Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
jak narazie na bbc nie ma napisow tylko polski lektor
lepiej? Karotko!!! Profanko!!!
Tu mog? mie? racj?. BBC Prime mia?o fatalne napisy. Cz?sto z d?u?szej wypowiedzi wybierali tylko wa?niejsze s?owa
ale z lektorem jest tak samo, chyba jak zawsze
I napisy i lektor maj? swoje plusy i minusy . Lubi? napisy poniewa? daj? mi one mo?liwo?? us?yszenia barwy g?osu, emocje, nat??enie w nim zawarte. Lektora bo mog? zobaczy? wi?cej-skupic si? na wszystkich obrazkach nie martwi?c si? o czytanie, po?wi?ci? si? delektowaniu czyjego? oblicza
Maj?c dokona? wyboru-lektor
Ja si? zgadzam, tylko w tym wypadku moim zdaniem lepszy lektor, który czyta pe?ne t?umaczenie ni? napisy, w które nie t?umacz? po?owy dialogów.
Vasco napisał:
lepszy lektor, który czyta pe?ne t?umaczenie ni? napisy, w które nie t?umacz? po?owy dialogów.
masz racj?. Ale jeszcze takiego lektora nie s?ysza?am
Raczej nie widzia?a? takich napisów
Jak widz? troszk? dyskusja odesz?a od g?ównego watku, ale ja i tak pozwol? sobie wypowiedzie? si? w temacie g?ównym.
Jestem po maratonie filmowym sfilmowanych powie?ci Austen i mój ranking przedstawia si? jak poni?ej. Chocia? u?o?enie miejsc ?atwe nie by?o
1. Rupert Penry Jones - Fredrick Wentworth
Nie spotka?am aktora, którego posta? by?aby tak sympatyczna i urocza w swoim sztywniactwie, zaci?tym wyrazie twarzy, rzadkim usmiechu, surowym spojrzeniu oczu. I ten piekny tembr g?osu, kiedy ju? si? odezwa?.
Mój nr jeden. Lubie takich niby niedostepnych i nieub?aganych i zaci?tych
2. Blake Ritson - Edmund Bertram
Ma drugie miejsce tylko dzi?ki swoim niesamowitym oczom i cudnym spojrzeniu zza grzywki. Rozbroi? mnie tym kompletnie, tak ?e nie przeszkadza?o mi kompletnie, ?e albo smedzi? si? po ekranie jak siedem nieszcz??? ze zbola?? min?, albo znowu lata? po ekranie z rozwi?zanym fularem jak by go co? ugryz?o.
3. JJ Feild - Henry Tilney
Przyzwoita uroda, przyzwoity ch?opak. ?liczny usmiech, poczucie humoru, ale jak chcia? to dopiec potrafi?. Budzi pozytywne emocje, ale jak dla mnie bez rewelacji.
Bezkonkurencyjny jednak i poza wszelkimi kategoriami by? James McAvoy w 'Zakochanej Jane'. Nikogo bym nie postawi?a w rankingu przed nim
Ostatnio edytowany przez LilyRain (2008-10-16 16:45:42)
?eby Colin nie za?apa? si? nawet na pierwsz? czwórk?... Koniec ?wiata!
Ale mowa jest o ekranizacjach z 2007 roku. Z grubsza .
A, rzeczywi?cie. Gapa ze mnie...
Wiesz Vasco, Colin jest poza wszelkimi konkursami, wyliczeniami i czymkolwiek
Jest jedyny w swoim rodzaju, wyj?tkowy, nietuzinkowy, no BEZCENNY
I rzeczywi?cie, tu upar?am si? na ten nieszcz?sny 2007 a tam to tylko Penry-Jones.
Zdecydowanie JJ Feild! Henry Tilney jest moim NAJULUBIE?SZYM NAJUKOCHA?SZYM d?entelmenem ze wszystkich opisanych w powie?ciach Jane Austen i moim zdaniem JJ Feild ?wietnie, idealnie pasuje do tej roli. Ale fryzura najbardziej podoba?a mi si? u tego aktora, który gra? pana Bingleya w nowszej wersji DiU.
Dla fanek Ruperta Penry-Jonesa: wczoraj go widzia?am na HBO w Joe's Palace (2007). Dopiero dzi? do mnie dotar?o, czy go wcze?niej nie widzia?am w jakim? filmie kostiumowym... wysoki ko?nierz... cierpienie... jaka? JA... Perswazje? Bingo! Film jest moim zdaniem raczej wart obejrzenia, wspó?czesny/obyczajowy; niektóre w?tki do?? przygn?biaj?ce. Ruperta jest ca?kiem sporo, cho? gra rol? drugoplanow?, a poza tym partneruje Kelly Reilly, czyli Caroline Bingley z D&U 2005 HBO powtarza filmy, wi?c mo?na po?ledzi? program, kiedy b?dzie kolejna emisja. Z innych ciekawych aktorów Rebecca Hall i Michael Gambon.
A, i wizualnie R. P-J wydaje mi si? du?o szczuplejszy ni? w Perswazjach.
W ostatnich kilku latach powstaly nowe ekranizacje (BBC) wszystkich powiesci J.A. oprocz DiU. Wie moze ktos czy sie do tego w ogole przymierzaja???????