Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Ale za to z jak? przesz?o?ci?
A tak na serio to powa?nie o historii nigdy nie my?la?am, ale i tak z niej bed? musia?a zdawa? matur? ( ten temat ju? maglowali?my )
przy historii poleca?abym jak?? specjalizacj? (byle nie archiwistyka, czy pedagogika)
egiptologia, tudzie? "o staro?ytnych cywilizacjach"...
a, i "celtologia" (uk?onik ku Aine)....
a uczy? w szkole bym nie potrafi?a... jakbym sobie wyobrazi?a, ?e mnie te? by tak "obsmarowywali" jak my teraz wszystkich "psorów"...
chyba poprostu zostan? Aktywn? U?ytkowniczk? Tego? Forum.... to na pewno praca "z przysz?o?ci?"
//chyba ?e komu? do ?ba przyjdzie skasowa? t? oto stron?. a ko?czyny górne i dolne powyrywam!
egiptologia jest modna, ma wyczerpany "nak?ad" i nie jest przysz?o?ciowa. Ju? nie. Celtologii u nas, niestety, nie ma.
My?la?am bardziej o genealogii, heraldyce, sfragistyce. Dzisiaj jest moda na szukanie przodków, rekonstruowanie lub wr?cz konstruowanie () drzewa genealogicznego, herbów, pieczeci, dokumentów itd.
genealo...ee... no w?a?nie
zdecydowanie wol? NIC nie robi?. "mam czas"
skoro sie tak znacie na studiach postanowi?am zasi?gn?? opini ekspertów;)
co w?a?ciwie mo?na robic po sko?czeniu kulturoznawstwa....(tzn gdzie mo?na pó?niej pracowa?) bo ja jestem biedny ?uczek i nie wiem :oops:
przy historii poleca?abym jak?? specjalizacj? (byle nie archiwistyka, czy pedagogika)
Hehe, a czemu? to?
a bo obecnie odnotowujemy ni? demograficzny, wi?c znalezienie etatu graniczy z cudem.
Archiwistyka w zasadzie przydaje si? do szukania i uzupe?niania drzew genealogicznych, wi?c mo?e ciutke si? zagalopowa?am. Po prostu wiem, ?e kole?anki i koledzy z roku nie pracuj? w swoim zawodzie, bo nie maj? gdzie. Musieli si? przekwalifikowa?.
Kurcze, jak ostatnio si? udziela?am w tym temacie to mia?am 2,5 roku do matury
A teraz czekam na wyniki
Jak ten czas leci
Histori? jednak zdawa?am, ale na podstawie, za to na wos, polski i angielski rozszerzony si? rzuci?am
Prawo to juz jest kierunek. Nie ma osobnych pod-kategorii. :-)
Mike Moriarty napisał:
Prawo to juz jest kierunek. Nie ma osobnych pod-kategorii. :-)
A potem specjalizacja z prawa podatkowego.
Chcesz by? doradc? podatkowym?
Akurat do tego nie trzeba ko?czy? prawa.
Dorfi napisał:
Chcesz by? doradc? podatkowym?
Akurat do tego nie trzeba ko?czy? prawa.
Ale? nie poczekam spokojnie na "przest?pców podatkowych " , których ?owi? b?da ró?ne s?u?by , a którzy potrzebuj? wsparcia!
Nie trzeba konczyc, ale mozna. :-)
Cynicznie? Hmm... Panstwo gnebi podatnika, jak tylko moze. Czemu podatnik nie moze sie bronic?
Mnie sie to raczej nie kojarzy z biednym podatnikiem
A z czym? Wielka tlusta korporacja, ktora oszukuje biedny budzet, nie placac VATu? ;-)
Mike, ja nie jestem prawnikiem, mam proste skojarzenia itp.
tak si? wtr?c?: mam za sob? jeden nieprzysz?o?ciowy wybór i teraz robi? drugi kierunek (ju? w?a?ciwy i bardzo z przysz?o?ci? a nawet tera?niejszo?ci?) Je?li kto? chce mie? pewn? prac? to niestety teraz polibuda (automaty, mechaniki itp)a co do kierunków humanistycznych, to nie znam nikogo kto ma tylko jedn? specjalizacj?. Poloni?ci nami?tnie robi? logopedi?, pedagodzy najró?niejsze doradztwa, arteterapie, albo socjalno-unijne-co?e, a po dziennikarstwie ma?o kto zostaje dziennikarzem, bo 5 lat studiów o wszystkim i niczym jest mniej cenione ni? 5 lat prawa czy historii i dobre pióro! A prawda jest taka, ?e jak kto? jest w czym? dobry to nie pytaj? z czego masz magistra, tylko wa?ne, ?e go masz... (to tyczy si? zawodów i studiów z dziedzin humanistycznych!!!)A je?li chcesz mie? wykszta?cenie i zawód zgodny z nim to polecam kierunki techniczne, specjalistyczne itp, jednak tu na 1 miejsce jest wi?cej osób i przesiew ogromny...
Ostatnio edytowany przez delile (2009-10-24 13:41:56)