Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
HerMia! jak mog?a?!! Alchemik jest super! (szkoda, ?e nie przeczyta?am)
A ja par? lat temu dosta?em na urodziny "Pielgrzyma". I wstyd si? przyzna?, ale wci?? stoi nieporuszony na pó?ce :oops: To znaczy poruszony -- trafia?o mi si? z niego ?ciera? kurze
Ja zawsze chcia?am przeczyta? Alchemika. Do czasu kiedy przeczyta?am w BRAVO, ?e to ulubiona ksi??ka DODY :?
A ja od ponad roku m?cz? "Carnevale" o malarce, która by?a kochank? Cassanovy i Byrona (oczywi?cie bohaterka jest absolutnie fikcyjn? postaci?, cho? kto wie...). Dopóki by?a z Cassanov? by?o jeszcze do przeczytania, ale jej zwiazek z Byronem to cz??? nie do przebycia.
wow ulubiona ksi??ka Dody nie ?artuj.
Gdzie mój Alchemik??? :twisted: :twisted:
Jak b?d? mia?a czas to chyba si? wezm? z Alchemika. Teraz nie mam czasu, bo zmagam si? z lekturam,i, wypracowaniami i dziobaniem :x
Ale na Bo?e Narodzenie b?d? mia?a troch? luzu to sobie czytn?
Alchemik ulubion? ksi??k? DODY??!! ju? tej ksi??ki nie kocham...
a'propos lektur... czy FARAON naprawd? jest taki nuuudny? utkn??am na 27 rozdziale pierwszego tomu, nie mog? dalej przebrn??, a termin ostateczny mam na 2 pa?dziernika... ju? "Stara ba??" i "Emancypantki" nie by?y takie nudne... w tej drugiej ksi??ce co? si? dzia?o (Kaziu Norski ca?uj?cy Madzi? nami?tnie po r?kach, g?upia Hela i naiwna Ada, Solski zmienny w uczuciach i swi?ta altruistka Madzia, któr? wszyscy wykorzystuj? i w której wszyscy si? kochaj?...). a w "Faraonie"? zmagania Ramzesa z religi? itp, nienawi?? do kap?anów i zmienno?? decyzji... rany, jak ja przeczytam "Przedwio?nie", skoro Ramzes mnie wkurza? co dopiero Czarek Baryka... ech, ju? to sobie wyobra?am- dyskusja nad "Szklanymi domami"...
Ja z "Faraonem" nie mia?em najmniejszych problemów, a czyta?em chyba w Twoim wieku. Z drugiej strony ka?dy ma jakie? dzie?a, które mu po prostu nie le??. Mo?e wi?c, cho? masz problemy z "Faraonem", to "Przedwio?nie" przeczytasz zafascynowana? Tego w ka?dym razie ?ycz?!
Lemonick, a czyta?a? kiedy? "Iliad?" Homera w ca?o?ci? Je?eli "Faraon" by? nudny to przy "Iliadzie" u?niesz po kilku stronach, szczególie je?eli b?dziesz czyta?a Ksi?g? II
raczej wol? "Przedwiosnie". bo "umiejscowione" w moich czasach
a, Faraon robi si? ciekawszy. odk?d dziecko Ramzesa i Sary zabi? Lykon, Sara zwariowa?a i zmar?a, a Kama dosta?a tr?du, akcja robi si?
bardziej zajmuj?ca.. czeka mnie jeszcze bardzo szczegó?owy opis balsamowania zw?ok Ramzesa XII... ych
a do Illiady si? zabiera?am, ale sko?czy?am na streszczeniu (?eby wiedzie? o co chodzi jak by si? na polskim pyta?a)
E dziewczyny, co wy chcecie od Iliady. Mnie si? podoba?a. Wprawdzie wol? Odysej? (jako histori?, bo akurat tego nie czyta?am). Prusa zreszt? równie? bardzo lubi?.
Na bezsenne noce polecam natomiast Pami?tniki Paska, a jeszcze lepiej ?osia, towarzysza lekkiej chor?gwi - murowane, ?e za?niecie po kilku zdaniach. ?o? to ?osiu.
Co mnie jeszcze wynudzi?o? "?wiat bez historii" Kuli, ale to jeszcze mo?na prze?kn??. Nudzi?y mnie równie? kolejne cz??ci Diuny (po Mesjaszu), Polactwo Ziemkiewicza.
A, i polecam akta, ksi?gi parafialne, wykazy wydatków. Paaaasjonuj?ca lektura. Niezwykle.
Pami?tniki - zgadzam si?. Na bezsenno?? polecam jeszcze Syzyfowe prace.
a ja mam tak? jedn? ksi??k?- nawet nie wiem, o co w tym chodzi, bo zasypiam na 3 rozdziale. to chyba jest Ksi?ga Pie?ni Ko?cielnych, ale takich pisanych gwar?. bardzo lubi? star? mow?, archaizmy i takie tam, ale... bardzo dobrze mi si? te? zasypia po paru ksi?gach "Pana Tadeusza", ale nie po zbyt wielkiej ilo?ci (bo pó?niej przez sen recytuj? jak nie inwokacj?, to jaki? inny fragment epopei
) ale zdecydowanie najbardziej lubi? szklaneczke mleka z miodkiem... ale ?eby nie by?o, ?e mieszam...
ale zdecydowanie najbardziej lubi? szklaneczke mleka z miodkiem... ale ?eby nie by?o, ?e mieszam...
miod w mleku?