Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
wciaz na forach slysze o filmie/ksiazke pó?noc i po?udnie
(chyba taki jest tytul prawda?).
Mam nadzieje ze nikt mnie nie bedzie chcial mnie zabic jak powiem ze nie mam pojecia o co biega. I dla tego stworzylam ten temat. Czy ktos potrafi mi powiedziec czym sie wszyscy zachycaja? o czym to jest? skad wytrasnac film? odcinkowy on jest? czy warto czytac ksiazke?
no to sie narazilam....
Ja Ci tego nie opisz?, bo by to wysz?o baaardzo d?ugie.
Streszcz? tylko, ?e jest to historia m?odej kobiety, która zostaje wyrwana ze swojego rodzinnego otoczenia na spokojnej wsi "Po?udniu" i osadzona w szarym, brzydkim ?wiecie industrialnej "Pó?nocy", gdzie jednak ostatecznie zapuszcza korzenie, dzi?ki niejakiemu Jasiowi T.
Film w oryginale jest raczej niedost?pny w Polsce, jedynie w zagranicznych serwisach, a jedyna wersja polska jak? dysponujemy, to napisy przet?umaczone przez nasz? Najukocha?sz? Matk? Przed?u?on?. Ksi??ka dost?pna tylko po angielsku, ale Najukocha?szaa Matka Przed?u?ona i Caroline t?umacz? nam j? po kawa?ku na drugim forum.
1. Nikt Ci? nie zabije, bo film nie by? pokazywany w Polsce, zna go niewiele osób
2. "Wszyscy" zachwycaj? si? pi?kn? adaptacj? pi?knej powie?ci, ?wietni aktorzy, zdj?cia, muzyka, scenariusz itd. (w Pogaduchowni ju? s? co najmniej dwa tematy na ten temat, w tym jeden zamkni?ty niegdy? z powodu gargantuicznych rozmiarów, poza tym jest forum GosiJ, które chyba ju? znasz Tam najlepiej poprosi? o pomoc w zdobyciu serialu)
3. Serial odcinkowy (4 odcinki), BBC, nie by? pokazywany ani wydany na DVD w Polsce.
4. Warto czyta? ksi??k?, jest ?wietna, niestety nie ma polskiego wydania, mo?na kupi? w merlinie i innych ksi?garniach wysy?kowych wydanie angielskie Penguine'a (oko?o 10z?), albo poprzesta? na ebooku, tu jest link do Project Gutenberg:
http://www.gutenberg.org/etext/4276
S?u?? równie? wersj? PDF, je?li reflektujesz (info na mailu annie_a@poczta.onet.pl)
Proponuj? nie rozwija? w?tku N&S na stronce janeausten.pl, skoro powsta?o w tym celu osobne forum.
bardzo dziekuje za te informacje, nareszcie nie bede sie czula glupio zagladajac na inne fora, nie bede rozwijac tego tematu, jeszcze raz wielkie dzieki
(te opisy juz zdazyly mnie zainteresowac ksiazka i serialem, postaram sie z nimi zapoznac )
mi sie bardziej kojarzy z sloneczkiem i latem dzieki
Mi w?a?nie o istnieniu tego serialu powiedzia?a Kikita za co jej bardzo dzi?uje A tak to by?abym kompletnie zielona..ach..