Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
A ja z takim pytaniem. Co teraz aktualnie czytanie? Oczywiście jeśli macie trochę czasu, pomimo wielkich świątecznych porządków i zakupów!
Ja skończyłam "Żabę" M. Musierowicz. A Wy?
Arturo Perez - Reverte "Złoto króla" - czwarty tom przygód kapitana Alatriste, Brian Bates "Magia, mity i tajemnice średniowiecza".
Ja jestem w trakcie 'Małych kobietek" Alcott,
Czytam obecnie "Tajemnicę Wawrzynów" Agathy Christie, ale najgorsze, że dalej nic specjalnie na mnie nie czeka na półce. No, chyba, że sięgnę po "Dumę" po raz trzeci-tak dla odświeżenia!
Gitka, i jak ci się podobała? Bo muszę sobie kupić, a zawsze jestem łasa na pierwsze komentarze
Obecnie wzięłam się za coś ambitnego "W stronę Swanna" M. Prousta. Genialne.
Żaba Małgorzaty Musierowicz jest jak wszystkie jej książki pełna ciepła i humoru i bardziej optymistyczna niż jej poprzednia "Język Trolli". Żabę mam nawet podpisaną, udało mi się (potem autorka złamała nogę i odwołano spotkania z nią). Jedno co mnie strasznie wścieka to cena książki 32,90 zł w Empiku! W Hipermarkietach widziałam ją po 29 zł. Ale to i tak drogo, tym bardziej, że zbliża się premiera nowego Harrego i oczywiście też będę musiała kupić...
Właśnie, co do "Księcia półkrwi"-oczywiście, niektórzy "życzliwi" w Internecie podają gdzie się uda zakończenie książki i piszą o niektórych niewyjaśnianych w poprzednich tomach tajemnicach. Miałam nieszczęście natrafić na jedną z takich wypowiedzi i normalnie krew mnie zalała! :evil: Przy siódmej części widocznie trzeba będzie prawie odseparować się od świata, przynajmniej tego komputerowego, żeby nie popsuć sobie czytania.
Też czytałam i podobało mi się. Polskie tłumaczenie pewnie kupię, choć prawdopodobnie nie od razu - to będzie zależeć od ceny i moich zasobów finansowych.
A ja mimo wszystko uważam, że w oryginale lepiej się czyta
No właśnie, też czekam na premierę Harrego po polsku, ponieważ nie cierpię chronicznie czytać książek na kompie... oryginał trochę za dużo kosztuje, więc czekam na polską wersję . Już się nie moge doczekać!
Teraz czytam - fragmentami, bo całosciowo od razu się tego czytać nie da - Historię piękna Umberto Eco. Zaczęłam od roli światła i barwy w średniowieczu. I czytam też drugi tom Sagi rodu Otori czyli Na posłaniu z traw. Źle, bo nie mam trzeciej części. Czytał to ktoś?
Przypominam sobie też Narnię - Lew, czarownica i stara szafa, bo już za dni parę premiera :-D Nie mogę się doczekać równie mocno jak D&U.
Ja zaczelam czytac encyklopedie staropolska Glogera
O tak! Do Narnii zawsze miło jest od czasu do czasu powrócić. Teraz czytam horror S. Kinga "To". Zapowiada się ciekawie...
Aine a encyklopediÄ™ to alfabetycznie czytasz?
Aine a encyklopediÄ™ to alfabetycznie czytasz?
:twisted: :twisted: Tak jakby :twisted: :twisted:
Pamiętam taką pozycję wśród lektur na zajęciach z literatury staropols.:"Nadobna Paskwalina" (tytuł był oczywiście o wiele dłuższy). To dopiero musi być fajna książka!
MUSI!!!
Nie ma innego wyjścia. I tej wersji się trzymajmy Dla zdrowia psychicznego
A sagę Diuny Franka Herberta czytaliście?
Polecam. Jest w niej wszystko: polityka, religia, miłość, władza, itd..
A juści!!!
Ale nie zrobiła na mnie olbrzymiego wrażenia. Od Mesjasza Diuny zaczynaja się przeraźliwe nudy.
Mnie sie podobała, ale czytałam ją wieki temu. Teraz mam straszliwie mało czasu na czytanie. Znów podczytuję D&U :-)
Obenie męczę "Jane Eyre" w oryginale - and I enjoy it
Co czytam oprócz podręczników akademickich? Sztukę "The room" Pintera,"Wstańcie,chodźmy" Jana Pawła II i po raz 458 "Dumę i uprzedzenie" najnowsze wydanie.
Oj na pewno DiU i J.E. są jednymi z najlepszych ksążek jakie przeczytałam. Wprawdzie J.E. przyczytałam tylko raz i pamietam tylko zarys fabuły, to i tak z całą pewnością mogę powiedzieć, że są o 10 poziomów lepsze niż to co teraz czytam. "Opowieść Murasaki" L. Dalby. Tragedia! Czytam po rozdziale, bo więcej nie mogę ścierpieć, po prostu zasypiam.
Chyba każdy ma za sobą jakąś taką lekturę obowiązkową
U mnie to był Świat bez historii W.Kuli i pamiętniki łosia. Autor - zgodnie z nazwiskiem - istny łosiu