Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
(Megg pisa?a, ?e wzorowane na greckich tunikach -- bardzo mo?liwe).
Ja Ci zaraz dam "bardzo mo?liwe" :twisted: :twisted:
O! Ju? mi da?a?! :twisted: Czytaj?c Twoj? odpowied? zapomnia?em o gotuj?cym si? mleku na ?niadanie... Usatysfakcjonowana? :twisted:
Ale? nie chcia?am skrzywdzic Twojego mleka :oops: Mam nadziej?, ?e da?o si? je uratowa?
.z mojego m?skiego punktu widzenia kapitan Wentworth to ca?kiem niez?y facet.
z kobiecego punktu widzenia tez:)
Ciraiana widzia?am jeszcze w jednej z wersji Jane Eyre, ale prezentowal sie gorzej..swoja droga "Perswazje" przeczytalam zanim obejrzalam film i o ile jeszcze pamietam kapitan W. widzial mi sie blondynem...przy tym bardziej lalusiowatym, choc na swoj sposob urodziwym. w filmie jest bardziej meski i realny:) Jane Austen pisala zreszta o jego wielkiej urodzie...cokolwiek to znaczylo dla niej, dla Anny i innych panien:)
a tak z innej beczki- watek ma tytul "inne powiesci" a widze ze mowa glownie o filmach:) ciekawe..
od niedawna tu jestem, nie znam jeszcze calego forum ale lekko mnie to dziwi. czy moze sie myle i o samych powiesciach tez sie dyskutuje?
"Do??" to bardzo ?agodne okre?lenie naszej dzia?alno?ci konwersacyjnej Ale co do filmów i powie?ci, to chyba to si? tu traktuje ??cznie, bo gdyby zrobi? osobne w?tki, to by?oby ich du?o wi?cej,a tak mamy powie?ci + ekranizacje...O powie?ciach te? dyskutujemy
I tak samo jest w w?tku "Duma i uprzedzenie"-o powie?ci i ró?nych ekranizacjach w tym samym dziale. Zgadza si? :?: :?:
Obejrza?am "Opactwo Northanger" - najdziwaczniejsza ekranizacja JA, jak? widzia?am (nowszy "Mansfield Park" nie tyle by? dziwaczny, co oburzaj?cy :twisted: ). Filmowa Katarzyna, cho? ?adna, szczególnie w niektórych uj?ciach, robi?a strasznie wielkie oczy, Henry Tilney oraz John Thorpe byli rudzi jak nieszcz??cie, genera? Tilney demoniczno-stukni?ty, a jego przyjació?ka markiza jaka?tam to by?a chyba z rodziny Adamsów 8O . Nie pami?tam, kiedy si? dzieje akcja - s?dz?c po strojach i wzmiankach, koniec XVIII w. (m??a markizy przed rokiem zgilotynowano we Francji, a wi?c jeszcze trwa ta paskudna rewolucja). Twórcy filmu starali si? odda? romantyczne fantazje Katarzyny, mg?y si? snuj? w dziwnych miejscach par? razy, tak jakby akcja rozgrywa?a si? ok. 4 rano
. Nie wiem, czy pr?dko wróc? do tego filmu :?
Eee... "Opactwo" nie jest takie z?e. Owszem -- mamy t? markiz? i uproszczone zako?czenie, a i Tilney jaki? dziwny z wygl?du (Thorpe jest czarnym bohaterem i dobrze, ?e wygl?da jak wygl?da). Natomiast problemem jest chyba m?odzie?czo?? (dziewcz?co?? ) samej powie?ci -- jej bohaterka jest naiwna (a co oddaje naiwno?? równie dobrze, jak wielkie oczy?), op?tana romantycznymi wizjami.
Aha, "Opactwo" to jeszcze taka wprawka JA? No có?...
Czy wprawka, to mo?na si? spiera?. Na pewno powie?? wyra?nie inna. Bardziej naiwna, prosta, ale te? chyba szczerzej niektórej zjawiska ukazuj?ca.
ja czyta??m swego czasu, ?e Opactwo jest inne dlatego, ?e jedn? nog? tkwi jeszcze w romanty?mie. Ale Fringilla pisa?a, ?e to raczej jest kwestia pastiszu .
Ja bym si? te? sk?ania?a do pastiszu w wykonaniu JA, ale ekranizacja to jest pastisz do kwadratu
"Opactwo" to jest pastisz. Podobno najs?ynniejszy pastisz na powie?ci gotyckie, jaki kiedykolwiek zosta? napisany Tak przynajmniej pisze Lipo?ski w "Dziejach kultury brytyjskiej"
Czyli ekranizacja to pastisz pastiszu? Kurcze, szkoda, ?e jeszcze tego nie widzia?am...
Czyli ekranizacja to pastisz pastiszu?
Kurcze, szkoda, ?e jeszcze tego nie widzia?am...
Fryzury i makija?e jak z opery - wypisz wymaluj, "Taniec wampirów"
ja czyta??m swego czasu, ?e Opactwo jest inne dlatego, ?e jedn? nog? tkwi jeszcze w romanty?mie. Ale Fringilla pisa?a, ?e to raczej jest kwestia pastiszu.
Pastisz pastiszem, ale chyba nie pisa?a by go tak samo o dekad? starsza. Tak nawiasem mówi?c, to romantyzm w?a?ciwie si? dopiero zaczyna? -- trudno by mówi?, ?e JA JU? nie tkwi w romantyzmie, nawet je?li czasem mo?e uchodzi? za twórczyni? prototypów powie?ci realistycznej.
Postgotycyzm, preromantyzm. Literaturoznawcy mnie zjedz? JA nie potraktowa?a tematu zbyt serio, jest to pastisz raczej ?mieszny ni? powa?ny, ale film!! te stroje, fryzury i makija?e! to trzeba zobaczy?
Tak nawiasem mówi?c, to romantyzm w?a?ciwie si? dopiero zaczyna?
Fakt - za szybko pisa?am - chodzi?o mi, ze jedn? noga sta?a jeszcze w Oswieceniu, a drug? ju? w Romantyzmie.
Jane Austen trudno jest wrzuci? do jakie? terminologicznego worka, dlatego jej twórczo?? ma swoje osobne okre?lenie--"novel of sensibility". Ona jest w?asnie tak miedzy o?wieceniem a romantyzmem czasowo, ale z romantyzmem nie ma nic wspólnego tak na dobr? spraw? i sama nie ceni?a tego nurtu, natomiast schodz?cy ju? wówczas na psy sentymentalizm zawdzi?cza jej na krótki czas swoisty renesans Cho? sentymentalna to ona te? nie by?a i st?d powy?szy termin
A "Opactwo" jako pastisz jest naprawd? dobr? powie?ci?! Jane pi?knie uchwyci?a wszystkie te schematy i klisze tak ch?tnie powielane w powie?ciach gotyckich,zawar?a tyle aluzji do tego typu literatury, ?e a? mi?o
A jednocze?nie zrobi?a to subtelnie. Swoj? drog? ja polecam naprawd? sobie takie co? poczyta?--moje typy to "Tajemnice Zamku Udolpho" A.Radcliffe, "Mnich" M.G. Lewisa i "Zamczysko w Otranto" H. Walpole'a. Przy czym pierwsz? i ostatni? polecam jako komedi?
a ?rodkow? nie tylko--to ca?kiem niez?a powie?? nawet......
Czyli ekranizacja to pastisz pastiszu?
Kurcze, szkoda, ?e jeszcze tego nie widzia?am...
Jak bedziesz odwiedza?a stolic? swojego hrabstwa, czyli Wroc?aw zapraszam na obejrzenie "Opactwa"
Nie omieszkam skorzysta?. Mo?e by? tak pod koniec miesi?ca?
Je?eli znajd? si? jeszcze jacy? ?mia?kowie, którzy pod koniec miesi?ca b?d? przeje?d?a? przez Wroc?aw, to zapraszam równie?
Link do fotosu z ?a?ni (Opactwo):
http://img224.imageshack.us/my.php?image=pdvd332iw0.png
Link do fotosu z ?a?ni (Opactwo):
http://img224.imageshack.us/my.php?image=pdvd332iw0.png
No w?a?nie - co oni przed sob? nosili w tej ?a?ni? pachn?ce zió?ka? Aha, pak, bardzo Ci dziekuj? za kwiatki urodzinowe :oops: Naprawd? bardzo mi mi?o...