Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Jako jedna z nielicznych pisarzy pisze tak, ?e jest ma?o dialogów a du?o opisów, które mnie nie nu??.
Te opisy to sama akcja Aine...
ja uwielbiam jej poczucie humoru teksty kipi?ce sarkazmem i ironi?
:twisted:
Oj tak poczucie humoru to ma
Pewnie powtarzam co?, co ju? tu napisano - przepadam za postaciami stworzonymi przez Austen. Poza tym podoba mi si? jej elegancki styl pisania. U niej nie ma afektacji, przesady ani zb?dnych s?ów. Wszystko do siebie pasuje. Wspó?cze?ni pisarze s? straszliwie prostaccy ( niektórzy oczywi?cie ).
Nie pamietam tego dokladnie, ale wydaje mi sie ze ona nie uzywa wielu przymiotnikow. Jest dosc oszczedna w opisie.
Ja u Jane Austen lubie przede wszystkim fakt, ze kazda postac ma swoje miejsce i znaczenie. Sa dobrze przemyslane i przedstawione. Podoba mi sie jej humor (np. uwielbiam wszelkie komentarze pana Benneta). Podziwiam spokoj narracji. JA nigdy sie z niczym nie spieszyla, pozwala sie swojej opowiesci toczyc, dzieki czemu w np. dialogach jest zawartych cale mnostwo subtelnosci. A przede wszystkim urzekaja mnie starsze ksiazki, nie przepadam za wspolczesnymi romansami. Wole to odkrywanie sie dwojga ludzi z cala otoczka konwenansow, uczucie dojrzewajace bez szalenstwa, lecz stopniowo.
W?a?nie to powolne dochodzenie do porozumienia jest najlepsze.
Mnie mobilizuje do szybkiego czytania bo jestem osob? niecierpliw? i nie mog? sie doczeka? co b?dzie dalej,wi?c ksi??ki Jane poch?aniam jak najszybciej
U Jane Austen najbardziej lubi? to, ?e zawsze mnie roz?miesza, ?e kiedy jest mi smutno bior? do r?ki „Dum? i uprzedzenie” czytam sobie m?dro?ci Pani Bennet i ju? mi lepiej Lubi? j? bo rzec by mo?na daje rado?? tym co pisze, i jest bardzo pozytywna. Poza tym te ‘dobre” bohaterki zawsze dostaj? najfajniejszych facetów
No nie zgodz? si? tak do ko?ca. Fanny - bohaterka pozytywna dosta?? wo?kowat-fajt?apowatego Edmunda. Wart Pac pa?aca?
Witam wszystkich. Jestem nowa na forum, co ?atwo zauwa?y?.
Co podoba ni si? u JA? Przede wszystkim, ?e m?drze zrezygnowa?a z niepotrzebnego sentymentalizmy w swoich ksi??kach. Jej historie i postacie i wydarzenia to kwintesencja prawdziwego zycia, a nie marze? o idealnym ?yciu. JA doda?a jedynie do swoich ksi??ekodrobin? (dos?ownie odrobineczk?) subtelno?ci i romantyzmu. Po prostu niepodrabialny styl.
U Austen lubie jej optymizm sprawy mog? si? gmatwac a ona znajduje wiarygodne zakonczenie. No i jeszcze bohaterowie a zw?aszcza postacie m??czyzn tacy fajni amanci bez sztuczno?ci bez przesadyzmu czasami jak si? zaczytam i zaszczeka mój raul wydaje mi si? ?e z wizyt? wpadnie w?asnie taki ujmuj?cy gentelmen z mi?o?ci? w oczetach(ehhh bredz?)
No nie zgodz? si? tak do ko?ca. Fanny - bohaterka pozytywna dosta?? wo?kowat-fajt?apowatego Edmunda. Wart Pac pa?aca?
Ona na pewno by?a zadowolona
Gorzej z Mariann?, no ale ona nie by?a pozytywna i zosta?a ukarana pu?kownikiem Brandonem - a raczej ma??e?stwem bez mi?o?ci.
?eby mnie tak kto? chcia? takim Brandonem ukara?...
Ale to juz nie by?oby bez mi?o?ci.
I tu Jane daje nam nauczk? ?e niczego nie mo?nna by? pewnym ot Elinor rozs?dna hajtn??a si? z mi?o?ci a Marianne za go?cia o chyba 20 lat starszego. Ale ona i tak by?a dla niego dobra ?on? czy go kocha?a czy nie i nie uciek?a od niego jak by?a w ci?zy
na pewno nie :!:
Do Waszej listy zalet JA (czasem mo?na by si? pospiera?) dodam jeszcze pewn? subtelno?? ?wiata, w którym akcja si? obraca. Trzeba zwraca? uwag? na szczegó?y i uruchamia? wyobra?ni?, bo ka?de zdanie mo?e mie? drugie dno. ?wietnym przyk?adem jest (akurat to wy?apa? Nabokov) jak to w zako?czeniu MP Fanny i Edmund tak d?ugo byli ma??e?stwem, ?e przyda?oby im si? zwi?kszenie dochodu. Co znaczy, ni mniej, ni wi?cej, ?e Fanny by?a w ci??y
PS.
A starsza panna Steele rzeczywi?cie jest besti? du?ego kalibru! I jak ona si? wyra?a -- po??czenie pretensjonalno?ci i g?upoty!
Ja lubi? to poczucie humoru, niepowtarzaln? atmosfer? i jeszcze to ?e to nie jest druga moda na sukces gdzie ka?dy z ka?dy wiadomo co
Bardzo lubi? opisy losów i koneksji bohaterów powie?ci Jane Austen. Dzi?ki temu ?atwiej jest mi wyrabia? sobie o nich opini?. Mam wi?kszy widok na sytuacj?, lepiej rozumiem bohaterów.
Gandzia napisał:
Ja lubi? to poczucie humoru, niepowtarzaln? atmosfer? i jeszcze to ?e to nie jest druga moda na sukces gdzie ka?dy z ka?dy wiadomo co
Trafnie to uj??a?