Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Vasco napisał:
Zaraz, nikt nie powiedzia?, ?e facet tutaj nie jest dziwakiem.
Vasco teraz to si? mówi "indywidualist?"
Witaj!
Dione napisał:
Vasco napisał:
Zaraz, nikt nie powiedzia?, ?e facet tutaj nie jest dziwakiem.
Vasco teraz to si? mówi "indywidualist?"
bardziej tajemniczo brzmi: nonkonformista
Ja bym powiedzial jednak - osoba nieszablonowa, wystajaca poza schematy.
No, ale tyle prawienia komplementow samym sobie, Ederos. ;-) To mowisz, ze skad jestes? I co to za kobieta, ktora kochasz?
Mieszkam w ma?ym miasteczku w Pyrlandii, a ta ukochana zerka sobie z avka
Ach, Pan Tajemniczy, tak? ;-) Bo ja na Twoim avku widze tylko jedna wielka czarna przestrzen... Chyba, ze mam slaby ekran, czy cos...
A kobieta jest na Forum? Witaj, witaj
Mike Moriarty napisał:
Ach, Pan Tajemniczy, tak? ;-) Bo ja na Twoim avku widze tylko jedna wielka czarna przestrzen... Chyba, ze mam slaby ekran, czy cos...
Masz s?aby ekran czy cos..
Ulka napisał:
A kobieta jest na Forum?
Witaj, witaj
to? mi teraz ?wieka zabi?a... mo?e mnie czyta ukradkiem a ja nic nie wiem
Witam,
jestem ze ?l?ska. Znalaz?am to forum po ostatniej emisji DiU na TVN Style. Mimo dojrza?ego wieku dopiero po tej ekranizacji sta?am si? mi?o?niczk? JA. Obecnie nadrabiam zaleg?o?ci w lekturze Jej dzie? oraz Waszych postów tutaj i na drugim, "ró?owym" forum. Podziwiam wiedz? i poczucie humoru niektórych u?ytkowników.
Mam nadzieje na wi?cej.
Dzi?kuj? za mi?e powitanie. To przyjemno?? znale?? si? w tak eleganckim towarzystwie.
Hej!
Zarejestrowa?am si? tu jaki? czas temu, czyta?am sobie co piszecie, no i w koncu postanowi?am si? przywita?.
Jestem narazie kur? domow? zaj?t? moj? niespe?na 3 letni? córeczk? i mam w ko?cu czas na czytanie.
Pozdrawiam wszystkich!
Witaj!
?adny awatar! Wielolistny
Hej wszystkim
Znalaz?am to forum i postanowi?am si? zalogowa? po przeczytaniu "Emmy", mojejpierwszej ksi??ki autorstwa JA (pewnie niektórym wyda si? to dziwne, bo przewa?nie przygoda z ksi??kami JA zaczyna si? od "Dumy..."). Moja przygoda w?a?ciwie te? si? zacz??a od "Dumy...", ale ekranizacji z 2005r. Potem ogl?dn??am "Mansfield Park", "Perswazje" i "Rozwa?n? i Romantyczn?" w trzech odcinkach, wszystkie z 2007r. Najlepsza wg mnie z tych ekranizacji by?a "DiU", "RiR" oraz "Perswazje nie zachwyci?y, ale tak?e dobre, natomiast "MP" moim zdaniem beznadziejny. Szczerze mówi?c ?a?uje, ?e tak si? to zacz??o, bo nawet najlepiej zrealizowany film nie zast?pi ksi??ki, która daje nieograniczone pole najlepszemu re?yserowi - wyobra?ni. W ka?dym razie przy "Emmie" zachowa?am ju? prawid?ow? kolejno??, najpierw ksi??ka, która mnie oczarowa?a, a potem film z GP, który mnie kompletnie zawiód?. Teraz planuj? przeczyta? "Opactwo...", jednak na razie nie potrafi? znale?? odpowiadaj?cej mi wersji w ksi?garniach, wi?c chyba skusz? si? na przeczytanie "DiU", któr? dopiero co zakupi?am, mimo ?e nie lubi? czyta? czego? co ju? widzia?am na ekranie
Przepraszam za taki wywód, jako? tak wysz?o... W ka?dym razie mam nadziej? na wiele mi?ych dyskusji i od czasu do czasu mo?e na jak?? pomoc raczkuj?cej fance JA
Pozdrawiam
Ja w sumie te? zacz??am od Emmy, ale mia?am wtedy z 12 lat i po dwóch wym?czonych rozdzia?ach rzuci?am . Co do ekranizacji - polecam wersj? z Kate Beckinsale, jest ?wietna.
A tak poza tym to witamy
Witaj Sunset , sku? si? na DiU , bo warto , w ogóle filmy nigdy w pe?ni nie oddaj? tego , co w ksi??ce , wi?c warto czyta? , nawet jak si? film widzia?o najpierw , chocia? ja wol? odwrotn? kolejno??
Ja czyta? JA te? zacz??am od Emmy, po serialu D&U'96 okaza?o si?, ?e nie jest ?atwo o ksi??ki JA, ale jedna o dziwo stoi u mnie na pó?ce w dziwnej serii z serduszkami:) (w serii s? nie??e ksi??ki-Czarny tulipan, Requiem dla dziewczyny, Tessa, Dama kameliowa-nie jakie? harlekiny) To by?a w?a?nie Emma. Dopiero potem naby?am w?asn?, ukochan? D&U-w serii Du?e Litery Prószy?skiego:) A Emma nie przypad?a mi tak bardzo do gustu-mo?e to wina t?umaczenia, mo?e ma?ych wyblak?ych literek w moim egzemplarzu. Ale by?a pierwsza:)
Hej! Jestem Monika. Mam 18 lat. Zafascynowa?a mnie JA, a w?a?ciwi P&P.
Niestety nikt z moich znajomych nie wci?gn?? sie tak jak ja:/
Ale b?d? próbowac dalej.
To tyle o mnie
Pozdrowienia dla ,,weteranów";p
Akaterine napisał:
Co do ekranizacji - polecam wersj? z Kate Beckinsale, jest ?wietna.
Tak, przeczyta?am kilka recenzji nawet na tym forum i wydaje mi si?, ?e ta "Emma" bardziej by mi odpowiada?a, ale aktualnie nie mam poj?cia sk?d j? wzi??...
Tak w ogóle dzi?ki za powitanie
Ostatnio edytowany przez Sunset (2008-07-13 18:49:39)