Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Porozgl?dam si? najpierw po ksi?garniach j?zykowych.Cz?sto maj? du?y wybór powie?ci , chocia? niestety g?. po angielsku. A tak a propos, z?o?ci mnie, ?e wiele dzie? literatury brytyjskiej nie ma polskich przek?adów.Kiedy chodze po ksi?garniach i widz? ca?e stosy fajnych ksi??ek wydanych w serii Pinguin, które nie doczeka?y si? polskich t?umacze?, to mnie szlag trafia. :x :cry:
He, he... Wiesz Dorotka, ?e ja te? dosta?am "Dum?..." na Gwiazdk?... Prószy?ski i s-ka. A Ty??
Ja te?!!!
A ja "Perswazje" i "Mansfiel Park"
No to fantastycznie, nasze rodziny ju? uwa?aj?, ?e mamy totalnego bzika Ale chyba nieszkodliwego, skoro sami nam kupuj?...
A ja ju? wszystko dawno naby?am i nic nie dostaj?
Kto ogl?da? wczoraj na BBC program o JA??
Ha, ale Wam dobrze, u mnie rodzina nie zwraca uwagi na moje zainteresowania, zreszt? jestem znana z tego, ?e jak co? chc?, to sobie to sama za?atwiam (mo?na liczy? tylko na siebie ). Do pe?nej kolekcji ksi??ek JA brakuje mi Watsonów i Sanditiona, bo zbieram tylko wydania z Prószy?skiego (te naj?adniejsze
). Natomiast jak z?apie osob?, która mnie na Allegro przelicytowuje...to musz? od niej po?yczy? co zlicytowa?a
. Bo kontynuacje s? naprawd? s?abe, tzn. te co znam. W?a?nie przeczyta?am jedn? i jestem za?amana...(szczegó?y podam w artykule, jak napisz? recenzj?
).
Co do OkeyHoliday, to to nie zas?uguje nawet na miano szmat?awiec ;P. O ile film dali ciekawy, to sama gazetka roi si? od b??dów, a merytorycznie powala na kolana swoim poziomem (trzeba si? dostosowa? do tak niskiego ;P). Natomiast szczególnie NIE PODOBA MI SI? streszczenie P&P!!! Przecie? to co? okropnego! Omija tyle wa?nych spraw, nie jest nawet w minimalnym stopniu dobrym oddaniem ksi??ki...mogliby sobie to odpu?ci?. Ale pomys? z filmem jest fajny . Mogliby nawet inne, trudne do zdobycia ekranizacje dawa?
.
A ja w ko?cu sobie nie obejrza?am tego programu. Czeka?am na niego do pó?na, a? wreszcie mama powiedzia?a z politowaniem: "Przecie? kablówka ju? nie puszcza BBC Prime!" Wrrrr!
Ale tak si? zastanawiam - czy to by?a ta biografia, w której wypowiada si? m.in. Helen Fielding i Norah Ephron??? Bo by mi ul?y?o, gdybym ju? to ogl?da?a
Nie, w tym programie wypowiada?y si? min. Emma Tennant i Valerie Grosvenor Myer (ta, która napisa?a "Niez?omne serce"),(w ka?dym razie na pewno nie by?o Helen Fielding). By?y te? fragmenty kilku ekranizacji, których nie widzia?am (Opactwa Northanger z '86,DiU z 79, Rozwa?nej i Romantycznej z 85).Ogólnie program do?? ciekawy, ale nie powalaj?cy.
Czyli ja ogl?da?am inny. Kiedy? lecia? taki program, natrafi?am na niego przez przypadek jak przeskakiwa?am z kana?u na kana?. Tam by?a ca?a biografia JA, mnóstwo fragmentów ekranizacji, ale te? filmy powi?zane z tematyk? Jane Austen (np. "Masz wiadomo??"). Szkoda, ?e nie widzia?am tego ostatniego programu...
Co za zbieg okoliczno?ci
ja te? dosta?am na gwiazdk? ksi??k? "Duma i uprzedzenie" wydawnictwa Prószy?ski i spó?ka chyba mieli niez?e obroty w tym roku dzi?ki nam
Obstawiamy co dostan? na urodziny??? Mam za jakie? 2 tygodnie
A masz ju? wszystkie ksi??ki JA? bo ja bym stawia?a na jak?? jej powie??, alboo co? o niej
ostatnio widzia?am w necie ksi??k? pt: M?dro?? i dowcip Jane Austen. Takie co? to i ja bym chcia?a
Czyli ja ogl?da?am inny. Kiedy? lecia? taki program, natrafi?am na niego przez przypadek jak przeskakiwa?am z kana?u na kana?. Tam by?a ca?a biografia JA, mnóstwo fragmentów ekranizacji, ale te? filmy powi?zane z tematyk? Jane Austen (np. "Masz wiadomo??"). Szkoda, ?e nie widzia?am tego ostatniego programu...
Czy masz na my?li film o "Dumie i uprzedzeniu", jaki kiedy? nadawano na Discovery w cyklu "wielkie powie?ci"? By?o tam sporo informacji na temat JA, wiele migawek z "Dumy", chocia? nie z ostatniej adaptacji, wypowiedzi m.in. Helen Fielding i wielu fanów Jane.
A wiesz, ?e to chyba by?o to? Tak si? zastanawia?am ,gdzie ja to widzia?am. Problem w tym, ?e mam chyba z 6 ró?nych Discovery - po co tyle tego, to nie wiem. Ale si? cieszy?am, ?e trafi?am na ten program :!:
Co do prezentu - nie mam wszystkich ksi??ek JA, wi?c kto wie... chocia? ze strony mamy spodziewam si? jak zwykle czego? praktyczniejszego. Ach, te gospodynie domowe...
Dorotko!
Koniecznie pochwal si? po urodzinach, czy to co? z JA!!!
i z góry urodzinowe ?yczenia spe?nienia marze?!!!
Dzi?kuj? pi?knie
Mam przeczucie, ?e rodzinka b?dzie kontynuowa?a pomys? z JA i zape?nieniem wszelkich pó?ek w moim pokoju ksi??kami... ale cicho, nie chc? zapesza?
Po ukazaniu si? "O'key Holiday" z "Emm?" wys?a?am emaila do redaktorki z zapytaniem, czy wydadz? kolejne filmy DVD z ekranizacjami wg Jane Austen. Odpowiedziano mi tylko tyle, ?e zale?y to od licencji, i nie podano mi ?adnych konkretów. Jak dot?d wydano jakies b?ahe filmy, a obiecywano filmy wg wybitnych powie?ci. No, zobaczymy. Ale zaczynam by? rozczarowana. Poziom tego czasopisma faktycznie nie najlepszy.