Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
No w?a?nie, czy s?ysza?y?cie co? o jakich? formach tzw. kultury fizycznej dla kobiet w tamtych czasach? W listach JA mo?na przeczyta?, ?e ona bardzo ceni?a sobie d?ugie spacery bez wzgl?du na pogod? (jak Lizzy) i uwa?a?a to za element niezb?dny do utrzymania si? w dobrym zdrowiu i kondycji. Serialowa Lizzy uprawia?a równie? co? w rodzaju sprintów krótkodystansowych, co za pierwszym razem ogl?da?am z pewna doz? os?upienia, a potem ju? zawsze intrygowa?o mnie czy one jeszcze co? robi?y poza byciem w ci??y i corocznym rodzeniem dzieci, co mo?na by ostatecznie nazwa? sportem ekstremalnym, ale nie zrobi? tego, bo sama jestem matk? ;-)
Funny je?dzi?a konno. Co jeszcze mog?a robi? kobieta w tamtych czasach, ?eby zachowac tzw. form?? ;-)
W obu "Dumach" dziewcz?ta korzysta?y te? z hu?tawki. Cho? czy tam pracuj? mi??nie, to nie wiem? Emma (w filmie) strzela?a z ?uku, czym raczej wyrabia?a sobie celno?? ni? kondycj? fizyczn?, chyba? Ale g?ównie to mia?y spacery, spacery i spacery...
Oprócz spacerów, ówczesne damy ?wiczy?y kondycj? na balach- przeta?czy? taki uk?ad choreograficzny to nie byle co!
I oczywi?cie plotkowanie salonowe!
Poza tym pokonywanie tych schodów, pokojów, amfilad, galerii te? by?o jak zaprawa sportowa.
A w ogóle,to raczej sp?dza?y ?ycie na siedz?co co mia?o wp?yw na puszysty idea? kobiecej urody
Zapomnialyscie ze jeszcze spacerowaly po salonie
No i graly czasem (przynajmniej w ksiazce) w jakies karty czy cos takiego...
A co do biegow Lizzy w filmie z 1995 r. (choc j? bardzo lubie, co widac na moim avatarze) to uwazam ze czasami biegala za szybko i nie wygladalo to zgrabnie i naturalnie, zwlaszcza w tym stroju, bo jakos tak dziwnie rece trzymala. Moze miala za ciasna suknie?
O, to bardzo mo?liwe- jako? tak r?ce mia?a wysoko uniesione. Ale to i tak nic, jak sobie przypomn? bieg za córk? pani Bennet w nowej "Dumie" wraz z ptactwem podwórkowym!
O, to bardzo mo?liwe- jako? tak r?ce mia?a wysoko uniesione. Ale to i tak nic, jak sobie przypomn? bieg za córk? pani Bennet w nowej "Dumie" wraz z ptactwem podwórkowym!
Ale ona bieg?a bardzo fachowo jak na dam?, drobi?a takie cudne kroczki pod t? d?ug? sukni? jakby na kó?eczkach si? porusza?a. Mistrzostwo ?wiata w tym wzgl?dzie osi?gn??y damy w Dumie A.D. 1940.
JE to po prostu biega?a jak Szewi?ska naj?wie?szym ze swoich kroków, ale wygl?da?o to fatalnie, bo w biegu zadziera?a jej si? kiecka obna?aj?c kr?g?e, wysportowane ?ydki :oops: Ciekawa czy to by? pomys? re?ysera czy aktorki. Dobrze, ?e jej nie kazali przez p?otki skaka?. Cho? przez p?ot przechodzi?a tu? przed scen? jak pan Darcy prawie dosta? zawa?u serca na jej widok, po czym z cudn? ironi? upewni? si?, ?e przysz?a "on foot".
To pisa?am ja, Jarz?bek Wac?aw, czyli Alison ;-) nie ?aden Go??.
A czy one przypadkiem nie za?ywa?y k?pieli w morzu? Chyba Lydia co? wspomina?a..
Troche spó?niona jestem, ale temat mi si? bardzo podoba.
Za?ywa?y chyab tych k?pieli - jest ?adny tego opis w Sanditon - co prawda w scenach dopisanych, ale autorka wyra?nie przygotowa?a si? merytorycznie do pisania. Ale ile z tym by?o zachodu...
Mnie te? fascynuj? m?skie sporty - oczywi?cie je?dzili konno i polowali - ale po?al si? Bo?e - czy to naprawde tak wygl?da?o jak w DiU i Perswazjach, ?e panowie stobie stali w miejscu, a umy?lni wyp?aszali im kuropatwy prostu pod lufy? Bueeee. no i nieustannie spacerowali, spacerowali, spacerowali.
Za?ywa?y chyab tych k?pieli - jest ?adny tego opis w Sanditon - co prawda w scenach dopisanych, ale autorka wyra?nie przygotowa?a si? merytorycznie do pisania.
A kapaly sie na pewno w ubraniu?
Troche spó?niona jestem, ale temat mi si? bardzo podoba.
Za?ywa?y chyab tych k?pieli - jest ?adny tego opis w Sanditon - co prawda w scenach dopisanych, ale autorka wyra?nie przygotowa?a si? merytorycznie do pisania. Ale ile z tym by?o zachodu... .
Kurcze, ju? mi 3 razy sprzed nosa Sadinton na Allegro sprz?tn?li :-(
Mnie te? fascynuj? m?skie sporty - oczywi?cie je?dzili konno i polowali - ale po?al si? Bo?e - czy to naprawde tak wygl?da?o jak w DiU i Perswazjach, ?e panowie stobie stali w miejscu, a umy?lni wyp?aszali im kuropatwy prostu pod lufy? Bueeee. no i nieustannie spacerowali, spacerowali, spacerowali.
W tym czasie chyba jeszcze nie by?o zabronione polowanie par force, czyli konno z psami na lisa na przyk?ad. Rzecz polega?a na tym, ?e psy zagania?y t? zwierzyn? na ?mier?, to straszne barbarzy?stwo, potem ju? prawnie zakazane, a Darcy-Colinek mia? 2 greyhoundy w Pemberley to chyba sobie jeszcze tak polowa? :-(
Ach, te greyhoundy... Jak oni inteligentnie dopisali te malutk? scenk? w serialu - Darcy, boski w tych eleganckich wizytowych czerniach idzie noc? przez swoje halle i komnaty, a te dwa psy mu towarzysz?....... mmmmmmmmm. Wol? chyba TAKIE wykorzystanie psów mysliwskich
No dobra, wracam do k?pieli morskich: mam wra?enie, ?e panie przebiera?y si? w specjalne sukienki w specjalnych kabinach i natychmiast w tych?e kabinach znów si? przebiera?y.
mam wra?enie, ?e panie przebiera?y si? w specjalne sukienki w specjalnych kabinach i natychmiast w tych?e kabinach znów si? przebiera?y.
a kiedy si? k?pa?y? ;D
Zapomnialas o romantycznym swieczniku Tak, to ladna scena.
Co do kapieli i przebierania, to pewnie masz racje.
Polowanie to dla mnie barbarzynstwo
Chyba ze bezkrwawe ?owy tj, fotografia
mam wra?enie, ?e panie przebiera?y si? w specjalne sukienki w specjalnych kabinach i natychmiast w tych?e kabinach znów si? przebiera?y.
a kiedy si? k?pa?y? ;D
Kapiel byla rzecza nieprzystojn?, wiec co sie dziwic? ..
"AineNiRigani napisał:
a kiedy si? k?pa?y? ;DKapiel byla rzecza nieprzystojn?, wiec co sie dziwic? ..
Nie, nie, one sie kapa?y w?a?nie w tych kabinach. To by?y takie ?cianki na palach albo na takich p?ywakach, przywi?zane linami do brzegów i one pod os?on? tych kabin, zapi?te po szyj? za?ywa?y k?pieli morskich brrrrr w takich mokrych ?aszkach brrrrrr
Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...
To o podgladaniu nie bylo mowy
[Tu staje mi przed oczami scena z Rzeczpospolitej Babskiej ]
Nie, nie, one sie kapa?y w?a?nie w tych kabinach. To by?y takie ?cianki na palach albo na takich p?ywakach, przywi?zane linami do brzegów i one pod os?on? tych kabin, zapi?te po szyj? za?ywa?y k?pieli morskich brrrrr w takich mokrych ?aszkach brrrrrr
Chyba kiedy? co? podobnego widzia?am na jakim? filmie Ale pewno?ci nie mam
Chyba kiedy? co? podobnego widzia?am na jakim? filmie
Ale pewno?ci nie mam
By? taki film francuski chyba (st?d to wiem) o powstawaniu bikini i wszystko by?o tam od Adama i Ewy w tej sprawie czyli od pierwszych pla?owa? i k?pieli jeszcze w ubraniach od stóp do g?ów.
Chyba racje macie, bo ja na jakims filmie cos takiego tez widzialam ...
Czy cosik takiego nie by?o opisane w "Vanity Fair"? Ale nie jestem pewna...
Czy cosik takiego nie by?o opisane w "Vanity Fair"? Ale nie jestem pewna...
Ja nie wiem, bo ja nie czytywam. Ja ca?e ?ycie mam wiedz? "telewizorow?". Bo?e na ilu egzaminach ona mi ty?ek za przeproszeniem uratowa?a. Na chemii fizycznej to np. pomog?o mi to, ?e by?am nami?tn? ogl?daczk? "Sondy" ze ?p. Kurkiem i Kami?skim.
Tak mi si? zda, ?e ze sportów to oni jeszcze w karty grali (pami?tacie jak w Czterdziestolatku Karwowski chcia?a jaki? sport uprawia? ?eby ?ykn?? troszku zdrówka i go na karty wys?ali
)
a w krykieta to od kiedy sie w Anglii gra?o?
Powiem wam ?e trzeba by si? wzi?? za histori? GB przez Normana Daviesa spisan? to mo?e odkry?yby?my w co oni mogli pogrywa?
Oj to ja mo?e zaraz zaczn? kuka? i zdam relacje
krykiet,
curling,
rózne formy pi?ki (m.in football),
golf,
wy?cigi konne
boks (oczywiscie w wersji pasywnej )
krykiet,
curling,
rózne formy pi?ki (m.in football),
golf,
wy?cigi konne
boks (oczywiscie w wersji pasywnej)
ten curling mi pasi :mrgreen: wyobrazcie sobie pana Bingleya na zamarzni?tej sadzawce z tym kamolem