Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-01-21 15:50:17

caroline
Użytkownik

Co oznaczaj? Wasze nicki/internetowe imiona?

Moje jest tak banalne, ?e nie trzeba mówi?, prawda? big_smile
Pochwalcie si? sk?d czerpiecie inspiracj?.

#2 2006-01-21 15:56:55

Ammit
Użytkownik

Re: Co oznaczaj? Wasze nicki/internetowe imiona?

Mój nick jest troszk? przera?aj?cy big_smile

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8b/AmmutPapyrus.jpg

AMMIT
(synonimy: Ammat, Ammemet) to potwór znany jako "po?eracz umar?ych", "niszczyciel grzesznych dusz" przyczajony obok wagi podczas s?du. Demon z g?ow? krokodyla, tu?owiem geparda i zadem hipopotama. W innych wersjach Ammit jest potworem po?eraj?cym pot?pionych na s?dzie Ozyrysa.

Ale w rzeczywisto?ci jestem bardzo niegro?nym i pokojowym stworzonkiem smile

~Ammit~
---------------
GG:5777025
Tlen: ammit

Nasz ?wiat jest w sercach tych, którzy nas kochaj?...

#3 2006-01-21 20:25:33

Caitriona
Użytkownik

Proste: Caitriona jest to irlandzki odpowiednik mojego imienia Katarzyna smile

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#4 2006-01-21 20:45:42

Admete
Użytkownik

Ja swoje znalaz?am przez przypadek u Gravesa. Poodba?o mi si? ze wzgl?du na brzmienie - to jeden z przydomków Ateny i imi? pewnej królewny - to dla niej Herkules mia? przynie?c pas Hipolity ( a w?a?ciwie dla jej ojca ). To nie jest moje pierwotne imi? internetowe. Mam jeszcze drugie,ale jest prywatne.

“What makes us human is that we care--and because we care, we never stop trying,"

Commander Jeffrey Sinclair / Babylon 5

#5 2006-01-21 22:35:06

fringilla
Użytkownik

Fringilla czasem nawet Fringilla_Vigo. To raczej przypadkowy wybór. Pochodzi z sagi o wied?minie. Nie przepada?am za ta czarodziejk?, ale tam gdzie sie rejestrowa?am Yennefer i Triss by?y juz zajete, a poza tym to ma?o oryginalne. Wiec wybra?am Fringill?, bo ?adnie brzmi. A potem zacz??am sie zg?ebiac w te postac i naprawde ja polubi?am.
Kiedys moim dy?urnym nickiem by?a Nawojka - jeszcze gdzieniegdzie pod tym imieniem tez sie pojawiam Nawojka to staoropolska wersja imienia Natalia - tak ma na imie moja córka. To by?o tez imie pierwszej polskiej studentki, która studiowa?a w meskim przebraniu.
A je?li nie jest zaj?te, to cz?sto rejestruj? si? pod w??snym imieniem - jestem zwolenniczka prostoty wink

Pozdr. Agata
gg 5739618

#6 2006-01-22 18:34:36

Bonduelle
Użytkownik

Noooo... ten :] Przebojowe warzywa i te rzeczy wink Nazwa jest po prostu chwytliwa, u?y?am j? dawno temu wchodz?c na czata i zosta?a... Jestem chyba jedyn? Bonduelle w sieci roll

#7 2006-01-29 21:04:24

Maeve
Użytkownik

Mój nick zosta? wymy?lony przez moj? przyjació?k?, która tworzy ró?ne fantastyczne (z cechy i gatunku) teksty. Maeve jest jedn? z g?ównych bohaterek, wzorowan? na mnie, co wida? poniek?d w jej wygl?dzie i ko?cówce imienia wink
Skojarzenia z królow? Celtów w tym przypadku raczej przypadkowe, chocia? racj? ma dama, która wykaza?a si? niezwyk?? wiedz?, demaskuj?c mnie w innym miejscu na tym forum wink

#8 2006-02-20 19:30:10

arydno
Użytkownik

Moje imie ARYDNO wzielo sie z odwrocenia mojego nazwiska (z pominieciem jednej litery), a wpadl na to moj maz, ktory kiedy jeszcze nie byl moim mezem, napisal dla mnie basn, w ktorej glownymi bohaterami sa wlasnie Arydno i AMSOK - ten drugi to oczywiscie Moj Kosma :oops: Sama basn jest napisana w konwencji tolkienowskiej i oczywiscie bardzo mi sie podobala

Jak widzicie, calkiem romantyczna (nie reumatyczna) historia (nie histeria) big_smile

pozdrawiam

#9 2006-02-20 19:47:23

Kaziuta
Użytkownik

Mój jak nie trudno sie domy?lec nie pochodzi z ?adnej ba?ni,czy sagi. Wymy?lili to moi przyjaciele od mego imienia Katarzyna (nie Kazimiera) po tym jak opowiedzialam im, ?e mój tato wo?a na mnie w domu Kaziu. Niektórym si? nie podoba i dziwi? sie, ?e pozwalam tak na siebie wo?a?, ale chyba nie jest tak ?le?

#10 2006-02-20 23:07:15

arydno
Użytkownik

Mój jak nie trudno sie domy?lec nie pochodzi z ?adnej ba?ni,czy sagi. Wymy?lili to moi przyjaciele od mego imienia Katarzyna (nie Kazimiera) po tym jak opowiedzialam im, ?e mój tato wo?a na mnie w domu Kaziu. Niektórym si? nie podoba i dziwi? sie, ?e pozwalam tak na siebie wo?a?, ale chyba nie jest tak ?le?

Kaziuta, nie uwierzysz, ale moj dziadek wolal na babcie Kaziutka (zawsze tak zdrobniale) ale ona miala na imie Kazimiera.

Bardzo sympatycznego masz nicka smile

#11 2006-02-20 23:12:30

Kaziuta
Użytkownik

Dzi?ki Arydno to utwierdza mnie w przekonaniu, ?e nie jest tak ?le, a przyjaciele zrobili to naprawd? po przyjacielsku (jak to przyjaciele)

#12 2006-02-21 02:17:48

AineNiRigani
Użytkownik

Mam rózne nicki, ale zwykle s? zwi?zane z mitologi? lub histori? celtyck?.
W przypadku tego forum Aine oznacza jasno?? i ciep?o. W mitologii tak nazywani s? bogowie s?o?ca i ?wiat?a. Rigani to z kolei imi? najwiekszej bogini galijskiej (któr? Cezar porówna? do Minerwy). W sumie by?a to jedna z bogi? - matek (obok Badb, Britanii, czy Riannon - które to imiona
równie? u?ywam big_smile) A przedrostek "Ni" oznacza córk?. Co? tak jak w przypadku m?skiego Mac w Szkocji, O' w Irlandii, czy son w krajach skandynawskich. A najlepszym odpowiednikiem jest w?asnie skandynawskie datter na ko?cu.

Czyli Aine córka Rigani big_smile

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#13 2006-02-22 10:51:06

Mag
Użytkownik

A przedrostek "Ni" oznacza córk?. Co? tak jak w przypadku m?skiego Mac w Szkocji, O' w Irlandii, czy son w krajach skandynawskich. A najlepszym odpowiednikiem jest w?asnie skandynawskie datter na ko?cu.
[/quote napisał:

mo?e by? jeszcze ,,ibn" = syn z hebrajskiego big_smile

Mój nick jest banalny . Mam na imi? Magdalena :oops:

GG 6318358

#14 2006-02-22 11:22:34

Diana
Użytkownik

Mój powsta? z przekr?cenia mojego imienia, tzn. mój ma?y kuzyn nie potrafi? go wymówi? i zawsze nazywa? mnie Ardian?, co mi si? bardzo nie podoba?o, wi?c to skróci? i zosta?o Diana. wink

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#15 2006-02-22 11:40:45

Alison
Użytkownik

Ja si? jeszcze nie t?umaczy?am...
Mój ma pocz?tek taki jak moje prawdziwe imi? ale po polsku sugeruje rodzaj m?ski. Oczywi?cie nie zastanawia?am si? nad tym jak go wybiera?am, jako? tak samo wysz?o... ale co? w tym musi by? bo ca?e ?ycie mia?am jakie? m?sko brzmi?ce ksywki. Poza tym nie raz i nie dwa us?ysza?am, ?e mam "m?ski mózg", w dodatku s?ysza?am to od przedstawicieli p?ci m?skiej (podobno po m?sku prowadz? samochód i w ogóle w terenie jestem nie do zdarcia ;-)), co w za?o?eniu mia?o by? chyba komplementem, ale jako? trudno mi tak do tego podchodzi? :? Naprawd? nie jestem jakim? "baboch?opem" tylko najzwyklejsz? blondynk? co, mam nadziej?, na tym forum wida?, s?ycha? i czu? ;-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#16 2006-02-22 12:24:00

Gosia
Użytkownik

Mój ma pocz?tek taki jak moje prawdziwe imi? ale po polsku sugeruje rodzaj m?ski

Alibaba? wink

#17 2006-02-22 12:35:05

Alison
Użytkownik

Mój ma pocz?tek taki jak moje prawdziwe imi? ale po polsku sugeruje rodzaj m?ski

Alibaba? wink

Dzi?kuj? Gosiu. Wiedzia?am, ?e mnie zrozumiesz big_smile

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#18 2006-02-22 12:38:41

Gosia
Użytkownik

Naprawd? ....jestem .....najzwyklejsz? blondynk?

Nie gadaj tyle, tylko wrzuc fotke wink

No to trafilam czy nie? wink Bo nic innego nie przychodzi mi do glowy sad

#19 2006-02-22 13:00:00

Alison
Użytkownik

Naprawd? ....jestem .....najzwyklejsz? blondynk?

Nie gadaj tyle, tylko wrzuc fotke wink
No to trafilam czy nie? wink Bo nic innego nie przychodzi mi do glowy sad

1. Sama wrzu?. Jak Ty wrzucisz to i ja si? dorzuce ;-)
2. Jasne, ?e trafi?a?. Al plus po m?sku ;-) brzmi?ca kobieta czyli baba = Alibaba. Super! Sama bym na to nie wpad?a ;-)

#20 2006-02-22 13:03:18

AineNiRigani
Użytkownik

bez pud?a? big_smile

#21 2006-02-22 13:23:56

Gosia
Użytkownik

1. Wiesz Alison, trudno mi znalezc takie bardziej korzystne wink w koncu Colin nie powinien sie mnie wstydzic, no nie? Zalozmy, ze wygladam tak jak na avatarze, nawet podobna jestem, jak se wlosy podkrece big_smile

2. Hehe! big_smile Ale dalej nie wiem ...

#22 2006-02-24 12:10:03

Mag
Użytkownik

2. Jasne, ?e trafi?a?. Al plus po m?sku ;-) brzmi?ca kobieta czyli baba = Alibaba. Super! Sama bym na to nie wpad?a ;-)

Alison a mo?e AL_DON_A :?:
tyle masz wstawek w?oskich, ?e pomy?la?am.......o capo di tutti capi - don Corleone wink

GG 6318358

#23 2006-02-24 12:19:14

AineNiRigani
Użytkownik

big_smile

#24 2006-02-24 14:10:12

Alison
Użytkownik

Hmmm....jakby tu powiedzie?.... niech b?dzie Donna Corleone :?
W ko?cu tu samozwa?czo szefuj? wi?c poniek?d jestem Mamma di tutti mammi ;-)
A Meg to pracuje w CIA czy FBI? ;-)

#25 2006-02-24 14:26:24

AineNiRigani
Użytkownik

Mamma mia!!!

Stopka forum