Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#51 2006-05-04 20:19:19

AineNiRigani
Użytkownik

Re: Co najbardziej lubicie u Jane Austen?

Jako jedna z nielicznych pisarzy pisze tak, ?e jest ma?o dialogów a du?o opisów, które mnie nie nu??.

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#52 2006-05-04 20:22:12

Jeanne
Użytkownik

Te opisy to sama akcja Aine... big_smile

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#53 2006-05-05 21:47:05

ewelinka
Użytkownik

ja uwielbiam jej poczucie humoru teksty kipi?ce sarkazmem i ironi?
:twisted:

Oj tak poczucie humoru to ma lol

#54 2006-05-07 14:53:41

Admete
Użytkownik

Pewnie powtarzam co?, co ju? tu napisano - przepadam za postaciami stworzonymi przez Austen. Poza tym podoba mi si? jej elegancki styl pisania. U niej nie ma afektacji, przesady ani zb?dnych s?ów. Wszystko do siebie pasuje. Wspó?cze?ni pisarze s? straszliwie prostaccy ( niektórzy oczywi?cie ).

“What makes us human is that we care--and because we care, we never stop trying,"

Commander Jeffrey Sinclair / Babylon 5

#55 2006-05-07 21:31:04

Gosia
Użytkownik

Nie pamietam tego dokladnie, ale wydaje mi sie ze ona nie uzywa wielu przymiotnikow. Jest dosc oszczedna w opisie.

#56 2006-05-15 19:52:06

Agn
Użytkownik

Ja u Jane Austen lubie przede wszystkim fakt, ze kazda postac ma swoje miejsce i znaczenie. Sa dobrze przemyslane i przedstawione. Podoba mi sie jej humor (np. uwielbiam wszelkie komentarze pana Benneta). Podziwiam spokoj narracji. JA nigdy sie z niczym nie spieszyla, pozwala sie swojej opowiesci toczyc, dzieki czemu w np. dialogach jest zawartych cale mnostwo subtelnosci. A przede wszystkim urzekaja mnie starsze ksiazki, nie przepadam za wspolczesnymi romansami. Wole to odkrywanie sie dwojga ludzi z cala otoczka konwenansow, uczucie dojrzewajace bez szalenstwa, lecz stopniowo.

I'm teething on the answers you're saving
How are you going to make me understand
I'm dreaming while you're stealing babies
How are you going to help me sleep again

#57 2006-05-15 21:39:22

Admete
Użytkownik

W?a?nie to powolne dochodzenie do porozumienia jest najlepsze.

“What makes us human is that we care--and because we care, we never stop trying,"

Commander Jeffrey Sinclair / Babylon 5

#58 2006-05-16 22:36:05

ewelinka
Użytkownik

Mnie mobilizuje do szybkiego czytania bo jestem osob? niecierpliw? i nie mog? sie doczeka? co b?dzie dalej,wi?c ksi??ki Jane poch?aniam jak najszybciej wink

#59 2006-06-20 19:45:59

Lady_Ann
Użytkownik

U Jane Austen najbardziej lubi? to, ?e zawsze mnie roz?miesza, ?e kiedy jest mi smutno bior? do r?ki „Dum? i uprzedzenie” czytam sobie m?dro?ci Pani Bennet i ju? mi lepiej smile Lubi? j? bo rzec by mo?na daje rado?? tym co pisze, i jest bardzo pozytywna. Poza tym te ‘dobre” bohaterki zawsze dostaj? najfajniejszych facetów smile

#60 2006-06-21 13:56:55

AineNiRigani
Użytkownik

No nie zgodz? si? tak do ko?ca. Fanny - bohaterka pozytywna dosta?? wo?kowat-fajt?apowatego Edmunda. Wart Pac pa?aca? wink

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#61 2006-06-21 17:38:01

Femma
Użytkownik

Witam wszystkich. Jestem nowa na forum, co ?atwo zauwa?y?.
Co podoba ni si? u JA? Przede wszystkim, ?e m?drze zrezygnowa?a z niepotrzebnego sentymentalizmy w swoich ksi??kach. Jej historie i postacie i wydarzenia to kwintesencja prawdziwego zycia, a nie marze? o idealnym ?yciu. JA doda?a jedynie do swoich ksi??ekodrobin? (dos?ownie odrobineczk?) subtelno?ci i romantyzmu. Po prostu niepodrabialny styl.

#62 2006-07-18 17:10:23

lady_kasiek
Użytkownik

U Austen lubie jej optymizm sprawy mog? si? gmatwac a ona znajduje wiarygodne zakonczenie. No i jeszcze bohaterowie a zw?aszcza postacie m??czyzn tacy fajni amanci bez sztuczno?ci bez przesadyzmu czasami jak si? zaczytam i zaszczeka mój raul wydaje mi si? ?e z wizyt? wpadnie w?asnie taki ujmuj?cy gentelmen z mi?o?ci? w oczetach(ehhh bredz?)

GRITAR?? QUE ARDAN LAS BANDERAS POR LA FRATERNIDAD
QUE CAIGA EL PATRIOTISMO Y LA HOSTILIDAD RACIAL
CULTURA POPULAR...
Gran Derby dla Realu :!: :!:

#63 2006-07-18 18:18:51

fringilla
Użytkownik

No nie zgodz? si? tak do ko?ca. Fanny - bohaterka pozytywna dosta?? wo?kowat-fajt?apowatego Edmunda. Wart Pac pa?aca? wink

Ona na pewno by?a zadowolona wink
Gorzej z Mariann?, no ale ona nie by?a pozytywna i zosta?a ukarana pu?kownikiem Brandonem - a raczej ma??e?stwem bez mi?o?ci.
?eby mnie tak kto? chcia? takim Brandonem ukara?... wink

Pozdr. Agata
gg 5739618

#64 2006-07-18 19:30:13

lady_kasiek
Użytkownik

Ale to juz nie by?oby bez mi?o?ci. big_smile
I tu Jane daje nam nauczk? ?e niczego nie mo?nna by? pewnym ot Elinor rozs?dna hajtn??a si? z mi?o?ci a Marianne za go?cia o chyba 20 lat starszego. Ale ona i tak by?a dla niego dobra ?on? czy go kocha?a czy nie big_smile i nie uciek?a od niego jak by?a w ci?zy big_smilebig_smile na pewno nie :!:

GRITAR?? QUE ARDAN LAS BANDERAS POR LA FRATERNIDAD
QUE CAIGA EL PATRIOTISMO Y LA HOSTILIDAD RACIAL
CULTURA POPULAR...
Gran Derby dla Realu :!: :!:

#65 2006-07-19 06:47:45

pak4
Użytkownik

Do Waszej listy zalet JA (czasem mo?na by si? pospiera?) dodam jeszcze pewn? subtelno?? ?wiata, w którym akcja si? obraca. Trzeba zwraca? uwag? na szczegó?y i uruchamia? wyobra?ni?, bo ka?de zdanie mo?e mie? drugie dno. ?wietnym przyk?adem jest (akurat to wy?apa? Nabokov) jak to w zako?czeniu MP Fanny i Edmund tak d?ugo byli ma??e?stwem, ?e przyda?oby im si? zwi?kszenie dochodu. Co znaczy, ni mniej, ni wi?cej, ?e Fanny by?a w ci??y smile

PS.
A starsza panna Steele rzeczywi?cie jest besti? du?ego kalibru! I jak ona si? wyra?a -- po??czenie pretensjonalno?ci i g?upoty!

Oddaj wierzbie
Ca?? nienawi??, ca?e po??danie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#66 2006-07-19 11:53:36

Gandzia
Użytkownik

Ja lubi? to poczucie humoru, niepowtarzaln? atmosfer? i jeszcze to ?e to nie jest druga moda na sukces gdzie ka?dy z ka?dy wiadomo co lol

Richard Armitage chodz?cy idea?.

gg 8006519

#67 2009-07-05 18:14:53

Lady
Użytkownik

Bardzo lubi? opisy losów i koneksji bohaterów powie?ci Jane Austen. Dzi?ki temu ?atwiej jest mi wyrabia? sobie o nich opini?. Mam wi?kszy widok na sytuacj?, lepiej rozumiem bohaterów.

#68 2009-07-13 21:50:33

czytelniczka
Użytkownik

Gandzia napisał:

Ja lubi? to poczucie humoru, niepowtarzaln? atmosfer? i jeszcze to ?e to nie jest druga moda na sukces gdzie ka?dy z ka?dy wiadomo co lol

Trafnie to uj??a?

Stopka forum