Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
MEGG MNIE NATCHN??A DO ZA?O?ENIA NOWEGO W?TKU.
JEDNAK DLA ZACHOWANIA JASNO?CI I PRZEJRZYSTO?CI STWARZAM W?TEK POBOCZNY Z WSZELKIMI UWAGAMI, ROZMY?LANIAMI I REFLEKSJAMI NA TEMAT (LUB NIE )
Jaka szkoda, ?e "Ogniem i mieczem" czyta?em ostatnio do?? dok?adnie 20 lat temu
Ale pisz? z innego powodu: otó? Zakrocki w telewizyjnym programie po?wi?conym "filmom historycznym" (czy raczej osadzonym w przesz?o?ci) wy?apa? kiedy? sienkiewiczowski w?tek w ameryka?skim filmie "Alamo" (na pewno taki by? temat, tytu?u nie jestem pewien), gdzie wycieczk? z obl??onego fortu, by wysadzi? w powietrze meksyka?sk? armat? prowadzi? John Wayne.
"Asfaltowy saloon" ?ysiaka dostarczy?by kilku scenariuszy w tym klimacie. Ale Ty Aine masz pomy?lunek
Aine, REWELACJA! Mi?o mi, ?e Ci? natchn??am Do??cz? wieczorem, bo teraz nie mam czasu pomy?le?
c.d.n.?
Zapraszam do zabawy
Aine :cry: :cry:
Nie mam natchnienia :cry:
Grypa mnie bierze :cry:
Nawet zdj??am z pó?ki zakurzone jak diabli "Ogniem i mieczem" i zacz??am przegl?da?, coby do?wiadczy? jakiej? iskry i nic :cry:
Ale nic to, nie poddam si?....
Tylko nie wiem, jak nazwa? Helenk?.....
Helen Mertensen - na przyk?ad
O.k niech b?dzie
Id? z aspiryn? pod ko?dr? i b?d? czyta?...Mo?e mnie natchnie
to mi przypomnia?o moje zaj?cia na nudnych lekcjach. najpierwy by?a "Tajemnica Esmeraldy" w g?ównych rolach nauczyciele z mojej szko?y. pó?niej by? "Atak Klonów" (zainspirowanym wiadomo czym....) jak si? odwa?? to mo?e gdzie? to zamieszcz?. nie musz? si? chyba chwali?, ?e moja "brazylijska telenowela" sta?a si? inspiracj? dla naszego szkolnego kabaretu??
je?li chodzi o Tworzenie nazwisk, to ja znajduje jaki? wyraz którego si? mo?na uchwyci? w t?umaczeniu - np. Skrze- tuski: Skrze-iskrzenie-iskra-spark.Tuski-tusk-donald-kaczor-duck
Underheel - podbipieta (w maire mozliwosci przetlumaczone)
itd.
Oczywiscie nazwisko helen jest otwarte - jesli macie propozycje - walcie smialo. Moze cos wymyslimy?
Helen Henderson?
Gen. George (skoro jar to gorge ) McCherry?
McCherry? Super
Aine, zrekonstruowa?am Twoje tworzenie nazwisk, ale i tak najbardziej podoba mi si? Tatanka Yotanka
A Bohun? Ja bym go zrobi?a miesza?cem-- pó? bia?ego, pó? Indianina...I jak my?lisz-te pó? powinno by? Czejena czy Siuksa?
A ja z Bohuna zrobi?abym Indianina, ale wychowanego przez bia?ych. Tylko jak go nazwa??
No ale Bohun by? Kozakiem, to tak ca?kiem bia?y? Czy to si? godzi? A nazwa?....hm...pomy?lmy.....
Bohuna trudno jako? przet?umaczy?, cho? w cz??ci....Odkopi? jakie? zeszyty z historii j?zyka i poszukam jakiego? ?ród?os?owu, mo?e bedzie mo?na co? wykombinowa?...Pocz?tek "boh" na pewno ma zwi?zek z Bogiem....
8O Co si? tu dzieje? To powa?ne forum jest, nie kabaret :twisted:
Marija, ciii... bo nam nasze powa?ne literatki wystraszysz i sobie pójd? :twisted:
A tak wogóle - dziewczyny, to jest ?wietne! Taki Sienkiewicz to powinien nosi? za Wami worek z kartoflami (?e tak sobie zacytuj? niegdysiejsz? wypowied? jednej z autorek :twisted: ).
A propos imion: dosz?am kiedy? do wniosku, ?e np. "Drukarka" to jest fajne imi? dla dziewczyny - o brzmieniu jugos?owia?skim (jak "Jovanka", hihi). 8O Chyba musz? odpocz?? od komputera :?
S?ysza?am o pewnym Murzynie (o pardon, poprawno?c polityczna wymaga aby pisa?: Afroamerykaninie ), któremu tak sie spodoba?o d?wi?czne polskie s?owo "ciel?cina", ?e zapragn?? tak nazwa? córk?
Na szcz??cie (a mo?e nie?
) zosta? od tego odwiedziony.
S?ysza?am o pewnym Murzynie (o pardon, poprawno?c polityczna wymaga aby pisa?: Afroamerykaninie
), któremu tak sie spodoba?o d?wi?czne polskie s?owo "ciel?cina", ?e zapragn?? tak nazwa? córk?
Na szcz??cie (a mo?e nie?
) zosta? od tego odwiedziony.
Powiem Wam, ?e d?ugo si? zastanawia?am jakie realia historyczne by tutaj pasowa?y, które plemi? wybra?. Pocz?tkowo my?la?am o Huronach - oni si? nazywali Wolnymi Lud?mi, ale byli ludem rolniczym. Potem my?la?am o Paunisach ze wzgl?du na wojowniczo?? i charakterystyczny fryz
Ale ostatecznie wybra?am plemie Dakota i rok 1876. Jest bardzo du?a zbie?no?? do naszego powstania kozackiego. Poza tym mam postacie historyczne, które tak s? do siebie podobe charakterami Custer-Wi?niowiecki, Siedz?cy BYk - Chmielnicki (chocia? pocz?tkowo planowa?am Szalonego Konia. Ale on by? zbyt szalony )
Wa?ne te? dla mnie by?o, ?e bitwa pod Little Big Horn zako?czy?a si? zwyci?stwem indian, ale ostatecznie bunt przegrali.
No i przyznaj?, ?e najwi?cej czasu zaj??o mi wymy?lenie mauszkietu. 2 godziny nad nim my?la?am
To tyle w ramach historycznych nudziarstw
Pomys?y pochodzenia Bohuna jest fajny. Cz??? Cheyennów przy??czy?a si? do powstania. Tej cz??ci móg? przewodzi? nasz india?ski Bohun (o ile nie znajd? imienia ich wodza - he he) albo przynajmniej by? praw? r?k? wodza.
Pomsy? z wychowaniem przez bia?ych te? mi si? podoba, ale i to pasuje do kwestii jego pochodzenia. To mog?o warunkowa?, ?e zaopiekowa?a si? nim rodzina Helen.
O.k ci?g dalszy...:
Fajny
Tylko tak si? zastanawiam. Tutaj mam dwie wizje - albo idziemy w pasti?, albo idziemy w realia historyczne, wtedy historie powie?ciowego Siedz?cego Byka dostosowa?abym do autentycznej. Nie potrafi? si? zdecydowa?, wi?c decydujcie za mnie
To ju? nie rozumiem....nie piszemy Trylogii? Tzn. ja realiów historycznych nie znam, w ?ycu nie s?ysza?am o Siedz?cym byku, wi?c.....chyba musisz ty podj?? decyzj?
No wi?c ja si? przyznam, ?e ja si? napail?am na powie?? na motywach - ale to takie obecnie moje ma?e marzenie, bo do tego trzeba si? przygotowa? (biografie, historia itd)
Ja proponuj? pastisz, do którego Twoja czesc pasuje. Im bardzij kiczowate i uwypuklaj?ce Sienkiewicza na Dzikim Zachodzie, tym lepsze. Im bardziej glupie nazwiska - tym lepiej
Ale jeste? pewna? Bo wiesz, marzenia trzeba spe?nia? Mo?e dwa w?tki? Nie chcia?abym, ?eby zosta?y zawiedzione Twoje nadzieje, ale szczerze mówi?c nie wiem, kiedy by?abym w stanie do?aczy?, gdy? czasu narazie na pog??bienie wiedzy o Dzikim Zachodzie nie mam...Zastanów si?
Jeszcze mo?na to poci?gn?c w kierunku dowolnym, bo za du?o si? nie napisa?y?my