Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Mówcie co chcecie- ja i tak o niebo wol? "Valmonta" niz "Niebezpieczne zwi?zki". Colin jest s?odki, a pana J. Malkovica nigdy nie lubi?am. ?a?uj? , ?e tak niewiele filmów z Colinem widzia?am. Jestem pewna , ?e z kazdym kolejnym by?abym jeszcze bardziej nim zauroczona. Ostatnio poluj? na "Adwokata"... :twisted: P.S. "Valmonta" kupi?am ostatnio w "Tesco" za ... 19,99 z?...
Zgadzam si?, ?e wersja z Glenn Close i Malkovichem jest bli?sza orygina?u, za to ta z Colinem jest swobodniejsza i mniej ponura, swobodna adaptacja krótko mówi?c.
W ogóle to jeden z tych filmów, w których Colin Firth jest niepodobny do siebie :-), tzn. do Darcy'ego, pami?tacie "Angielskiego pacjenta"?
A wiecie, ?e w wersji teatralnej, która by?a pierwowzorem "Niebezpiecznych zwi?zków" Valmonta gra? Alan Rickman i podobno by? rewelacyjny, nie wzi?li go do filmu, bo by? jeszcze ma?o znany, ale Malkovich wzorowa? na nim swoj? kreacj?. Szkoda, bo osobi?cie nie przepadam za Malkovichem.
No Malkovich to niewatpliwie ?wietny aktor, ale ja te? jakos go specjalnie nie lubi?.
Colin jako Valmont by? bardziej ludzki, ?atwiej si? z nim utozssami? i zrozumie? go, Malkovich zawsze jest taki lekko demoniczny...
Wybaczcie, ale wersja z Malkovichem jest o niebo lepsza... Colin jest zbyt mi?y i dobry do tej roli, cho?by z wygl?du... natomiast malkovich pasuje w sam raz na drania
No i generalnie Niebezpieczne zwi?zki to film lepiej zrobiony pod wzgl?dem artystycznym chocia?by.
A mi bardziej podoba? si? jednak film "Valmont", mo?e dlatego, ?e widzia?am t? wersj? jako pierwsz?...? A poza tym ja jako? nie trawi? Glen Close i Malkovicha tez nie bardzo, mimo ?e to dobry aktor. I nie pasuje mi "urod?" (w?tpliw? zreszt?) do tej roli. Ogólnie jednak film podoba? mi si?, no bo nie da si? ukryc, ?e by? dobrze zrobiony i zagrany.
A Colin to zawsze Colin.... mnie tam odpowiada? w roli Valmonta...
Film "Valmont" b?dzie mo?na kupi? z "Gal?" 27 lutego. To taka informacja dla tych, które jeszcze nie widzia?y
Film "Valmont" b?dzie mo?na kupi? z "Gal?" 27 lutego. To taka informacja dla tych, które jeszcze nie widzia?y
Choroba, to ja przep?aci?am, bo go kupi?am na Allegro. Ten po hiszpa?sku by? dla mnie niestrawny. Mo?e która? z was uczy si? hiszpa?skiego, to ja go ch?tnie odstapi? do ?wicze?.
Cos kochliwy ten Colin
"Na planie "Valmonta" (1988) Firth pozna? aktork? Meg Tilly. Byli par? przez nast?pne pi?? lat i doczekali si? syna. Podczas realizacji serialu "Duma i uprzedzenie" (1995) Colin zwi?za? si? z aktork? Jennifer Ehle, z któr? rozsta? si?, by w 1997 roku po?lubi? Livi? Guggioli."
http://film.onet.pl/551,1,Colin_Firth,osoba.html
Cho? podoba?a mi si? Anette Benning, np. w scenie z wann?. G. Close nie jest, moim zdaniem, tak ?adna, a jeszcze tak j? w "Niebezpiecznych zwi?zkach" poci?gn?li bielid?em, ?e normalnie- anemiczka. Ale pewnie wtedy to i takie kosmetyki by?y...
Anette ?wietnie zagra?a, ?miem twierdzi?, ?e to jedna z jej wi?kszych ró?, je?li nie rola ?ycia.
Czy kto? wypatrzy? Paulin? M?ynarsk? w Valmoncie? Bo mnie sie uda?o ;-)
Aktork?. Nazwiska w ko?cowych napisach nie by?o. Kiedy? s?ysza?am jak w jakim? wywiadzie mówi?a, ?e gra?a epizod w Valmont i chcia?am j? tam wypatrzy?. Dopiero za drugim "ogl?dem" znalaz?am j? w ko?cowej scenie w ko?ciele, robi t?umek damulek wokó? naszego m?odziutkiego chevalier (po prawej stronie z wachlarzem). My?l?, ?e epizod to do?? szumna nazwa dla jej meteorycznego b?ysku na ekranie, no ale fakt faktem pojawi?a si? w filmie kultowym "Valmont".
Dzi?ki czujna Alison!
jak tylko w poniedzia?ek zakupi? gal? z filnem sprawdz? swój refleks
dzi?ki tobie mam fory w tej grze
informuj? drogie Panie ?e we wtorek 28 II b?dzie emisja "Niebezpiecznych zwi?zków" w godzinach wieczornych - niestety nazwa stacji mi umkn??a
Ju? wiem dok?adnie 28.02 godz. 22.50 program 2 ale tak jak pisa?am wy?ej to te "Zwi?zki" z Malkovichem