Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Dzisiaj lecia?a "Godzina ?wini" czy jako? tak
Na kanale Europa Europa. Fajny film. Colin gra? adwokata, który broni? w s?dzie 2 ?winie oskar?one o zamordowanie ch?opca Przy okazji zakocha? si? we w?a?cicielce jednej z nich.
Dla ciekawostki dodam, ?e jedn? ze ?wi? uda?o mu si? obroni?, ale druga zosta?a skazana na ?mier?
No ja nie wiem, czemu mnie to tak rozbawi?o
Koniec XV wieku, Francja. M?ody prawnik Richard Courtois (Firth), cz?owiek wszechstronnie wykszta?cony, o szerokich horyzontach, zm?czony wielkomiejskim ?yciem i zniech?cony wszechobecn? korupcj? opuszcza Pary? i wraz ze swoim wspó?pracownikiem Mathieu (Carter) przeprowadza si? do ma?ej wioski Abbeville. Wierzy, ?e znajdzie tam proste wiejskie ?ycie, o jakim zawsze marzy?, ?atwe sprawy s?dowe i niczym nie zm?cony spokój. Niestety, szybko okazuje si?, ?e ta z pozoru cicha, spokojna osada wcale nie jest tak? na jak? wygl?da. Ma swoje tajemnice i mroczne strony. G??boki feudalizm, korupcja i przes?dy poddaj? w w?tpliwo?? wiedz? Ricarda i jego poczucie moralno?ci. Odkrywa, ?e prawo w Abelville obowi?zuje nie tylko ludzi, ale tak?e zwierz?ta, które równie? podlegaj? karom. Wykorzystywane jest jako narz?dzie s?u??ce do utrzymywania mieszka?ców w ryzach strachu i pos?usze?stwa. Chc?c nie chc?c Richard zostaje wci?gni?ty w zawi?e lokalne intrygi, musi stawi? czo?o uprzedzeniom i czarnej magii. Na dodatek zakochuje si? w pi?knej Cygance Samirze (Annabi) uwa?anej przez wszystkich za czarownic?, czym jeszcze bardziej podpada mieszka?com. W ko?cu zostaje zmuszony do uczestnictwa w absurdalnej rozprawie jako obro?ca kilku szczurów oraz ?wini oskar?onej o morderstwo i sam znajduje si? w niebezpiecze?stwie.
?ród?o: http://www.europaeuropa.pl/po/fiszka.php?id=876
Jak zwykle si? spó?ni?am i nic nie wiedzia?am o tej emisji. Cho? z drugiej strony... i tak nie mam tego kana?u. A szkoda bo bardzo chcia?am zobaczy? "Adwokata". Lubi? takie mroczne filmy o tematyce ?redniowiecznej, a szczególnie z Colinkiem w roli g?ównej. Mam nadziej?, ?e moze b?dzie za jaki? czas mo?na go kupi? na p?ytce DVD
Ech marzenia ?ci?tej g?owy
Ja bym raczej na to nie liczy?a. Nie do?c, ?e tematyka niepoprawna, to jeszcze dodatkowo film nienaj?wie?szy. Chocia? w gazecie - kto wie. nie takie pere?ki si? trafiaj?
(...) Chocia? w gazecie - kto wie. nie takie pere?ki si? trafiaj?
I na to chyba tylko musz? niestety liczy?, bo w?a?nie dzi?ki gazetom naby?am Valmont i ostatnio Dziewczyn? z per?a (za... 14 z?)
HURRA!!! Ju? nied?ugo kana? EUROPA EUROPA w dniu 26 stycznia (o godz. 22:25) i w dniu 27 stycznia (godz. 14:05) wyemituje "Godzin? ?wini" vel "Adwokat". Ju? teraz si? ci?sz?, cho? musz? niestety znale?? w?ród znajomych kogo? kto ma ten kana?...
I na to chyba tylko musz? niestety liczy?, bo w?a?nie dzi?ki gazetom naby?am Valmont i ostatnio Dziewczyn? z per?a (za... 14 z?)
Hm na allegro za 11,90 jest teraz pelne wydanie oryginalne :twisted: PLuc w brode?
Ja chyba jednak poczekam i kupie sobie wersje z dodatkami. Ciut drozsza, ale sadzac z opisu - interesujace materialy
Czy ktos ogl?da? wczoraj albo dzi? na kanale Europa Europa "Godzine ?wini" z Colinkiem? Ja widzia?am i bardzo mi si? spodoba? ten filmik. A jakie s? wasze opinie??? Pozdrawiam.
Czy ktos ogl?da? wczoraj albo dzi? na kanale Europa Europa "Godzine ?wini" z Colinkiem? Ja widzia?am i bardzo mi si? spodoba? ten filmik. A jakie s? wasze opinie??? Pozdrawiam.
widzialam i nawet zalozylam watek