Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
No zwracam si? z zapytaniem bo chcia?am dowiedzie? si? jak to jest u was z ksi??kami Austen.
Ja niby mamy w mie?cie dwie ksi?garnie z tradycj? ale ksi?zki dobre w tym wypadku ci?zko dosta? na Perswazje i Opactwo czeka?am tydzie? a MP dopiero maj? przywie?? cho? sprowadzali te? i ju? posz?o. U mnie we wsi w biblotece jest tylko Rozwa?na.
No szok w trampkach ja si? napali?am na czytanie a mówi? ?e nie ma to mo?e co? trafi?
Dobrych ksi?zek nie ma za to jest z 10 tytu?ów jak odkodowa? kod da vinci. :evil:
No, mi trudno si? tu wypowiada?, bo mieszkam w Warszawie.
Ale wydaje mi si?, ?e w dobie internetu nie powinno by? z tym problemu - jest tyle ksi?garni inteernetowych! Najbardziej znane powie?ci JA s? dost?pne w kilku wersjach wydawniczych.
Dla nas wielbicieli JA problemem s? ksi??ki, których nak?ady si? wyczerpa?y i tu nie ma rady. Od kiedy funkcjonuje to forum, poszukujemy w najró?niejszych ksi?garniach takich ksi??ek jak Sanditon, czy biografie i listy JA. Gdy trafiaj? si? na allegro id? za bardzo wysokie ceny (ostatnio bigrafia sióstr Bronte - tak?e lubianych przez wielbicielki JA - uzywana, posz?a chyba za ok. 70 z?). Na szcz?scie wszystkie jej niedoko?czone powie?ci s? w internetowej bibliotece, ale ju? wersj? sanditon doko?czon? przez Mary Dobbs (bodaj?e?) bardzo trudno zdoby?, podobnie Ksi?g? Potraw. Nak?ady si? wyczerpa?y i koniec Kiedy? na stronie Pruszy?skich by? link "wznówcie t? pozycj?", ale ju? go zlikwidowano - prawdopodobnie bo naszym zmasowanym ataku
Ja to co mam z biblioteki mam zamiar u siebie poskanowa? mo?e wydrukowac (tak jako? coby z byt duzo drzewa nie posz?o na to )
ja z internetowych ksi?garni nie korzystam bo mi sie to ?rednio op?aca. A moje ksi?fgarnie to makabra niby maj? w ofercie a nie maj?.
A nak?ady powinni wzowi?!!!
Jak to si? nie op?aca? Op?aty za przesy?k? nie s? wygórowane, zw?aszcza, jak sie zamawia wi?cej niz jedn? ksi?zk?, nawet w Merlinie by?a ostatnio promocja, jak informowa? nasz szanowny Admin.
Skanowanie to do?? absurdalny pomys?, zw?aszcza, ?e wszystko masz w bibliotece internetowej, wyestarczy wydrukowa?. Tylko to nie to samo, co ksi?zka, zw?aszcza ?e powie?ci JA kosztuj? po kilkama?cie z?otych.
No jak liczy?am to wyszlo ?e si? nie op?aca. Jak to to np te dalsze ci?gi tez s? w biblotekach jak znale?? gdzie???
Wiesz, powy?ej 1000 czy 3000 (ju? nie pami?tam) wydanych w ci?gu roku w Merlinie wysy?aj? za darmo Jak dalej tak pójdzie to si? za?apiesz
A tak powa?nie sam si? te? przestawi?em na ksi?garnie internetowe, cho? mieszkam w sporej aglomeracji. Ale sytuacja jest podobna -- jak s? Perswazje, to nie ma Emmy; jak jest Emma to nie ma Opactwa. Nale?a?oby zwiedzi? wszystkie ksi?garnie i wtedy mo?e by si? skompletowa?o.
Z JA zreszt? nie ma tak ?le -- niemal wszystko jest dost?pne (poza dzie?ami nieuko?czonymi i pismami m?odzie?czymi/dziewcz?cymi). Jak kiedy? polubi?em Tomasza Manna, to skompletowanie wa?niejszych jego powie?ci zaj??o mi par? lat. A Ty, dziewczyno, piszesz o tygodniach!
W tradycyjnej ksi?garni za to wpad?em kiedy? na dwutomowe wydanie sze?ciu powie?ci w oryginale, z ilustracjami. Tanio! Chcia?em po?wiczy? angielski, cho? lepiej mi si? czyta po polsku. Ilustracje mo?e kiedy? zeskanuj?.
Ja te? widzia?am to wydanie, ale tanie to ono nie by?o
Ja poluje na ksi?zki sióstr Bronte. Villete Charlotty nie wznawiano od wielu lat, Profesora chyba nawet nie przet?umaczono, podobnie jak Agnes Gray Anny - ale nic to, przeczytam w oryginale, akurat o ksi??ki Peguina ?atwiej u nas ni? o wspomnian? Villete...
Swoj? drog? nie rozumiem, co to znaczy, ?e sie nie op?aca. jesli bardzo chcesz mie? jak?s ksi??k?, to zap?acenie 6 z? za przesy?ke jest a? takim problemem? Cz?sto te? ksi?zki w ksi?graniach internetowych s? ta?sze ni? w normalnych, wi?c nie przep?acasz znowu tak du?o...
No niby tak. Ale ja mam takiego uroczego pecha ?e jak chc? ksi??k? kupi? to promocji nie ma ?adnej. Ale ju? powoli trace cierpliwo?c i czuj? ?e zaczn? buszowa? w wirtualnych rega?ach a nie w tych w realu
Moja droga, wy?lij mi na maila list? ksi??ek jakie potrzebujesz, a dam Ci zna? za ile mo?na je dosta?, ok?
Jak na obecna chwil? to szukam tylko Mansfield Park ale to pod koniec tygodnia b?de mai?a w ksi?garni ju?.
Dzi?kuje za ch?? pomocy
Kasiek..wiem ze to zadna rewelacja ale w Merlinie jest JA w wersji kieszonkowej kazda po 10 z?..kupilem sobie na razie Emme, DiU,Mansfield oraz Perswazje....nie ma RiR a Opactwo na razie sobie odpuscilem...
Nie kupowa?em drozszych wydan bo te ma?e s? por?czne i mozna je z soba bez przerwy nosi?.
O widzisz ja ju? w sumie skompletowalam sobie wszystkie
Po 10 z? a ja w sunmie z kosztem przes?y?ki da?abym z 16?
a tyle da?am za ka?de wydanie
i to nawet jakie? promocje z?apa?am nawet po drodze
Dzi?kuje Drogi Robercie z cynk
Ja nie tak dawno kupi?am sobie a?y komplet JA u Prószy?skiego. Po polsku i angielsku z Penguina (bez polskiej Emmy i Opactwa, które ju? mia?am). Dorzuci?am sobie do tego Emm? na DVD (do odstapienia dla potrzebuj?cych, bo tania by?a - 5 z?.), Wichrowe Wzgórza i Jane Eyre. Za ca?o?? zap?aci?am ok. 108 z?.