Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Mikołaj już był - teraz będzie Gwiazdor!!!
To tylko u Was na dalekim wschodzie... Na Mazurach i Warmii jest Mikołaj
a u nas na południowym wschodzie to może jeszcze i Dziadek Mróz
Na Mazurach 6 grudnia wystawia się wyczyszczone buciki. Mikołaj (niewidziany nigdy przez nikogo) wkłada "w buta" drobny upominek: zwykle słodycze i inne takie drobnostki. A w wigilię to do dzieci często przychodzi z workiem prezentów Mikołaj z długą brodą, wielką czapą, w kożuchu i ciemnych okularach i tak dziwnie mówi głosem dziadka, wujka lub sąsiada.
No cóż co kraj to obyczaj...
Buciki potwierdzam.
Dlaczego Mikołaj przychodzi dwa razy???
Jaki daleki wschód? Nie łapię... Na wschód ode mnie jest Poznań
pak4 napisa³:
"Dzieciątko" to jedyna prawidłowa nazwa
, którą słyszę od dziecka. Chyba śląska tradycja, choć głowy nie daję.
BTW. Ja byłem jako dziecko przyzwyczajony, że prezenty się dostaje pod choinkę ("od Dzieciątka"). I do dzisiaj do Mikołaja się nie przyzwyczaiłem.
masz racje "dzieciatko" to slaska tradycja, Mikolaj tylko i wylacznie 6 grudnia a w Wigilie dzieciatko kladzie
prezenty pod choinke!
Dzieciątko śpi!!!
Prezenty pod choinkę daje aniołek ucieszony z narodzin Zbawiciela!!!
Na Śląsku Dzieciątko jest pracowite i nie śpi
A aniołki to zlatują u Handla
Marzy mi się żywa choinka. Ale jeszcze nie tym razem.. niestety Ale za to mam już wszystkie prezenty
A dla babci męża kupiłam "Dumę i uprzedzenie", mąż sieśmieje, że mam prawdziwego cholpa na tym punkcie
Vasco napisa³:
Buciki potwierdzam.
Dlaczego Mikołaj przychodzi dwa razy???
Jaki daleki wschód? Nie łapię... Na wschód ode mnie jest Poznań
Wybacz, nie wiem czemu kojarzę Cię z Białymstokiem.
U nas Dzieciątko nie robi prezentów, bo biedactwo miałoby za dużo roboty na te swoje małe rączki. Więc sobie grzecznie śpi w żłóbeczku, a aniołki śpiewają mu kołysanki. A Mikołaj dwa razy, bo 6-tego ma do pomocy krasnoludki....
(Chciałam tu dorzucić uśmiech emotkiem, ale w tym nowym designie to nie umiem)
He he Dione, z Białegostoku nasz eksKsiążę pochodził
To dziwne, że myle, bo jego nawet nie zdązyłam poznać....
Dość gadania!!! Teraz czas na życzenia: życzę Wam wszystkim radości, miłości i słodkości, a także miłości, radości i słodkości, ze szczególnym uwzględnieniem radości i miłości - w Święta, po Świętach i w całym nowym roku!!!
I słodkości! Bo misie o bardzo małym rozumku bardzo lubią miodek
a ja życzę dużo ciekawych lektur i filmów, częstej i efektywnej bytności na forum, szczęścia i wspaniałych film pod gwizadą Jane Austen
A ja życzę wam wszystkim miłości i pokoju nie tylko w czasie Świąt, ale zawsze A tak "gratis" zdrowia, radości i tego, by ten czas był dla was bajkowy
Buziaki :*
A ja tak po świętach, to życzę Wam całkiem Nowego i superzastego Nowego Roku. I zeby panów Darcy było więcej
Dione: ja tylko upraszam o coś dla mojej płci Przy czym niekoniecznie chodzi o klonowanie Lizzy
A co powiesz na więcej egzemplarzy Emmy? Do kompletu mogę też dorzucić jakąś Annę Eliot
Ja na to, jak na lato Nie tylko dlatego, że śnieg za oknem
Wiedziałam, co kręci facetów