Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Literatura na ekranie
Planete 19:45 Serial dokumentalny
!!! JEDEN ODCINEK BęDZIE POśWIęCONY TWóRCZOśCI JANE AUSTEN, A KONKRETNIE JEJ POWIEśCI "ROZWAżA I ROMANTYCZNA"!!!
Fragment artykułu z Gazety Wyborczej:
"Mole książkowe narzekające na brak dobrych programów o książkach i literaturze będą w siódmym niebie. W Planete startuje dokumentalny cykl "Literatura na ekranie" o gwiazdach literatury i ich najważniejszych dziełach. Określenie "gwiazdy" jest jak najbardziej na miejscu - reżyser Trevor Alberts wybrał autorów i ich książki według niecodziennego klucza: decydował sukces ekranizacji. W trzynastu odcinkach poznamy twórczosć m.in.: Stephena Kinga,Jane Austen, Philipa K. Dicka, Jamesa Barrie'ego, Joanne Rowling i Williamema Szekspira.
Serial jest nie tylko zbiorem anegdot - to przedsięwzięcie ambitne: przegląd tego, czym karmi się od półwiecza popkultura, i co kształtuje świadomość milionów jej konsumentów. Przy okazji dokumenty pokazują wielki triumf literatury, która - wydawałoby się zdetronizowana i skazana na wegetację gdzieś w inteligenckiej niszy - nadal okazuje się niezastąpiona, dostarczając uniwersalnych tematów i wzruszeń, jakich nie potrafi wygenerować żaden zawodowy scenarzysta kierujący się badaniami uśrednionych gustów."
Niestety sama nie posiadam Planete, ale podam jakie odcinki będą w najbliższym czasie (Może mi ktoś nagra?
zawsze o 19:45
25.04.2007 środa - Literatura na ekranie William Szekspir Books into Films
26.04.2007 czwartek - Literatura na ekranie W szpiegowskiej sieci Books into Films
27.04.2007 piÄ…tek - Literatura na ekranie Tom Clancy Books into Films
30.04.2007 poniedziałek - Literatura na ekranie Klasyka dziecięca Books into Films
01.05.2007 wtorek - Literatura na ekranie Szok przyszłości Books into Films
Niedługo zamieszczę, tytuły i daty kolejnych odcinków.
Pozdrwienia!!!
Nareszcie coś normalnego w TV leci... po tylu latach . A ja nie mam w ogóle telewizji ani telewizora i nici z oglądania.
Plisss!!! Niech ktoÅ› nagra!!!
Buu, ja też nie odbieram tego kanału
Jak bym już nagrała, to niestety na kasetę VHS, bardziej zaawansowana technologicznie nie jestem. Tylko mogę zapomnieć, na 90 %
Namówiłam dzisiaj kolegę, który zaopatrzony jest w odpowiedni sprzęt (nagrywarka DVD) i ma dostęp do Planete, na nagranie dzisiejszego odcinka Będę mu jeszcze natrętnie przypominać o tym dzisiaj i może się uda W sumie to nie wiem, nagrywać wszystkie odcinki? Jak uważacie?
Wszystkie jak moze, co? Bo w sumie jak nareszcie wydano taki intelogentny program, to warto go zobaczyc .
Ucaluj kolege ode mnie, jak bedzie tak mily i nagra .
A jak nie nagra to co mu zrobimy:)??
Może niech on nas pocałuje?
Eeeee, nie bedziemy takie
AineNiRigani napisa³:
Może niech on nas pocałuje?
Eeeee, nie bedziemy takie
miała być kara, nie nagroda!
no nie podałam miejsca gdzie ma nas pocałować. Tak czy inaczej - to my nagrodę - czy załatwi, czy nie