Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Przed nami kolejne ?wi?teczne wariacje, wi?c pomy?la?am sobie, ?e mo?e porozmawiamy na ten temat. Jakie macie w?asne domowe tradycje? Gdzie sp?dzacie Boze Narodzenie? Wasze najpi?kniejsze prezenty? Powymieniajmy si? przepisami na ?wi?teczne smako?yki. Podpowiedzmy sobie tekst wyj?tkowych ?ycze?. Na chwil? pomy?lmy o sobie...
?wietny temat!! Osobi?cie BARDZO lubi? ?wi?ta!!
Maj? w sobie co? magicznego!!
Uwielbiam ten sza?, kiedy biega si? za prezentami, piecze ciasteczka i inne smako?yki, ubiera choink?. Uwielbiam pasterk?, wtedy wszystko jest takie podnios?e i uroczyste!!
Ach, temat rzeka...
To jest nas ju? dwie...
Uwielbiam ?wi?ta.. cho? nie zawsze tak by?o :?
Ale teraz je uwielbiam, tak od oko?o 6 lat, jak sp?dzam je z m??em. Od tych 6 lat Wigili? zawsze sp?dzamy w domu jego rodziców i jest to prawdziwa Wigilia. Jest nas zawsze 7 doros?ych, a od trzech lat 2 dzieci i jest fantastycznie.
a ja ju? oko?o od tygodnia s?ysz? w radiu piosenk? Last Christmas..dla mnie to znak, ?e rozpoczyna si? ?wi?teczna gor?czka ach, ju? tylko dwa tgodnie i ca?a moja sympatyczna rodzinka zasi?dzie do sto?u
?wi?ta s? cudowne 8) Ale g?ównie ich atmosfera,wzajemna ?yczliwo??,rado?? z Narodzin Pana... Kocham t? atmosfer?!
No to ja si? przy??czam do wy?szo?ci ?wi?t Bo?ego Narodzenia nad ?wi?tami Wielkiej Nocy.
Miko?aj jest jednak zdecydowanie sympatyczniejszy od najweselszego wielkanocnego zaj?ca
I te zapachy dobywaj?ce si? z kuchni przed wigili?....
Lampki w oknach i na ogrodowych drzewkach. I kot, który zrzuci? z drzewka bombki
Zmuszona jestem zaprotestowa?! ?w. Miko?aj to 6 grudnia li tylko, a Bo?e Narodzenie to Bo?e Narodzenie, ?adnych ?w. Miko?ajów ani tym bardziej "miko?ajków", cokolwiek ten dziwny termin oznacza (now? ?wieck? tradycj?? :? ). Zwalczam to dziwne popl?tanie rodem z ameryka?skich bajek czy hipermarketowych "opraw" ?wi?tecznych. Dobrze pami?tam z ery ?rodkowego Gierka, ?e 6 grudnia przychodzi? ?w. Miko?aj jako BISKUP, a na Wigili? by?y po prostu i zwyczajnie "prezenty pod choink?". Jaki? to Miko?aj na Bo?e Narodzenie?!!! LUDZIE!!!!!!! :twisted:
Miko?aj ju? by? - teraz b?dzie Gwiazdor!!!
Na Gwiazdora jako? si? zgodz? - to chyba pozna?ska tradycja?? Ja mam w domu tradycje ?wi?teczne kresowe - spod Lwowa i W?odzimierza Wo?y?skiego, i zamierzam si? ich trzyma? do upad?ego 8)
W Wigili? to prezent przynosi "Dzieci?tko". O!!
Ostatnio czyta?em, ?e prezenty na Bo?e Narodzenie to pomys? protestancki (no bo jak tu uznawa? ?wi?tego?), na którym najlepiej wysz?y katolickie dzieci (bo prezenty maj? dwa razy!).
Te prezenty na pocz?tku i na koniec grudnia to dla nieszcz?snych rodziców masakra :? Mleko juz jednak zosta?o wylane Nie bardzo sobie wyobra?am, jak z tej tradycji prezentowej mo?na by w naszych rozszala?ych konsumpcyjnie czasach troszk? zrezygnowa?. A "Dzieci?tko z prezentami" to sk?d wzi??e?? A mo?e to Twój pomys??
"Dzieci?tko" to jedyna prawid?owa nazwa , któr? s?ysz? od dziecka. Chyba ?l?ska tradycja, cho? g?owy nie daj?.
BTW. Ja by?em jako dziecko przyzwyczajony, ?e prezenty si? dostaje pod choink? ("od Dzieci?tka"). I do dzisiaj do Miko?aja si? nie przyzwyczai?em.
To ju? jest nas przynajmniej dwoje do zwalczania tej tragikomicznej pomy?ki z podwójnym ?w. Miko?ajem :evil: Tak trzyma?!!!!!!
U nas Miko?aj przychodzi wy?acznie 6 grudnia (od 4 lat nie obchodze z przyczyn osobistych). 24 grudnia prezenty rozdaje Anio?ek. Dzieci?tko zwykle wtedy jest jeszcze w ?onie (bo rodzi si? w sam raz na Pasterk?), a Anio?ek czuwaj?cy nad nim i Mari? rozdaje prezenty grzecznym dzieciom:D
Gwiazdor to pozna?ska i kujawska tradycja -przychodzi? oczywi?cie 24 grudnia, wtedy te? rano ubiera?o sie choink?..Natomiast 6 grudnia faktycznie wszyscy Miko?aja zapami?tali i tak w sumie by? powinno jako biskupa w tiarze na g?owie - poza tym u nas Miko?ajowi 6 grudnia wystawia?o si? czy?cute?kie , wyb?yszczone buciki, w które to rzeczony ?wi?ty zobowi?zany by? w?o?y? prezent.Cz?ek nie móg? spac ca?? noc,by rankiem na bosaka p?dzi? do bucików sprawdza? czy Miko?aj by? czy te? nie..
" Nie bardzo sobie wyobra?am, jak z tej tradycji prezentowej mo?na by w naszych rozszala?ych konsumpcyjnie czasach troszk? zrezygnowa?." - a dlaczegó? to nie mo?na zrezygnowa? troch? z konsumpcyjnego trybu? a owszem mozna..w listopadzie wogóle nie zwracam uwagi na ?wi?teczne gad?ety w sklepach..dopiero jak nadchodzi adwent to u mnie czas przygotowa? do ?wi?t....w kwestii prezentów liczy sie pami?c, drobiazg...nawet wykonany w?asnor?cznie..
Ja kartek ?wi?tecznyhc nie kupuje od wielu lat..bo wol? je zrobi? samodzielnie.
To ju? jest nas przynajmniej dwoje do zwalczania tej tragikomicznej pomy?ki z podwójnym ?w. Miko?ajem :evil: Tak trzyma?!!!!!!
Nas Troje.
.w kwestii prezentów liczy sie pami?c, drobiazg...nawet wykonany w?asnor?cznie..
Ja kartek ?wi?tecznyhc nie kupuje od wielu lat..bo wol? je zrobi? samodzielnie.
U mnie przygotowania do ?wi?t zaczynaj? si? jednak w listopadzie, a dok?adniej kole 15-20 kiedy to musze zagnie?? ciasto na ?wi?teczny piernik. Potem troch? przerwy, ale i tak zaczynam wcze?nie, bo kartki równie? robi? samodzielnie, a na to potrzebuj? jednak troch? czesu (?rednio 2 dni na jedn? kartk?), a przed ?wi?tami- ozdoby na chonik?, ciasteczka i prezenty (ka?dy zawsze dostajie co? handmade )
U mnie w rodzinie wi?kszo?? urodzin (poza moim pokoleniem) ma miejsce od ko?ca wrze?nia do Bo?ego Narodzenia. Nie ma czasu na my?lenie o ?wi?tach bo jest tyle innych prezentów do sprawienia
Co do "Dzieci?tka" -- z tego co pami?tam, to zwykle po kolacji wigilijnej prezenty powinny si? jako? pod choink? znale??. Ale jest tu usprawiedliwione, bo w przypadku niektórych ?wi?t dni liczy si? jak w kalendarzu hebrajskim -- od zmroku. St?d po uroczysto?ciach Wielkiej Soboty mo?na spokojnie ?wi?ci? Wielkanoc, a po kolacji wigilijnej dosta? prezent
A ja w?a?nie robi? ozdoby na choink? przed domem - ?a?ciuchy popcornowe, kapselki ze stopion? s?onin?, kolby z ziarnami itp.
Nas Troje.
" Nie bardzo sobie wyobra?am, jak z tej tradycji prezentowej mo?na by w naszych rozszala?ych konsumpcyjnie czasach troszk? zrezygnowa?." - a dlaczegó? to nie mo?na zrezygnowa? troch? z konsumpcyjnego trybu?
JA bym mog?a zrezygnowa?, ale jak przekona? dzieci, atakowane w szkole, przedszkolu, telewizji, na ulicy?? Hipermarkety omijam jak mog?, bo okrutnie dra?ni? mnie choinki i "d?ingl bels" od ko?ca listopada, jakie? zielone "miko?aje" itp. pomys?y :? A prezenty? Wczoraj planowo uwija?am si? w ksi?garni, z niez?ym skutkiem; sama prezentów nie wytwarzam, bo chyba brak mi talentu i przede wszystkim CZASU, jako matce wieloczynno?ciowej A choink?, pod któr? prezentów NIE K?ADZIE ?w. Miko?aj, ubieramy w Wigili? rano i ju?.
Marijo, a mo?e zaprz?c dzieci do roboty? Mam na my?li pierniczki, czy ozdoby na choink?. Ja pami?tam jak kocha?am przed?wi?teczne wizyty u babci i wspólne wytwarzanie sopelków z orzeszków laskowych, s?omianych ?a?cuchów, koszyczków z orzechami w?oskimi itp.
Piekarnik mi si? zepsu? :twisted: , nici z pierniczków. Masz racj?, zap?dz? ich do lepienia jakiego? ?a?cucha lub innych gwiazdek. Najlepiej z papieru, bo s?omy nie posiadam