Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#801 2006-04-07 19:27:58

Kika
Użytkownik

Re: Napisy do "North and south"

wra?enie nie by?o, a? takie z?e....
ale takiego Moniko wielbi? najbardziej

gg 2775021

#802 2006-04-07 19:29:49

ewa7
Użytkownik

Wiecie o czym pomy?la?am gdy zobaczy?am te zdj?cia gdzie ON jest w samych skarpetkach, ?e mo?e móg?by mi?c t? ?on? i trójk? dzieci - ciutek mi ul?y?o ufffff

#803 2006-04-07 19:31:01

caroline
Użytkownik

Nie ma. Jest "Mary Barton" tej autorki i "Panie z Cranford", aletej drugiej nigdzie nie widzia?am.

#804 2006-04-07 19:32:00

Gosia
Użytkownik

Nie przetlumaczono na polski North&South, w kazdym razie nic o tym nie wiem sad
Ja tez juz zlozylam zamowienie w Merlinie big_smile

Moniko, jakie piekne duze zdjecie i ma ten swoj polusmiech rozkoszny ...

#805 2006-04-07 19:33:07

Monika24
Użytkownik

No w?a?nie, ciekawe dlaczego przet?umaczono Panie z Cranford a N&S nie

'Ilekro? opar?em si? pokusie, by?o to pi?kne. Ilekro? pokusie uleg?em, by?o to stokro? pi?kniejsze' Heine

#806 2006-04-07 19:38:15

Alison
Użytkownik

Jak umia?am tak napisa?am. Prosz?:

„Pan Thornton sta? przy jednym z okien, odwrócony plecami do drzwi, pozornie zaj?ty przygl?daniem si? czemu? na ulicy. Ale, w rzeczywisto?ci, obawia? si? sam siebie. Jego serce bi?o gwa?townie na sam? my?l o jej pojawieniu si? […]
Sk?din?d silny m??czyzna, teraz dygota? wyobra?aj?c sobie co ma jej powiedzie? i jak to zostanie przyj?te. […] Nagle przerazi? si?, wyczuwaj?c czyj?? obecno?? w pokoju. Odwróci? si?. Wesz?a tak cichute?ko, ?e w ogóle jej nie us?ysza?; […] do?? stanowczo podszed? do drzwi […] i zamkn?? je.
- Panno Hale, by?em wczoraj bardzo niewdzi?czny.
- Nie ma pan za co by? wdzi?cznym – powiedzia?a unosz?c brwi i patrz?c mu prosto w oczy. […] ale je?li ma panu przynie?? ulg?, uwolnienie si? od jakiego? wydumanego zobowi?zania, prosz? mówi? […]
- Nie chc? uwalnia? si? od ?adnego zobowi?zania, […] wydumanego czy nie […] wol? wierzy?, ?e zawdzi?czam pani ?ycie […], zawdzi?czam je osobie, któr? kocham […] s?owa wypowiadane by?y w tak niepewny sposób, ?e nie bardzo wiedzia?a jak ma je rozumie?.
- Pan zdaje si? wyobra?a? sobie, ?e moje wczorajsze zachowanie […] by?o czym? osobistym pomi?dzy panem a mn?; i ?e mo?e pan tak po prostu przyj??, podzi?kowa? mi za to, zamiast przyj?? do wiadomo?ci, jak na d?entelmena przysta?o, ?e ka?da kobieta ochroni?aby swoj? bezradno?ci?, cz?owieka zagro?onego przemoc? ze strony takiej masy ludzi.
- A uratowany w ten sposób d?entelmen nie pozwoli?by sobie na okazywanie wdzi?czno?ci! […]
- Jestem cz?owiekiem i mam prawo do wyra?ania swoich uczu? […]
Wiem, ?e pani mn? gardzi; ale prosz? pozwoli? mi powiedzie?, ?e to dlatego, ?e mnie pani nie rozumiesz. […] Krzywdzisz mnie i jeste? niesprawiedliwa […] Wygl?da jakby jak?? skaz? by?o ci to, ?e ci? kocham. Ale nie mo?e pani tego unikn??. Nigdy przed tob? nie kocha?em ?adnej kobiety: moje ?ycie by?o zbyt zaj?te, moje my?li zbyt zaabsorbowane tyloma rzeczami.”

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#807 2006-04-07 19:40:12

Gosia
Użytkownik

Moze chodzilo o to, ze ten zly fabrykant, ktory gnebil robotnikow okazuje sie szlachetny, to nie miescilo sie w owczesnej ideologii wink

#808 2006-04-07 19:45:21

Gosia
Użytkownik

Wielkie dzieki, Alison! big_smile
Co by Ci tu w nagrode wstawic wink

[URL=http://imageshack.us]http://img207.imageshack.us/img207/93/emssig19vb4gf.jpg[/URL]

#809 2006-04-07 19:46:43

Gitka
Użytkownik

Caroline bardzo, bardzo dzi?kuj? za t?umaczenie.
Jestem z Ciebie taka dumna!
Najwa?niejsze, ?e wiemy jak si? nazywamy - "Armitage Army"
Richard w tym artykule taki skromny mi si? wydawa? i zrobi? na mnie mi?e wra?enie.
http://img69.imageshack.us/img69/2593/zmniejszoneoczy9fl.jpg

#810 2006-04-07 19:48:04

Alison
Użytkownik

dzieki;)
a mo?e tak ca?? przet?umaczysz i dasz do wydawnictwa???

Najpierw musz? j? przeczyta?. Wtedy b?d? wiedzia?a, czy mam pod r?k? jak?? motyk?, ?eby porwa? si? na s?o?ce. Potem mnie wywal? z roboty, wi?c ?eby odreagowa? jak teraz, si?d? sobie i b?d? t?umaczy?, zeby nie my?le? o niczym innym. Potem ka?dej z Was dam do przeczytania ?eby?cie wy?apa?y wszystkie g?upoty, a potem... a potem to ju? b?d? tak stara i siwiute?ka, ?e nikt mnie w ?adnym wydawnictwie nie potraktuje powa?nie ;-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#811 2006-04-07 19:49:20

Alison
Użytkownik

Wielkie dzieki, Alison! big_smile
Co by Ci tu w nagrode wstawic wink

[URL=http://imageshack.us]http://img207.imageshack.us/img207/93/emssig19vb4gf.jpg[/URL]

Przedostatnie wywo?uje dreszczyk prawdziwy ;-)

#812 2006-04-07 19:51:16

Gosia
Użytkownik

Boze, Gitka, nie kus mnie nadaremno.. tymi oczami ...

O tak to przedostatnie jest piekne, szKoda ze nie wieksze.

Alison, z pewnoscia by Cie to wciagnelo.
Ale by to byla przyjemnosc czytac po polsku. big_smile
To bedzie Twoje dzielo a nasz rozkosz prawdziwa big_smile

#813 2006-04-07 19:55:09

Monika24
Użytkownik

Dzi?ki Alison, jak ja uwielbiam jak on mówi .... :oops:
"Wiem, ?e pani mn? gardzi; ale prosz? pozwoli? mi powiedzie?, ?e to dlatego, ?e mnie pani nie rozumiesz. […] Krzywdzisz mnie i jeste? niesprawiedliwa […] Wygl?da jakby jak?? skaz? by?o ci to, ?e ci? kocham. Ale nie mo?e pani tego unikn??. Nigdy przed tob? nie kocha?em ?adnej kobiety: moje ?ycie by?o zbyt zaj?te, moje my?li zbyt zaabsorbowane wieloma rzeczami.”

http://img336.imageshack.us/img336/8613/foolishpassionsig29rf.jpg

'Ilekro? opar?em si? pokusie, by?o to pi?kne. Ilekro? pokusie uleg?em, by?o to stokro? pi?kniejsze' Heine

#814 2006-04-07 19:56:57

Alison
Użytkownik

Ale swoj? drog? to taka niedorobiona ta Margaret. Jak ja bym kogo? sw? w?t?? pierwsi? os?oni?a, to by mi by?o mi?o, ?e kto? jest mi wdzi?czny, no mo?e nie ?eby zaraz wyje?d?a? z mi?o?ci?, jakby mi si? nie podoba?, ale ?e przyszed? podzi?kowa?, to przecie? - ale? prosz? bardzo, my pleasure, polecam si? na przysz?o?? ;-)

#815 2006-04-07 20:01:19

Alison
Użytkownik

"Wieloma rzeczami" zmieni?am na "tyloma rzeczami", bo jako? lepiej brzmi. Czy ta forma: ?e mnie pani nie rozumiesz - nie wydaje si? Wam taka...zbyt archaiczna? Tyle, ?e za du?o by?oby tam w dalszej cz??ci tego "paniowania" i dlatego tak wybrn??am, ale troch? mnie to razi a Was?

#816 2006-04-07 20:03:01

Kika
Użytkownik

Ka?de przet?umaczone przez was s?owo na "nasze" ch?on? ca?? sob?.... dzi?kuj? ?e jeste?cie i ?e znacie angielski.... smile
s?owa Thortona s? jak muzyka...

takiej sobie przez was znowu narobi?am ochoty na ma?y seansik, ?e a? si? boj? o której dzisiaj pójd? spa?.... a jutro trzeba si? uczy? wink

gg 2775021

#817 2006-04-07 20:07:22

Gosia
Użytkownik

"nie rozumie" jest lepiej, slowo "man" ja przetlumaczylam bo mi piekniej brzmialo na "jestem mezczyzna" ale pewnie to blednie zinterpretowalam sad

#818 2006-04-07 20:07:54

Gitka
Użytkownik

Alison dzi?kuj?, dziekuj?
Dziewczyny znalaz?am t? ksi??k? na Allegro aukcja ju? zako?czona, posz?a za ok 10,00
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=93537680
trzeba b?dzie zagl?da? na Allegro.
http://img135.imageshack.us/img135/411/oczy4qm7bc3ld.jpg

#819 2006-04-07 20:09:33

Narya
Użytkownik

Czy ta forma: ?e mnie pani nie rozumiesz - nie wydaje si? Wam taka...zbyt archaiczna?

Alison ta forma wcale nie jest tu zbyt "archaiczna". W ko?cu rzecz dzieje si? w XIXw. i my?l?, ?e takie zwroty bardzo do tej ksi??ki pasuj?. Ja osobi?cie je lubi? i wcale mnie nie ra??. Wr?cz chcia?abym, ?eby by?o ich wi?cej smile

Dzi?kujemy bardzo. Sprawiasznam tyle rado?ci...big_smile

#820 2006-04-07 20:10:08

Alison
Użytkownik

"nie rozumie" jest lepiej, slowo "man" ja przetlumaczylam bo mi piekniej brzmialo na "jestem mezczyzna" ale pewnie to blednie zinterpretowalam sad

No, brzmi lepiej, ale jak wyt?umaczy? potem to nag?e przej?cie "na ty"?

Mia?am w nawiasie "m??czyzn?" obok "cz?owieka" ale w kontek?cie prawa do wyra?ania uczu? uzna?am, ?e cz?owiek... zabrzmi dumniej ;-)

#821 2006-04-07 20:14:14

Alison
Użytkownik

Gosia, a jak przet?umaczy?a? to: "though the words came faltering out, as if she knew not where to find them". Mia?am z tym spory zgryz i posz?am tak na czuja. Carolka, a jak Ty by? to przet?umaczy?a?

#822 2006-04-07 20:15:24

caroline
Użytkownik

To "man" odnosi si? te? do ich wcze?niejszej rozmowy o "gentlemanach" i "ludziach" na przyj?ciu. Thornton mówi? wtedy o poczuciu godno?ci, podej?ciu do ?ycia ("man"). Cz?owiek, to brzmi dumnie, mo?na by powiedzie? smile Stawia? to okre?lenie ponad "gentlemana".

#823 2006-04-07 20:16:23

Gosia
Użytkownik

Z drugiej strony wole jak jest taki meski big_smile wiec dlatego wybralam "mezczyzna" , w koncu to oswiadczyny.
Ali, tam mialam wiele watpliwosci w tym tekscie, ale je rozwiazalas w swoim tlumaczeniu big_smile

#824 2006-04-07 20:20:11

caroline
Użytkownik

"though the words came faltering out, as if she knew not where to find them"
- "mówi?a z wahaniem nie mog?c znale?? (w?a?ciwych) s?ów". Tak to rozumiem.

#825 2006-04-07 20:21:26

Gosia
Użytkownik

"chociaz (jednak) slowa przychodzily z trudem...." dalej nie wiedzialam o co chodzi big_smile

Aaaa, to jej kwestia?

Stopka forum