U moich stóp -

#19 2007-04-04 21:51:30

Robert_Benett
Użytkownik

gdyby komus nie dziala? poprzedni link to zamieszczam inny trailer
http://movies2.nytimes.com/gst/movies/t … _id=186727
zauwazylem tez ze ten film jest niedostepny w naszych sklepach

Kwitn?ce irysy
U moich stóp -

#20 2007-04-05 10:45:41

Loana
Użytkownik

Bardzo dzi?kuj? Ci Robercie za linki (swoj? drog?, super imi?, bardzo mi si? podoba), ale tradycyjnie nic mi nie dzia?a. Nie ma w tym nic dziwnego, mój komputer w pracy jest dostosowany do roboty, a nie do rozrywki, wi?c nie mam nawet karty d?wi?kowej, nie mówi?c nic o programach do plików video ze sterownikami odpowiednimi tongue. Na koniec mam jeszcze s?aaaaabyyy (tak s?aby, ?e a? s?abo si? pisze tongue) transfer, wi?c nawet nie jestem czegokolwiek na Youtubie obejrze? sad.
Nie wiem, jak wygl?da ta wersja z BBC, je?li jest zdatna dajcie zna?, to sobie dokupi?. Natomiast gdyby kto? zdoby? wersj? z Branaghem to pi?knie si? do niego u?miecham - z przyjemno?ci? obejrz? smile. Film z jego udzia?em "Much Ado..." jest jedn? z moich ulubionych ekranizacji smile. Nawet przymierza?am si? do kupna orygina?u, ale na razie troch? drogo jest, mo?e wcisn? komu?, ?eby mi na prezent kupi? tongue.
Znacie jeszcze jakie? fajne ekranizacje dzie? Szekspira? Ja lubi? wspó?czesn? komedi? (ameryka?ska tongue) "Zakochana z?o?nica", g?upie to, ale przyjemnie si? ogl?da smile.

#21 2007-04-05 16:31:33

Robert_Benett
Użytkownik

Loano dzi?kuj? za mi?e s?owa...Czy chodzi czy o Poskromienie z?o?nicy z Rufusem Sewellem i Shirley Henderson? dla potwierdzenia podsy?am linka..
Rufus w tym filmie jest po prostu boski!!
http://www.stopklatka.pl/film/film.asp? … kcja=osoby

z nowych ekranizacji niez?y jest Kupiec Wenecki z Al pacino, Wiele ha?asu o nic z E.Thompson...jest jeszcze przepi?kna ekranizacja Snu nocy letniej z M.Pffeifer i R.Everetem - szkoda ze nie ma jej na dvd...

Kwitn?ce irysy
U moich stóp -

#22 2007-04-05 17:29:24

pak4
Użytkownik

A tak -- ten "Sen nocy letniej" setnie mnie ubawi? smile

(W sumie to ja kiedy? widzia?em wspó?czesn? realizacj? operow? Purcellowskiej "The Fairy Queen", czyli operowych scenek do "Snu nocy letniej". Przezabawne (autorzy u?o?yli je w co? w rodzaju "Snu nocy letniej", sugerowanego g?ównie choreografi?), cho? nie w stylu ka?dego -- np. "chi?skie wesele" (taka wstawka Purcella) zrealizowane w konwencji "Ma?ej czerwonej ksi??eczki" big_smile ... No tylko na motywach czego?, co by?o "na motywach" Szekspira smile )

Ostatnio edytowany przez pak4 (2007-04-05 17:29:54)

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#23 2007-04-06 09:49:02

Loana
Użytkownik

Hmmm, raczej nie mówimy o tym samym filmie Robercie smile.
Ja mia?am na my?li t? zabawn? (i troch? g?upi? tongue) komedi? ameryka?ska:
http://www.filmweb.pl/Zakochana+z%c5%82 … lm,id=721,

A to co Ty podale? - nigdy nie widzialam tego filmu??? Ale z checia zobacze. Jest to gdzies do sciagniecia/kupienia (za rozsadna cene)?
Nie widzialam te? "Snu Nocy Letniej". Podobno co jakis czas leci w telewizji, ale akurat telewizji (i telewizora tongue) nie posiadam, wiec odpada taka forma zaznajomienia si? z tym filmem. Moze uda mi sie kiedys dorwac na sieci tongue.

#24 2007-04-06 12:57:33

Robert_Benett
Użytkownik

Sam b.rzadko ogl?dam TV ale zdarza si?..Komedi? Poskromienie z?o?nicy oglada?em na TV Kultura - by?a taka seria Lato z Szekspirem - w tej serii dawali wspólczesne ekranizacje dzie? szekspirowskich.U nas nie do dostania na dvd -nie wiem czy na zachodzie.
Sen nocy letniej w Polsce jest tylko na VHS -a takowego sprzetu nie posiadam , a na dvd nie ma.Mozna go dorwac w sieci ale pewnie tylko po angielsku - a ja dopiero zaczynam si? uczy?, wi?c przyjdzie mi czekac na niego..

Kwitn?ce irysy
U moich stóp -

#25 2007-04-06 19:01:05

pak4
Użytkownik

Z ekranizacji mam jeszcze "Noc Trzech Króli" (komedi? kiedy? bardzo lubi?em, zw?aszcza po tym jak TVP prezentowa?a rosyjski (? Rosjanie robili na zamówienie zewn?trzne, mo?e brytyjskie?) serial animowany dzie? Szekspira) z Helen? Bonham Carter, Richardem E. Grantem, Nigelem Hawthorne, Benem Kinsley, Melem Smithem i Imogen Stubbs, ale nie przepadam za tym filmem; mimo ok?adki ozobionej relacjami ze ?wietnych recenzji prasy brytyjskiej... Mo?e dlatego, ?e nie mam polskich napisów big_smile

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

Stopka forum