Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Powrót do porannej kawki...
„Po buncie - cz. 1” – chapt. XXIII, p. 220, Mistakes.
Nie minęło pięć minut od wyjścia Margaret, kiedy wszedł pan Thornton. Jego twarz była rozpalona.
- Nie mogłem przyjść wcześniej, inspektor.....Gdzie ona jest?
Rozejrzał się po salonie, po czym gwałtownie zwrócił się do matki, która spokojnie ustawiała poprzestawiane krzesła i nie spieszyła się z odpowiedzią.
- Gdzie jest panna Hale? – zapytaÅ‚ ponownie.
- PoszÅ‚a do domu – brzmiaÅ‚a krótka odpowiedź.
- Poszła do domu?!
- Tak. Poczuła się dużo lepiej. To nie było aż takie zranienie. Niektórzy ludzie doprawdy mdleją z byle powodu.
- Przykro mi, że poszÅ‚a do domu – powiedziaÅ‚ chodzÄ…c niespokojnie po pokoju – nie powinna byÅ‚a jeszcze tego robić.
- Powiedziałam, że nic jej nie jest. A pan Lowe to potwierdził. Sama po niego poszłam.
- DziÄ™kujÄ™ mamo – zatrzymaÅ‚ siÄ™ i uczyniÅ‚ gest jakby chciaÅ‚ uÅ›cisnąć jej dÅ‚oÅ„ w podziÄ™kowaniu, ale nie zauważyÅ‚a tego.
- Co zrobiłeś z Irlandczykami?
- WysÅ‚aÅ‚em tych biednych nieszczęśników do „Smoka” na dobry posiÅ‚ek. Na szczęście zÅ‚apaÅ‚em ojca Grady, poprosiÅ‚em go, żeby z nimi porozmawiaÅ‚ i odradziÅ‚ im oddalanie siÄ™. Jak panna Hale dostaÅ‚a siÄ™ do domu? Jestem pewien, że nie mogÅ‚a chodzić.
- Pojechała powozem. Wszystko zostało zrobione właściwie, a nawet opłacone. Porozmawiajmy o czymś innym. Już dosyć narobiła zamieszania...
- Nie wiem gdzie bym teraz był, gdyby nie ona.
- NaprawdÄ™ stajesz siÄ™ taki bezradny, że dziewczyna musi stawać w twojej obronie? – zapytaÅ‚a pani Thornton pogardliwie. ZaczerwieniÅ‚ siÄ™.
- Niewiele dziewcząt wzięłoby na siebie uderzenie przeznaczone dla mnie, w dodatku z dobrej woli.
- Zakochana dziewczyna zrobi wiele – odpowiedziaÅ‚a pani Thornton krótko.
- Mamo! – postÄ…piÅ‚ krok naprzód i stanÄ…Å‚ próbujÄ…c siÄ™ opanować. Wyraźnie siÄ™ przestraszyÅ‚a tej ewidentnej siÅ‚y jakiej musiaÅ‚ użyć aby stÅ‚umić swoje emocje. Nie byÅ‚a pewna natury uczuć, które sprowokowaÅ‚a. ByÅ‚a to taka ukryta próba siÅ‚ miÄ™dzy nimi. Czy to zÅ‚ość? Jego oczy iskrzyÅ‚y siÄ™, postawa zmężniaÅ‚a, oddech staÅ‚ siÄ™ chrapliwy i przyspieszony. TargaÅ‚a nim mieszanka radoÅ›ci, zÅ‚oÅ›ci, dumy, miÅ‚ego zaskoczenia i wÄ…tpliwoÅ›ci, ale ona nie umiaÅ‚a tego wszystkiego wÅ‚aÅ›ciwie odczytać.
Niepokoiły ją te wszystkie silne uczucia, których przyczyn nie była w stanie pojąć. Ten niepokój zawsze wywoływał u niej ten sam efekt. Podeszła do kredensu, otworzyła szufladę i wyciągnęła ściereczkę do kurzu, którą trzymała tam na specjalne okazje. Zobaczyła kropelkę wody kolońskiej na wypolerowanym oparciu sofy i instynktownie próbowała ją zetrzeć.
O Alison, wielkie dzieki!
Czytalam ta scene po angielsku, nie wszystko zrozumialam, a Ty to pieknie to przelozylas. Ja chce jeszcze!
Te odcineczki sa takie malutenkie
Tylko zaostrzaja apetyt!
No, kocham Thorntona!
Czy to złość? Jego oczy iskrzyły się, postawa zmężniała, oddech stał się chrapliwy i przyspieszony. Targała nim mieszanka radości, złości, dumy, miłego zaskoczenia i wątpliwości, ale ona nie umiała tego wszystkiego właściwie odczytać.
świetnie napisane... bardzo, bardzo podoba mi się ten fragment...
te serwowane przez Was ciasteczka do porannej kawki i popołudniowej herbatki sa wyśmienite... nie ma drugiej takiej piekarnii....
Powrót do porannej kawki...
właściwie odczytać.
Niepokoiły ją te wszystkie silne uczucia, których przyczyn nie była w stanie pojąć. Ten niepokój zawsze wywoływał u niej ten sam efekt. Podeszła do kredensu, otworzyła szufladę i wyciągnęła ściereczkę do kurzu, którą trzymała tam na specjalne okazje. Zobaczyła kropelkę wody kolońskiej na wypolerowanym oparciu sofy i instynktownie próbowała ją zetrzeć.
Widzę pania Thorton, jak żywą............
A wogóle to ja wczoraj ogladałam wieczorem "Don Juana" na TVP Kultura a potem jakieś teksty na tej TV recytował Jacek Poniedziałek i sobie uświadomiłam, że Rysiek A. to jest ten sam typ urody....
Scan z gazety "Radio Times" (przy obnażonym RA dopisek: Czyja klata jest lepsza )
A to artykuł o Impresjonistach
http://img68.imageshack.us/img68/6088/rt2542wx.jpg
http://img68.imageshack.us/img68/5123/rt25406d7we.jpg
http://img68.imageshack.us/img68/3945/rt25406e0yn.jpg
[/img]
Scan z gazety "Radio Times" (przy obnażonym RA dopisek: Czyja klata jest lepsza )
Nio Poniedziałek - jak żywy.
O Alison, wielkie dzieki!
Czytalam ta scene po angielsku, nie wszystko zrozumialam, a Ty to pieknie to przelozylas. Ja chce jeszcze!
Te odcineczki sa takie malutenkie
Tylko zaostrzaja apetyt!!
No przecież o to chodzi w "dobrej" literaturze ;-)
No, kocham Thorntona
A co do tego, to przecież nikt nie ma wątpliwości :-)
Miloszku... proszę nie drażnij mnie... Poniedziałek do stóp nie urasta Ryśkowi.... :twisted:
http://img81.imageshack.us/img81/1696/armip7sg.jpg
http://img81.imageshack.us/img81/4582/poniedz3xp.jpg
no same porównajcie
Bardzo ladne zdjecie
I dzieki za te artykuliki z jego zdjeciami.
Ta fotka z klata nawet mi sie podoba, choc innych z obnazonym jego torsem nie lubie.
Za pare dni ruszaja "Impresjonisci", a ja ich nie zobacze
Alison wielkie dzięki- jak przyjemnie się to czyta.
Zaraz wyobraźnia pracuje- Qurcze gdzie są emotikony??? Wypowiedź jest niepełna
Boże przeglądałam forum i mój ostatni post- chińszczyzna ,same błędy,
Widzicie jak się człowiek poświęca , żeby tu zajrzeć??
Skradam się po ciemku żeby rodzina nie komentowała moich "zainteresowań" (syn ciągle źle to znosi , a nie chciałam go stresować wczoraj przed egzaminem) a potem TAKIE błędy- i znów brakuje emotikona
Zrobiłam się zachłanna
ALISON jeszcze jeszcze...........
Co ja znowu nacisnęłam :?: :?:
IdÄ™ po okulary
chapt. XXIII, ...Mistakes.
To jeden z moich ulubionych rozdzialow, bo ze scena z matka
A nastepny tez ze slowem Mistakse (ale cleared up) i z Proposal Scene
Już jest przetłumaczona "tafno, tafno teemuu", ale wkleje ją jutro, bo jestem tradycjonalistka i dbam o Wasz sen spokojny ;-)
Ali, dzięki, co prawda ja po południu i jeszcze przed obiadem... Ale jak czytam Wasze tłumaczenia, to chcę lecieć do sklepu Rosenthala i nabyć jedną makabrycznie drogą filiżankę, by przy herbatce pitej właśnie z takowej filiżanki delektować się słowami, którymi nas obdarowujecie :-)
I powiedzcie, czy ten fragment Was nie urzekł? Mam dreszcze, kiedy go czytam...
[...]
„- Zakochana dziewczyna zrobi wiele – odpowiedziaÅ‚a pani Thornton krótko.
- Mamo! – postÄ…piÅ‚ krok naprzód i stanÄ…Å‚ próbujÄ…c siÄ™ opanować. Wyraźnie siÄ™ przestraszyÅ‚a tej ewidentnej siÅ‚y jakiej musiaÅ‚ użyć aby stÅ‚umić swoje emocje. Nie byÅ‚a pewna natury uczuć, które sprowokowaÅ‚a. ByÅ‚a to taka ukryta próba siÅ‚ miÄ™dzy nimi. Czy to zÅ‚ość? Jego oczy iskrzyÅ‚y siÄ™, postawa zmężniaÅ‚a, oddech staÅ‚ siÄ™ chrapliwy i przyspieszony. TargaÅ‚a nim mieszanka radoÅ›ci, zÅ‚oÅ›ci, dumy, miÅ‚ego zaskoczenia i wÄ…tpliwoÅ›ci, ale ona nie umiaÅ‚a tego wszystkiego wÅ‚aÅ›ciwie odczytać.
Niepokoiły ją te wszystkie silne uczucia, których przyczyn nie była w stanie pojąć.
[...]
A moze na mailika mi przeslesz, cio?
Nie modzie fjeesz... bo by było nieszplafiedlifie....
Dziewczyny miłe, czy któraś z Was nie ma jakiej rodziny w Anglii, która by nam nagrała "Impresjonistów"? Coraz bardziej mi się podoba Rysio jako Monet, ja chcę zobaczyć ten serial! :cry:
Nio Poniedziałek - jak żywy.
Coście się tak przyczepiły normalnie? ;-) Podobny typ urody i tyle, ale już w szczegółach nie! A zresztą ja tam uważam Poniedziałka za przystojnego, więc... :-)
A takie zdjęcia w rozpiętej koszuli, dżinsach i boso... uuuuuwielbiam :oops:
Dziewczyny miłe, czy któraś z Was nie ma jakiej rodziny w Anglii, która by nam nagrała "Impresjonistów"? Coraz bardziej mi się podoba Rysio jako Monet, ja chcę zobaczyć ten serial! :cry:
No właśnie, wystarczy jedna dobra duszyczka z rodziną w Anglii :cry:
A takie zdjęcia w rozpiętej koszuli, dżinsach i boso... uuuuuwielbiam :oops:
Rysio coś kiedyś mówił, że grając Thorntona musiał przystopować z siłownią i tymi sprawami, ale trzeba przyznać, ze szybko odzyskał formę Ta pierś wygląda imponująco
Mamy tam tylu rodaków, ale oni to chyba ciężko pracują :cry: