Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#26 2006-09-29 21:52:49

lemonick
Użytkownik

Re: Kiedy si?gacie po JA?

HerMia! jak mog?a?!! Alchemik jest super! wink (szkoda, ?e nie przeczyta?am)

-Co to jest prawdziwe JA? (...)
-To kim jeste?, a nie to, co z Ciebie zrobiono.
Paulo Coelho

#27 2006-09-30 06:54:25

pak4
Użytkownik

A ja par? lat temu dosta?em na urodziny "Pielgrzyma". I wstyd si? przyzna?, ale wci?? stoi nieporuszony na pó?ce :oops: To znaczy poruszony -- trafia?o mi si? z niego ?ciera? kurze smile

Oddaj wierzbie
Ca?? nienawi??, ca?e po??danie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#28 2006-09-30 10:27:07

Katarzyna
Użytkownik

Ja zawsze chcia?am przeczyta? Alchemika. smile Do czasu kiedy przeczyta?am w BRAVO, ?e to ulubiona ksi??ka DODY :?

#29 2006-09-30 10:59:34

Dione
Użytkownik

A ja od ponad roku m?cz? "Carnevale" o malarce, która by?a kochank? Cassanovy i Byrona (oczywi?cie bohaterka jest absolutnie fikcyjn? postaci?, cho? kto wie...). Dopóki by?a z Cassanov? by?o jeszcze do przeczytania, ale jej zwiazek z Byronem to cz??? nie do przebycia.

Mój ch?opak si? w?a?nie o?eni?....

#30 2006-09-30 11:16:28

lady_kasiek
Użytkownik

wow ulubiona ksi??ka Dody nie ?artuj.
Gdzie mój Alchemik??? :twisted: :twisted: wink

GRITAR?? QUE ARDAN LAS BANDERAS POR LA FRATERNIDAD
QUE CAIGA EL PATRIOTISMO Y LA HOSTILIDAD RACIAL
CULTURA POPULAR...
Gran Derby dla Realu :!: :!:

#31 2006-09-30 12:48:07

HerMia
Użytkownik

Jak b?d? mia?a czas to chyba si? wezm? z Alchemika. Teraz nie mam czasu, bo zmagam si? z lekturam,i, wypracowaniami i dziobaniem :x
Ale na Bo?e Narodzenie b?d? mia?a troch? luzu to sobie czytn? smile

#32 2006-09-30 20:59:49

lemonick
Użytkownik

Alchemik ulubion? ksi??k? DODY??!! ju? tej ksi??ki nie kocham... wink

a'propos lektur... czy FARAON naprawd? jest taki nuuudny? utkn??am na 27 rozdziale pierwszego tomu, nie mog? dalej przebrn??, a termin ostateczny mam na 2 pa?dziernika... ju? "Stara ba??" i "Emancypantki" nie by?y takie nudne... w tej drugiej ksi??ce co? si? dzia?o (Kaziu Norski ca?uj?cy Madzi? nami?tnie po r?kach, g?upia Hela i naiwna Ada, Solski zmienny w uczuciach i swi?ta altruistka Madzia, któr? wszyscy wykorzystuj? i w której wszyscy si? kochaj?...). a w "Faraonie"? zmagania Ramzesa z religi? itp, nienawi?? do kap?anów i zmienno?? decyzji... rany, jak ja przeczytam "Przedwio?nie", skoro Ramzes mnie wkurza? co dopiero Czarek Baryka... ech, ju? to sobie wyobra?am- dyskusja nad "Szklanymi domami"...

Paulo Coelho

#33 2006-10-01 10:58:12

pak4
Użytkownik

Ja z "Faraonem" nie mia?em najmniejszych problemów, a czyta?em chyba w Twoim wieku. Z drugiej strony ka?dy ma jakie? dzie?a, które mu po prostu nie le??. Mo?e wi?c, cho? masz problemy z "Faraonem", to "Przedwio?nie" przeczytasz zafascynowana? Tego w ka?dym razie ?ycz?!

Oddaj wierzbie
Ca?? nienawi??, ca?e po??danie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#34 2006-10-01 11:20:32

HerMia
Użytkownik

Lemonick, a czyta?a? kiedy? "Iliad?" Homera w ca?o?ci? Je?eli "Faraon" by? nudny to przy "Iliadzie" u?niesz po kilku stronach, szczególie je?eli b?dziesz czyta?a Ksi?g? II smile

#35 2006-10-03 22:34:54

lemonick
Użytkownik

raczej wol? "Przedwiosnie". bo "umiejscowione" w moich czasach smile

a, Faraon robi si? ciekawszy. odk?d dziecko Ramzesa i Sary zabi? Lykon, Sara zwariowa?a i zmar?a, a Kama dosta?a tr?du, akcja robi si?
bardziej zajmuj?ca.. czeka mnie jeszcze bardzo szczegó?owy opis balsamowania zw?ok Ramzesa XII... ych wink

a do Illiady si? zabiera?am, ale sko?czy?am na streszczeniu (?eby wiedzie? o co chodzi jak by si? na polskim pyta?a) wink

Paulo Coelho

#36 2006-10-08 01:27:05

AineNiRigani
Użytkownik

E dziewczyny, co wy chcecie od Iliady. Mnie si? podoba?a. Wprawdzie wol? Odysej? (jako histori?, bo akurat tego nie czyta?am). Prusa zreszt? równie? bardzo lubi?.
Na bezsenne noce polecam natomiast Pami?tniki Paska, a jeszcze lepiej ?osia, towarzysza lekkiej chor?gwi - murowane, ?e za?niecie po kilku zdaniach. ?o? to ?osiu.
Co mnie jeszcze wynudzi?o? "?wiat bez historii" Kuli, ale to jeszcze mo?na prze?kn??. Nudzi?y mnie równie? kolejne cz??ci Diuny (po Mesjaszu), Polactwo Ziemkiewicza.
A, i polecam akta, ksi?gi parafialne, wykazy wydatków. Paaaasjonuj?ca lektura. Niezwykle.

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#37 2006-10-08 10:05:07

Jeanne
Użytkownik

Pami?tniki - zgadzam si?. Na bezsenno?? polecam jeszcze Syzyfowe prace. wink

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#38 2006-10-10 21:21:12

lemonick
Użytkownik

a ja mam tak? jedn? ksi??k?- nawet nie wiem, o co w tym chodzi, bo zasypiam na 3 rozdziale. to chyba jest Ksi?ga Pie?ni Ko?cielnych, ale takich pisanych gwar?. bardzo lubi? star? mow?, archaizmy i takie tam, ale... smile bardzo dobrze mi si? te? zasypia po paru ksi?gach "Pana Tadeusza", ale nie po zbyt wielkiej ilo?ci (bo pó?niej przez sen recytuj? jak nie inwokacj?, to jaki? inny fragment epopei wink ) ale zdecydowanie najbardziej lubi? szklaneczke mleka z miodkiem... ale ?eby nie by?o, ?e mieszam... smile

Paulo Coelho

#39 2006-10-11 02:39:07

AineNiRigani
Użytkownik

ale zdecydowanie najbardziej lubi? szklaneczke mleka z miodkiem... ale ?eby nie by?o, ?e mieszam... smile

miod w mleku? big_smile

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

Stopka forum