Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jesteœ zalogowany.
Dzisiaj leciała "Godzina świni" czy jakoś tak
Na kanale Europa Europa. Fajny film. Colin grał adwokata, który bronił w sądzie 2 świnie oskarżone o zamordowanie chłopca
Przy okazji zakochał się we właścicielce jednej z nich.
Dla ciekawostki dodam, że jedną ze świń udało mu się obronić, ale druga została skazana na śmierć ![]()
No ja nie wiem, czemu mnie to tak rozbawiło ![]()
Koniec XV wieku, Francja. Młody prawnik Richard Courtois (Firth), człowiek wszechstronnie wykształcony, o szerokich horyzontach, zmęczony wielkomiejskim życiem i zniechęcony wszechobecną korupcją opuszcza Paryż i wraz ze swoim współpracownikiem Mathieu (Carter) przeprowadza się do małej wioski Abbeville. Wierzy, że znajdzie tam proste wiejskie życie, o jakim zawsze marzył, łatwe sprawy sądowe i niczym nie zmącony spokój. Niestety, szybko okazuje się, że ta z pozoru cicha, spokojna osada wcale nie jest taką na jaką wygląda. Ma swoje tajemnice i mroczne strony. Głęboki feudalizm, korupcja i przesądy poddają w wątpliwość wiedzę Ricarda i jego poczucie moralności. Odkrywa, że prawo w Abelville obowiązuje nie tylko ludzi, ale także zwierzęta, które również podlegają karom. Wykorzystywane jest jako narzędzie służące do utrzymywania mieszkańców w ryzach strachu i posłuszeństwa. Chcąc nie chcąc Richard zostaje wciągnięty w zawiłe lokalne intrygi, musi stawić czoło uprzedzeniom i czarnej magii. Na dodatek zakochuje się w pięknej Cygance Samirze (Annabi) uważanej przez wszystkich za czarownicę, czym jeszcze bardziej podpada mieszkańcom. W końcu zostaje zmuszony do uczestnictwa w absurdalnej rozprawie jako obrońca kilku szczurów oraz świni oskarżonej o morderstwo i sam znajduje się w niebezpieczeństwie.
źródło: http://www.europaeuropa.pl/po/fiszka.php?id=876
Jak zwykle się spóźniłam i nic nie wiedziałam o tej emisji. Choć z drugiej strony... i tak nie mam tego kanału. A szkoda bo bardzo chciałam zobaczyć "Adwokata". Lubię takie mroczne filmy o tematyce średniowiecznej, a szczególnie z Colinkiem w roli głównej. Mam nadzieję, że moze będzie za jakiś czas można go kupić na płytce DVD ![]()
Ech marzenia ściętej głowy
Ja bym raczej na to nie liczyła. Nie dośc, że tematyka niepoprawna, to jeszcze dodatkowo film nienajświeższy. Chociaż w gazecie - kto wie. nie takie perełki się trafiają ![]()
(...) Chociaż w gazecie - kto wie. nie takie perełki się trafiają
I na to chyba tylko muszę niestety liczyć, bo właśnie dzięki gazetom nabyłam Valmont i ostatnio Dziewczynę z perła (za... 14 zł) ![]()
HURRA!!! Już niedługo kanał EUROPA EUROPA w dniu 26 stycznia (o godz. 22:25) i w dniu 27 stycznia (godz. 14:05) wyemituje "Godzinę świni" vel "Adwokat". Już teraz się cięszę, choć muszę niestety znaleźć wśród znajomych kogoś kto ma ten kanał...
I na to chyba tylko muszę niestety liczyć, bo właśnie dzięki gazetom nabyłam Valmont i ostatnio Dziewczynę z perła (za... 14 zł)
Hm na allegro za 11,90 jest teraz pelne wydanie oryginalne :twisted: PLuc w brode?
Ja chyba jednak poczekam i kupie sobie wersje z dodatkami. Ciut drozsza, ale sadzac z opisu - interesujace materialy
Czy ktos oglądał wczoraj albo dziś na kanale Europa Europa "Godzine świni" z Colinkiem? Ja widziałam i bardzo mi się spodobał ten filmik. A jakie są wasze opinie??? Pozdrawiam.
Czy ktos oglądał wczoraj albo dziś na kanale Europa Europa "Godzine świni" z Colinkiem? Ja widziałam i bardzo mi się spodobał ten filmik. A jakie są wasze opinie??? Pozdrawiam.
widzialam i nawet zalozylam watek ![]()