Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2008-11-18 13:28:41

Ignis
Użytkownik

Filmy o epoce Regencji

Zak?adam ten w?tek, aby wszyscy tutaj mogli wpisa? jakie? fajne filmy kostiumowe z fabu?? TYLKO o epoce Regencji. Poszukuj? takich filmów. Oczywi?cie pomijaj?c ekranizacje powie?ci JA. Bo te ?atwo znale??. Mam te? pro?b?. Ogl?da?am b?d?c ma?? dziewczynk? film, którego tytu?u nie pami?tam, niestety. Mo?e kto? go ogl?da?? G?ówn? bohaterk? jest blondynka - guwernantka lub niania, która przyjmuje posad? u m?odego hrabiego. Zajmuje si? jego bratankami lub dzie?mi. Zakochuj? si? w sobie oboje. Jednak arystokraci chc? rozbi? ten zwi?zek. Dziewczyna jest najpierw napastowana przez jakiego? starego oble?nego hrabiego, jednak udaje jej sie uciec. Pó?niej, gdy dzie? wyznaczonego ?lubu si? zbli?a o ma?o nie zostaje otruta. Rezygnuje z oferowanej przez s?u??c? lampki wina, wi?c s?u??ca j? wypija i zostaje otruta. Tyle pami?tam. Czy kto? kojarzy ten film, b?d? ogl?da? podobny?

Da?em mu moj? zgod?. To tego rodzaju cz?owiek, ?e nie o?mieli?bym si? odmówi? mu czego?, o co ?askawie zechcia? poprosi?.

#2 2008-11-18 18:47:22

Akaterine
Administrator

Re: Filmy o epoce Regencji

Ignis napisał:

Zak?adam ten w?tek, aby wszyscy tutaj mogli wpisa? jakie? fajne filmy kostiumowe z fabu?? TYLKO o epoce Regencji.

Przychodzi mi na my?l tylko "Targowisko pró?no?ci" (szczególnie wersja serialowa, bo filmowa to ju? nie ma tego klimatu). Jest te? film biograficzny "Byron" (cho? mnie akurat nie zachwyci?), no i ten film równie? zahacza o te czasy (filmu nie widzia?am, cho? mia?abym ochot? big_smile). No, ale jak napisa?am - te filmy zahaczaj?. Akcja "Byrona" i "Targowiska" ci?gnie si? troch? dalej.

"The more I know of the world, the more am I convinced that I shall never see a man whom I can really love."

#3 2008-11-18 18:53:13

Ignis
Użytkownik

Akaterine dzi?ki, b?d? mia?a co ogl?da? jak dorw?. Ja te? polecam ,,Tilly Trotter".

Da?em mu moj? zgod?. To tego rodzaju cz?owiek, ?e nie o?mieli?bym si? odmówi? mu czego?, o co ?askawie zechcia? poprosi?.

#4 2008-11-18 19:04:29

Akaterine
Administrator

A to na pewno Regencja? Bo przejrza?am zdj?cia na google'u i z kostiumów to dla mnie epoka wiktoria?ska jak nic big_smile

"The more I know of the world, the more am I convinced that I shall never see a man whom I can really love."

#5 2008-11-18 19:22:01

Ignis
Użytkownik

Akaterine napisał:

A to na pewno Regencja? Bo przejrza?am zdj?cia na google'u i z kostiumów to dla mnie epoka wiktoria?ska jak nic big_smile

Troch? jest ró?nicy w latach, ale dobry serial. Mimo to nadal troszk? mo?na naci?gn?? go.

#6 2008-11-18 20:49:02

Akaterine
Administrator

Oj, chyba za bardzo nie mo?na, o ile ten opis jest dobry: "The first novel in an epic trilogy set during the reign of Queen Victoria". Mo?e lata dwudzieste (XIX wieku rzecz jasna) mo?na podci?gn?? pod Regencj?, bo chocia? trwa?a od 1811 bodaj?e do 1820, cho? termin cz?sto rozszerza si? na lata 1795-1837. W 1937 Wiktoria wst?puje na tron i ten rok uwa?a si? za pocz?tek epoki wiktoria?skiej.

Ignis napisał:

Troch? jest ró?nicy w latach, ale dobry serial.

Je?eli to dobry serial i chcia?aby? o nim troch? napisa?, to mo?e raczej w temacie "seriale kostiumowe", o tu: http://www.janeausten.pl/forum/viewtopic.php?id=198

#7 2008-11-23 05:48:49

AineNiRigani
Użytkownik

Ignis - nie troche, a bardzo duzo. Tilly dzieje sie w latach 30-tych XX w. Do Regencji jej daleko.
z kostiumowcow regencyjnych polecam mojego ukochanego Hornblowera. Jesli ktos chcialby sie dowiedziec jak wygladalo zycie Wenthworta po koszu ktory dala mu Anna - nie ma nic lepszego. Swietnie osadzony w realiach, dosc wierny historycznie. No i najapetyczniejsze walijskie ciacho - Ioan Gruffudd (i nie tylko - ogolnie naprawde same znajome twarze big_smile)
Do tego dorzucam Sharpe z mlodym Seanem Beanem, wygladajacym tak apetycznie, ze majtki same przez glowe leca. Historycznie - taki sobie, ale ma klimat i przyjemnie sie oglada. Szczegolnie Seana, ale i tutaj kupa znanych angielskich aktorow.
Amazing Grace - rowniez z Ioanem. Swietna biografia Williama Wilberforce. Film zrobil na mnie kolosalne wrazenie tematyka, sposobem jej przedstawienia i gra aktorska. Angielski kostiumowiec I klasy.
A ostatnio ogladalam Klub Porywaczy - bardzo milo spedzone 1,5 godziny. Niezle aktorsko, fajna fabula.
Pozostaja nam jeszcze ekranizacje wspolczesnych Austen pisarzy:
Klarysa z Seanem Beanem (takie sobie)
Dwie ekranizacje przygór Toma Jonesa - z lat 60-tych (zgodnie z owczesna koncwencja z Albertem Finneyem w roli tytu?owej. Ma duzy urok i podobala mi sie gdy ja ogladalam. Ciekawa jestem konfrontacji w dzisiejszych czasach big_smile) oraz z polowy lat 90 - z Lindsay Duncan i Samantha Morton.
I Na koniec swiata (To the Ends of the Earth). Niestety niewiele moge na temat tego filmu powiedziec. Na razie czeka sobie na poleczce i dojrzewa. Jak wiem, ze przede mna film z mojego ulubionego gatunku, lubie sie nim delektowac i dlugo na niego czekac. Wiem tylko tyle, ze to jakas ekranizacja, ze dzieje sie na morzu (bodajze podczas podrozy do Australii) i sama plejada aktorska, z Henrysien z najnowszego Opactwa i Charlesem Dancem na czele.
I jak sobie cos jeszcze przypomne - to tez napisze big_smile

Ostatnio edytowany przez AineNiRigani (2008-11-24 02:28:30)

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#8 2008-12-14 18:43:11

Tamara
Użytkownik

Przypomnia? mi si? jaki? przedwojenny bia?o-czarny film chyba angielski z lat trzydziestych , oryginalny tytu? brzmia? "Lepsza strona ulicy" (je?li nie pokr?ci?am z czym? innym) . Rozgrywa? si? w Anglii w okresie wojen napoleo?skich . W przeddzie? niemal zar?czyn m?odej pary m?odzieniec zostaje powo?any do wojska i wyrusza na kontynent , panna zostaje w domu z dwoma sporo starszymi siostrami , które s? jej opiekunkami . Czas p?ynie , wojna si? toczy , po 10 latach niedosz?y narzeczony wraca do kraju po Waterloo . Panna dalej go kocha , ale nie jest pewna , czy po 10 latach jeszcze b?dzie mu si? podoba? . Przypadkiem spotykaj? si? gdzie? na ulicy a ?e jako? si? nie zestarza?a , cho? zmieni?a , on jej nie poznaje . Trafia jednak z powrotem do domu dawnej narzeczonej - i tu mam dziur? w pami?ci , ogl?da?am to dwadzie?cia par? lat temu - w ka?dym razie panna udaje swoj? m?odsz? (nieistniej?c?) atrakcyjn? kuzynk? , jednocze?nie b?d?c równie? sob? - gra podwójn? rol? , z czego wychodzi mnóstwo nieporozumie? , ale oczywi?cie wszystko ko?czy si? szcz??liwie , zar?czyny dochodz? do skutku , ?lub i ?yli d?ugo i szcz??liwie big_smile

Jeszcze "Lady Hamilton" - o kochance lorda Nelsona , chyba z Vivien Leigh i Lawrence Olivierem , ale g?owy nie dam . Te? lata trzydzieste .

Stopka forum