Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
kurcze mo?e nie by?o a? tak zle w?a?nie czytam listy Jane i natkn??am sie na wzmianke o k?pieli 2 dni z rzedu wi?c mo?ejednak czasem si? myli
a tak od siebie to jakos trudno mi sobie wyobrazic zeby przechodzac obok kobiet wystrojonych w te pi?kne suknie trzeba by?o zatykac nos
Chyba by?o rzeczywisce tak, jak wspomina? kto? wcze?niej w tym w?tku. Pod koniec XVIII wieku i na pocz?tku XIX wieku satn higieny zacz?? si? poprawia?. Najgorzej by?o w wieku XVI i XVI - to podobno rekacja na ?redniowieczne epidemie. Ludzie wymyslili sobie, ?e woda rozpulchnia za bardzo skór? i tym samym umo?liwia wtargni?cie do wn?trza cia?a chorobie. W XVII wieku stosowano du?e ilosci perfum i cia?o wycierano czytymi szmatkami nas?czonymi jakimi? kosmetykami, tak aby zetrze brud, a nie umy? go. Ksi?zka Czysto?? i brud ( wymieniana wcze?niej jest ciekaw? pozycj? traktuj?c? ten temat w bardzo przyst?pny sposób.
Na pocz?tku Xix wieku nast?pi?a du?a rewolucja w dziedzinie higieny. Wcze?niej kobiety nosi?y gorsety, obfite suknie, peruki, mnóstwo tego mia?y na sobie. Strój oblany perfumami, w?osy ukryte pod peruk?, a na buzi warstwa pudru- po co si? my??? Ale kiedy na prze?omie XVii i XIX wieku modne sta?y si? suknie klasycystyczne, ods?aniaj?ce du?? cz??? cia?a, cienkie, przejrzyste, nawet stopy ods?oni?te (elegantki nosi?y antyczne sanda?ki), kobiety musia?y zadba? o czysto??, bo nie mia?y ju? czym zakry? brudu. By? mo?e przyczyni? do tego tak?e rozwój medycyny, a mit, ?e mycie si? jest szkodliwe zosta? obalony.
Polecam wszystkim serial dokumentalny REGENCY HOUSE PARTY który co jaki? czas jest powtarzany na Viasat History. Podaj? tam wiele ciekawych informacji, na temat higieny równie?. Ciekawi mnie tylko jedno: gdzie si? chodzi?o za potrzeb? gdy si? by?o z wizyt? czy na balu?? By?y jakie? specjalne pomieszczenia?? No bo z tego co wiem to korzystano wtedy z nocników...
Mo?e byl jakis pokój z nocniczkami? I s?u?ba pilnowa?a, ?eby by?o czysto? ;-) A panowie to mieli ?atwo...;-) O tym programie slysza?am.
mnie z kolei bardzo ciekawi jak kobiety sobie radzi?y z bólem comiesi?cznym bez tabletek takiego rodzaju jak dzi?, ja sobie tego po prostu niewyobra?am jako?, mo?e le?a?y tylko w ?ózkach?
wiem, ?e w ?redniowieczu kobiety le?a?y w ?ó?kach i "umiera?y"(w ich mniemaniu)
Te? s?ysza?am ?e w czasie miesi?czki kobieta nie opuszcza?a swojego pokoju. W którym? odcinku Regency House Party jedna z uczestniczek zaprezentowa?a podpask? z XIX wieku - kto widzia? ten wie Powiem tylko tyle: gdybym mia?a u?ywa? takich podpasek tez nie wysz?abym ze pokoju podczas "tych" dni...
To przerazajace... pod tym wzgledem jednak dobrze, ze mamy bierzaca wode, szampony, pasty do zebow, odzywki do wlosow, zele pod prysznic i podpaski ze skrzydelkami i No-spe tudziez inne. tak a propo's... ma moze ktora GRIPEX? bo mnie cos bierze...
A tak w ogole.. higiena swoja droga ale medycyna byla mile za tym, co teraz znamy. Sama biedna JA zmarla na chorobe Addisona (cos tam z nadnerczami)... dzisiaj przezylaby na bank! Nic dziwnego tez ze kobiety padaly jak muchy przy porodach... to dopiero byl bol i katorga...
Siedzimy sobie w?a?nie z bezpaznokciank? z maseczk? z bia?ka na twarzach i si? zastanawiamy: Czy kobiety w czasach Jane Austen te? si? upi?ksza?y w taki lub inny sposób? Czy stosowa?y jakie? maseczki, kremy, depilacje? Jak wam sie wydaje?
Perswazje i przepisy na piegi autorstwa pana Elliota
Widz? ?e musz? sobie Perswazje od?wie?y? (tylko raz czyta?am!! wstyd i ha?ba) bo nie pami?tam ju? co pan Elliot raczy? by? powiedzie? na temat piegów
ja tam pamietam watek z piegami w "Przeminelo z wiatrem", kiedy to Mammy mowi Scarlett zeby nie wystawiala sie na slonce, bo jej sie piegi porobia (bylam w szoku, ze piegi sie robia od slonca... ) Smarowala je serwatka, zeby zniknely.
Je?eli kogo? interesowa?by problem toalet, to znalaz?am taka wiadomo?? na ten temat:
Pierwsz? misk? klozetow? sp?ukiwan? wod? ze specjalnej cysterny w rodzaju blaszanego, walcowego zbiornika, który by? nape?niany wod? z kurka znajduj?cego si? powy?ej wymy?li? i zaprojektowa? poeta angielski John Harrington w 1596 roku. Sp?ukiwanie nast?powa?o po przez wyci?gni?cie wtyczki z dna miski (przez uchwycenie pionowej r?czki), co powodowa?o wyp?yni?cie jej zawarto?ci. Pierwsze urz?dzenie s?u?y?o jemu samemu, drugie zosta?o zainstalowane w pa?acu w Richmond, na ?yczenie królowej El?biety - matki chrzestnej projektodawcy. Ze wzgl?du na brak kanalizacji, sp?ukiwanie toalety by?o problemem i w zwi?zku z tym ust?p pozostawa? kaprysem bogatych ekscentryków do po?owy XVIII wieku. Na szerok? skal? urz?dzenie upowszechni?o si? dopiero oko?o 1780 roku, po upowszechnieniu kanalizacji i wynalezieniu nowoczesnego wc przez zegarmistrza londy?skiego Aleksandra Cumming w 1775 roku.
Na histori facetka mówi?a :"Jak ju? si? myli to w ubraniah i na dodatek w jeziorze .!
Raczej do Twojej babki od historii, ten fragment o k?pieli w jeziorze w ubraniu to jak cytat ze s?ynnej sceny z Colinem w P&P '95
Na histori facetka mówi?a :"Jak ju? si? myli to w ubraniah i na dodatek w jeziorze .!
Skojarzenie natychmiastowe...
W "Emmie", kiedy Harriet przychodzi z wizyt? do Martinów, pan Martin rozmawia z ni? chwil?, po czym przeprasza, mówi, ?e jest brudny i idzie si? umy?..............poza tym w?a?nie siedz? w?ród materia?ów do pracy magisterskiej i na temat higieny znalaz?am ca?e mnóstwo informacji...jak znajd? chwil?, obiecuj? wymodzi? jaki? artyku?
(...)poza tym w?a?nie siedz? w?ród materia?ów do pracy magisterskiej i na temat higieny znalaz?am ca?e mnóstwo informacji...jak znajd? chwil?, obiecuj? wymodzi? jaki? artyku?
Super! 8)
Czasami bym chcia?a mieszkac w tamtych czasach najcz?sciej ze wzgl?du na te bajeczne bale,suknie,ale jak sobie pomysle o higienie to wracam na Ziemie
ja tez tak mysle ze dlugo bym nie wytrzymala, byc na balu z pieknej sukni i czuc ze cos smierdzi albo czuc bardo silne perfumy bo ktos probowal zamaskowac brzydki zapaszek blee
W?a?ciwie pad?o ju? chyba wszystko. Tylko jak tak Was czyta?em to przypomnia? mi si? Mi?osz, kpi?cy z tego, ?e w Kalifornii bogaci, kulturalni hiszpa?scy dziedzice (i dziedziczki) nawet w czasie ta?ców byli podgryzani przez wszy; podczas gdy biedni i niekulturalni angielscy imigrancji regularnie si? k?pali.
To by?o chyba o wieku XIX. W ka?dym razie nie chc? pisa? o Zorro, a jedynie stwierdzi?, ?e wydaje si?, i? Anglia by?a w ówczesnej czo?ówce czysto?ci i stosowanie wzorców kontynentalnych do oceny ?ycia bohaterek i bohaterów JA jest dla nich krzywdz?ce. Podobnie i kultura na codzie?, w?ród zwyk?ych mieszka?ców, pozytywnie wyró?nia?a j? w Europie.