Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#51 2006-03-16 13:03:49

Irish
Użytkownik

Re: Gdzie najch?tniej czytacie Jane i nie tylko?

Najch?tniej w fotelu pod kocem z gor?ca herbatk?, ale z braku czasu to najcz??ciej zdarza mi sie w poci?gu do Katowic. smile

#52 2006-03-24 21:04:05

frycia
Użytkownik

ja tak moze dla odmiany napisz? na temat wink
wi?c ksia?ki najbradziej lubi? czytac podczas d?uuugich k?pieli, no ale ile mo?na sie kompac wink , wi?c jescze w ?ó?eczku no i oczywiscie tak dla zasady w autobusach i wszelkiego rodzaju transportach komunikacji. Aaa no i jeczcze latem w altance big_smile no naprawde polecam miodzio big_smile big_smile big_smile

,, ?ycie to ?art i wszystko temu dowodzi" (GG)

#53 2006-03-24 21:10:48

Diana
Użytkownik

Lubi? czyta? w k?pieli, ale si? zawsze zagapi? i pod koniec woda jest ju? BARDZO ch?odna a ja przemarzni?ta. wink

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#54 2006-03-24 21:32:35

frycia
Użytkownik

no ja to mam z kolei inny problem. ci?gle dolewam sobie gor?cej wody do tego stopnia, ?e wko?cu jestem taka os?abiona, ?e musz? wyj??no i inna przykra sprawa, otó? moje ksi??ki nie wychodz? z tego bez szwanku :cry:
no ale jak odmówic sobie takiej przyjemno?ci wink

,, ?ycie to ?art i wszystko temu dowodzi" (GG)

#55 2006-03-24 21:43:48

Diana
Użytkownik

Normalnie mam pietra, jak wchodz? do wanny z ksi??k?, ?e to si? ?le sko?czy, ale jeszcze nigdy nie dosz?o do katastrofy. Odpuka?!

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#56 2006-03-24 22:19:12

Narya
Użytkownik

Ja najbardziej lubi? czyta? wieczorkiem przed snem otulona ciepl? ko?derk?. No chyba, ?e jest lato - wtedy si? stanowczo nie otulam big_smile
W wannie nie przepadam - boj? si? wypadku i za szybko trzeba przerywa? czytanie, ?eby wyj?? z wanny...
No i oczywi?cie dobrze sprawdza si? czytanie w autobusie - szczególnie, gdy du?o si? je?dzi. Czas wtedy szybciej leci smile

#57 2006-04-10 22:54:34

aragonte
Użytkownik

Gdzie czytam?
W autobusie, je?li mo?na usi??? albo strategicznie si? czego? uczepi? wink
W ?ó?ku przed za?ni?ciem... mrrr big_smile
W wannie i przy jedzeniu te? :oops: cho? w sumie jedzenie mniej mnie wtedy poch?ania, wi?c to ono odbywa si? "przy okazji" wink
U rodziców: w ogrodzie w cieniu drzew, na le?aczku albo na tarasie z widokiem na zachód s?o?ca...
Ech, rozmarzy?am si? lol

#58 2006-08-11 15:19:16

lemonick
Użytkownik

czytanie w lazience jest najlepsze. cisza, spokój... chociaz niekoniecznie ladne zapachy (chyba ze sie kapiesz w wodzie z olejkami)

przy jedzeniu tez jest fajne. mniej sie skupiasz na zare?ku wiec mniej go zjadasz, bo nim opró?nisz talerz, wszystko jest zimne, a, jak wiadomo, zimnego si? nie prze?knie

przed snem najlepsze s? fragmenty gdy: ona wyznaje mi?o??/ on wyznaje mi?o??/ ?lub.... smile

-Co to jest prawdziwe JA? (...)
-To kim jeste?, a nie to, co z Ciebie zrobiono.
Paulo Coelho

#59 2006-08-11 16:06:57

lady_kasiek
Użytkownik

Czytam wsz?dzie. na przystanku(wsiad?am ju? raz do innego autobusu;/)
W autobusie wysiadam na ostatnim przystanku to nie ma katasrofy.
W ?ó?ku przy k?pieli w czasie jedzenia ogl?dania TV. A ostatnio wychodz? sobie na ogródek rozk?adam opalaczk? lub krzese?ko i czytam. Albo na ganeczku jak pada:)smile

GRITAR?? QUE ARDAN LAS BANDERAS POR LA FRATERNIDAD
QUE CAIGA EL PATRIOTISMO Y LA HOSTILIDAD RACIAL
CULTURA POPULAR...
Gran Derby dla Realu :!: :!:

#60 2006-08-11 18:34:45

AineNiRigani
Użytkownik

Ja przyznam szczerze, odg?osy natury mnie rozpraszaja. Ptaki dr? ryja, wiatr szumi sm?tnie (lub rado?nie - to zalezy), psy wyj?, koty sie wydzieraj? - jak tutaj czyta? ?e on j? kocha, albo ona jego?
O dziwo zupe?nie si? potrafi? wy??czy? w mie?cie.
Czytam najcz?sciej w drodze - do pracy, z pracy, na przystankach, w kolejkach (jak nie zasne big_smile)

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#61 2006-08-11 18:57:43

megg
Użytkownik

Ja dzi? czyta?am rano w wannie i kurka woda mi wystyg?a, a teraz gard?o zaczyna bole?.......no i masz :evil:

#62 2006-08-12 19:22:48

lemonick
Użytkownik

a ja czyta?am Ch.B. w pozie "pozycja boczna ustalona" z nogami w górze i poduszk? pod g?ow?. fajnie by?o, tylko wszystkie kr?gi mnie teraz bol?... :cry:

Paulo Coelho

#63 2006-08-12 19:55:43

AineNiRigani
Użytkownik

Ja nie lubie czyta? w?ród wilgoci, wi?c wszelkie ?azienki, wanny tudzie? baseny i morza - odpadaj? big_smile

#64 2006-08-12 22:35:44

lemonick
Użytkownik

kartki ksi??ek po d?u?szym pobycie w ?azience w pachn?cej wannie pr?dzej czy pó?niej wygl?daj? jak papier falisty smile

jednak najlepiej czyta si? w ?ó?eczku z cieplutk? herbatk?...

Paulo Coelho

#65 2006-08-13 09:23:27

kas1a
Użytkownik

Tak, zgadzam si? na ?ó?eczko, herbatk?, ciasteczko i kocyk a dorzuc? jeszcze deszcz albo lepiej ?nie?ek prusz?cy za oknem...

gg:5910992

Do not delay joy

#66 2006-08-13 11:00:10

pak4
Użytkownik

Lubi? czyta? w ?ó?ku, ale musz? tu Was ostrzec. Bo ju? podczas wizyty u okulisty pani doktor potrafi?a mi powiedzie? w jakiej pozycji czytuj? smile Na podstawie badania oczu, a nie zwierze? sad

Oddaj wierzbie
Ca?? nienawi??, ca?e po??danie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#67 2006-08-13 11:21:26

lady_kasiek
Użytkownik

Taaaa.
Ogólnie wrózy mi brat ?e w ieku 20 lat b?d? ?lepa jak kret i b?d? mia?? szk?a jak denka od s?oików.
No wi?c mam jeszcze 1,5 roku big_smilebig_smile

Co tam okuli?ci wiedz? :twisted:

CULTURA POPULAR...

#68 2006-08-13 13:10:57

AineNiRigani
Użytkownik

ja tam podobno musz? czyta? z przeszkoda big_smile

#69 2006-08-13 17:15:04

pak4
Użytkownik

Lady Kasiek: g?owa do góry! Wychodzi na to, ?e jestem od Ciebie 14 lat starszy, a jeszcze widz?, co wi?cej -- okuli?ci zalecaj? jedynie chodzenie na spacery zamiast czytania i podziwianie odleg?ych obiektów, zamiast okularów smile

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#70 2006-08-13 18:50:32

lady_kasiek
Użytkownik

By?am na spacerze a jak?e na meczu by?am:Dbig_smilebig_smile
Bo sezon sie zacz??
no ale teraz jestem z?a i chce kogo? zabi?. Wi?c sko?czy si? na filmid?ach i ksi??kach mój wzrrok ju? cierpi

CULTURA POPULAR...

#71 2006-08-13 18:57:29

AineNiRigani
Użytkownik

a poza tym Kasienko - uszy do góry. Dzisiejsza medycyna czyni cuda. Nie tylko jest szeroka gama dostepnych szkie? kontaktowych, ale i zabiegi zeruj?ce wad? wzroku.
Wi?c, nie bój ?aby i czytaj, czytaj, czytaj, czytaj big_smile
Czytajmy wszyscy wraz!!!
Hej!

#72 2006-08-13 19:23:08

lady_kasiek
Użytkownik

Czytacze wszystkich krajów ??czcie sie :!: :!:

CULTURA POPULAR...

#73 2006-08-13 20:14:49

lemonick
Użytkownik

okuli?ci zalecaj? jedynie chodzenie na spacery zamiast czytania

a potem nie dziwota, ?e w kraju rosn? sami analfabeci którzy nie wiedz?, kto to Szekspir...

Paulo Coelho

#74 2006-08-13 23:04:05

megg
Użytkownik

To naprawd? nie jest ?mieszne z tymi wadami wzroku--ja ju? jestem pogrzebana sad Nie do??, ?e minusy, to jeszcze astygmatyzm i wra?liwa spojówka czyli zapalenia ?rednio dwa razy w roku :cry: :cry: Ale za to mam niby ?adne oprawki :evil: :evil: Tylko ci?gle zapominam o tych okularach...Np. dzi?-jak sobie troszk? poczyta?am bez nich, to wracaj?c do domu przez park mia?am wra?enie, ?e drzewa na mnie "lec?"...
A co do miejsc, w których czytamy....Od wczoraj przez nast?pne 9 dni pracuj? na kortach tenisowych jako t?umacz, gdy? mamy we Wroc?awiu mi?dzynarodowy turniej tenisowy (m??czyzn wink ) i czytam pod parasolk? kawiarnian? i równie? pod czterema swetrami, gdy? s?o?ce pod ow? parasolk? nie dochodzi... Czas nienormowany, czytaj--od ?witu do nocy, tak?e mo?na przeczyta? wiele, bo pracy za du?o nie mam. W ka?dym razie najciekawsze jest to, ?e nikt kurka nie s?ysza? o Jane Austen-nawet panowie z Anglii....I zaczynam dochodzi? do wniosku, ?e je?li kto? przez ca?e ?ycie pracuje nad rozwojem mi??ni, zaniedbuj?c umys?, to...nie b?d? ko?czy? wink nie chodzi tylko o znajomo?? JA, ale tak ogólnie...Oczywi?cie s? wyj?tki, jak najbardziej big_smile Jeden z tenisistów jest podobny do spaniela, co przypomnia?o mi Mateusza Macfadyena wink
Ps. Je?li kto? jest z Wrocka, b?agam niech mnie odwiedzi pod moj? parasolk?, bo zabraknie mi niebawem ksi??ek i umr? z nudów... :cry:

#75 2006-08-14 07:37:32

pak4
Użytkownik

okuli?ci zalecaj? jedynie chodzenie na spacery zamiast czytania

a potem nie dziwota, ?e w kraju rosn? sami analfabeci którzy nie wiedz?, kto to Szekspir...

Zaznaczam jedno: pani okulistka nie stwierdzi?a, ?e "za du?o czytam", tylko ?e "za du?o czytam w ?ó?ku" smile Jak rozumiem, chodzi o to, ?e wygodnie trzymaj?c ksi??k? w ?ó?ku, trzyma si? j? za blisko oczu. Pozycja wi?c b?d?c nadzwyczaj wygodn?, jest te? wyj?tkowo niezdrowa.
Wi?cej -- wada wzroku 'od czytania' potrafi by? dziwnie asymetryczna -- staj? si? krótkowidzem tylko w lewym oku...

PS.
W najgorszym przypadku -- znam ludzi, którzy zrobili najwi?ksz? w Polsce internetow? bibliotek? dla niewidomych :twisted: . Ale, co tam maj? z JA, to jeszcze nie wiem...

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

Stopka forum