Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Miko?aj ju? by? - teraz b?dzie Gwiazdor!!!
To tylko u Was na dalekim wschodzie... Na Mazurach i Warmii jest Miko?aj
a u nas na po?udniowym wschodzie to mo?e jeszcze i Dziadek Mróz
Na Mazurach 6 grudnia wystawia si? wyczyszczone buciki. Miko?aj (niewidziany nigdy przez nikogo) wk?ada "w buta" drobny upominek: zwykle s?odycze i inne takie drobnostki. A w wigili? to do dzieci cz?sto przychodzi z workiem prezentów Miko?aj z d?ug? brod?, wielk? czap?, w ko?uchu i ciemnych okularach i tak dziwnie mówi g?osem dziadka, wujka lub s?siada.
No có? co kraj to obyczaj...
Buciki potwierdzam.
Dlaczego Miko?aj przychodzi dwa razy???
Jaki daleki wschód? Nie ?api?... Na wschód ode mnie jest Pozna?
pak4 napisał:
"Dzieci?tko" to jedyna prawid?owa nazwa
, któr? s?ysz? od dziecka. Chyba ?l?ska tradycja, cho? g?owy nie daj?.
BTW. Ja by?em jako dziecko przyzwyczajony, ?e prezenty si? dostaje pod choink? ("od Dzieci?tka"). I do dzisiaj do Miko?aja si? nie przyzwyczai?em.
masz racje "dzieciatko" to slaska tradycja, Mikolaj tylko i wylacznie 6 grudnia a w Wigilie dzieciatko kladzie
prezenty pod choinke!
Dzieci?tko ?pi!!!
Prezenty pod choink? daje anio?ek ucieszony z narodzin Zbawiciela!!!
Na ?l?sku Dzieci?tko jest pracowite i nie ?pi
A anio?ki to zlatuj? u Handla
Marzy mi si? ?ywa choinka. Ale jeszcze nie tym razem.. niestety Ale za to mam ju? wszystkie prezenty
A dla babci m??a kupi?am "Dum? i uprzedzenie", m?? sie?mieje, ?e mam prawdziwego cholpa na tym punkcie
Vasco napisał:
Buciki potwierdzam.
Dlaczego Miko?aj przychodzi dwa razy???
Jaki daleki wschód? Nie ?api?... Na wschód ode mnie jest Pozna?
Wybacz, nie wiem czemu kojarz? Ci? z Bia?ymstokiem.
U nas Dzieci?tko nie robi prezentów, bo biedactwo mia?oby za du?o roboty na te swoje ma?e r?czki. Wi?c sobie grzecznie ?pi w ??óbeczku, a anio?ki ?piewaj? mu ko?ysanki. A Miko?aj dwa razy, bo 6-tego ma do pomocy krasnoludki....
(Chcia?am tu dorzuci? u?miech emotkiem, ale w tym nowym designie to nie umiem)
He he Dione, z Bia?egostoku nasz eksKsi??? pochodzi?
To dziwne, ?e myle, bo jego nawet nie zd?zy?am pozna?....
Do?? gadania!!! Teraz czas na ?yczenia: ?ycz? Wam wszystkim rado?ci, mi?o?ci i s?odko?ci, a tak?e mi?o?ci, rado?ci i s?odko?ci, ze szczególnym uwzgl?dnieniem rado?ci i mi?o?ci - w ?wi?ta, po ?wi?tach i w ca?ym nowym roku!!!
I s?odko?ci! Bo misie o bardzo ma?ym rozumku bardzo lubi? miodek
a ja ?ycz? du?o ciekawych lektur i filmów, cz?stej i efektywnej bytno?ci na forum, szcz??cia i wspania?ych film pod gwizad? Jane Austen
A ja ?ycz? wam wszystkim mi?o?ci i pokoju nie tylko w czasie ?wi?t, ale zawsze A tak "gratis" zdrowia, rado?ci i tego, by ten czas by? dla was bajkowy
Buziaki :*
A ja tak po ?wi?tach, to ?ycz? Wam ca?kiem Nowego i superzastego Nowego Roku. I zeby panów Darcy by?o wi?cej
Dione: ja tylko upraszam o co? dla mojej p?ci Przy czym niekoniecznie chodzi o klonowanie Lizzy
A co powiesz na wi?cej egzemplarzy Emmy? Do kompletu mog? te? dorzuci? jak?? Ann? Eliot
Ja na to, jak na lato Nie tylko dlatego, ?e ?nieg za oknem
Wiedzia?am, co kr?ci facetów