Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Czyta?a??
Sam? Pamele nie ?cierpia?am. mam olbrzymia cierpliwosc, ale i ona ma swoje granice.
Hejka.
Widz?,?e rozmowa na temat"Pameli"
A dlaczego nie ?cierpia?a??
Tzn?
Pamela jest pisana w formie listów,ale to akurat chyba jej nie dyskredytuje.
No,a poza tym,autor jest Anglikiem.Wi?c :?:dlaczego Ci si? nie spodoba?a?
Witaj Pamelo
Dowiedzia?a? si? w ko?cu czy ta ksi??ka zosta?a przet?umaczona na inne j?zyki?
Witaj.
Grzeba?am troch? w Internecie,pyta?am tu i tam.By?am te? na polskim forum Elisy.Wiem tyle,?e nic nie wiem.Tzn.nie przet?umaczono jej.
Ja te? nie s?ysza?am o polskim t?umaczeniu.
Aha. Czyli mo?na j? przeczyta? tylko po angielsku. :?
Na to wygl?da.
Nie ma t?umaczenia. I w sumie nie ma czego ?a?owa?
A sk?d wiesz,je?li nie czyta?a??
Pi?kna para.
Masz racj?. Pi?knie razem wygl?daj? i w filmie i w ?yciu prywatnym.
Jeszcze nie urodzi?a?
Jeszcze nie, ale nied?ugo b?dzie rodzi?. Rozmawia?y?my o tym wczoraj. Cofnij si? troch? to zobaczysz zdj?cia Vittorii, które dziewczyny wkleja?y.
A sk?d wiesz,je?li nie czyta?a??
A kto tak powiedzia??
W serialu wykorzystano tylko ogólny motyw, wi?c nie spodziewajcie si? wiele. Pami?tam, ?e sama by?am zakoczona, gdy w czolówce zobaczy?am informacj? na ten temat. To jedna z pierwszych powie?ci. Wtedy uwielbiano nadawa? opowiadanym historiom pozór wiarygodno?ci i tworzono powie?ci epistolarne. Przypomnijcie sobie Niebezpieczne zwi??ki. Akurat t? ksi??k? warto przeczyta? - wcale si? nie zestarza?a. My te? mamy swoj? powie?? sentymentaln? w listach - Marii Wirtenberskiej - Czartoryskiej "Malwina czyli domy?lno?? serca. :-) Teraz to tylko urocza ramotka, ale zajrze? warto :-) Tu macie kilka s?ów o powie?ci:
"Jej najwi?kszym dzie?em jest Malwina, czyli Domy?lno?? serca, wydana w 1816 roku, pierwszy oryginalny romans psychologiczny w j?zyku polskim. Oryginalno?? nie oznacza?a zerwania z tradycj?. Wirtemberska czerpa?a z dzie? Rousseau, pani Cottin, Richardsona, Goethego i Waltera Scotta, ale nie poprzesta?a na modyfikacji motywów. Fabu??, opowiadaj?c? o nieszcz??liwym ma??e?stwie bohaterki i jej uczuciu do tajemniczego m?odzie?ca, nasyci?a pisarka prawdziwymi uczuciami, pe?nymi dyskretnych odniesie? autobiograficznych. Ksi??ka by?a sukcesem wydawniczym; pisali o niej pochlebnie najbardziej wymagaj?cy krytycy."
Tekst "Pameli" dla ciekawych:
http://www.gutenberg.org/etext/6124
Nie ma t?umaczenia. I w sumie nie ma czego ?a?owa?
8O Najkrótsza recenzja nieprzeczytanej ksi??ki
8O Najkrótsza recenzja nieprzeczytanej ksi??ki
A ja po raz kolejny pytam: sk?d masz t? pewno???
Sam? Pamele nie ?cierpia?am. mam olbrzymia cierpliwosc, ale i ona ma swoje granice.
A ot,st?d.
Buona notte.
A ot,st?d.
![]()
Buona notte.
Wi?c po raz kolejny pytam: sk?d masz pewno??, ?e nie przeczyta?am?
Zajrza?am na pocz?tek "Pameli" - chyba rzeczywi?cie trzeba mie? do niej du?o cierpliwo?ci. Ale to tylko moja opinia. Od znajomych anglistek wiem, ?e ksi??ki Richardsona czytaj? tylko zapale?cy ;-) Ja te? musia??m przeczyta? ca?e Miko?aja Do?wiadczy?skiego przypadki, ale nie powiem, ?ebym by?a bardzo zachwycona ;-) chocia? tam troszk? róznych przygód by?o. Naprawd? je?li chcecie poczu? atmosfer? takich dawnych - pierwszych powie?ci - to zajrzyjcie do Malwiny. I gor?co polecam te? Ksi??n? de Cleves napisan? przez Mari? de Lafayette:
"Ta powie?? prze?amuje schematyzm i konwencjonalizm literacki epoki. Maluje walk? cz?owieka z w?asnymi uczuciami i nami?tno?ci?, daje studium ludzkiej duszy, potrafi wydoby? rozmaito?? z monotonii. Subtelnie i wnikliwie przedstawia zmiany w sytuacji wewn?trznej dwojga ludzi, delikatnie i z wdzi?kiem odmalowuje sprzeczno?ci uczu?. W ma?ym tomiku, w powie?ci niebywale zwi?z?ej i tym bardziej dramatycznej - historia m??atki i jej romansu ma niebanalne, cho? dalekie od optymizmu zako?czenie. I co ciekawe - m?? jest postaci? bardziej interesuj?c? od kochanka, ksi?cia Nemours, typowego amanta."
Co ciekawe ta powie?? powsta?a ju? w XVII wieku, a autorka nale?a?a do najlepiej wykszta?conych kobiet swojej epoki, w jej salonie bywali "pani de S??vign??, La Fontaine’a, La Rochefoucaulda". Listy pani de Sevigne i Maksymy La Rochefoucaulda te? warto przeczyta?.
Zapomnia?am doda?, ze kilka lat temu Teatr Telewizji przygotowa? spektakl na podstawie Ksi??nej de Cleves, zatytu?owano go "Per?a" - bardzo mi si? wtedy podoba?. Mogliby powtórzy?. Gra?a miedzy innymi Karolina Gruszka i Bartosz Opania.
Co do "Miko?aja...",wiem o czym mówisz,bo równie? musia?am zaliczy? t? lektur?.Z "Ksi??n?..."te? zapozna?am si?,ale w odleg?ej przesz?o?ci.
Ale nie przypominam sobie spektaklu Teatru Telewizji.Czy?bym przegapi?a?A staram si? ?ledzi? poczynania mojego ulubionego "dziecka"aktorskiego,czyli m?odego Opani.
Co do "Pameli",wiem,?e to lektura dla wytrwa?ych oraz mi?o?ników i mimo,?e nie przepadam za literatur? epistolarn?,to cz?owiek jest ciekawy
To przedstawienie mia?o premier? w 1998 roku, wi?c dosy? dawno. Mo?e zwyczajnie przegapi?a?. Ja tak mam teraz - z braku czasu prawie nie ogl?dam tv i cz?sto umyka mi co? wartosciowego. Dlatego zagl?dam tutaj, bo jest szansa, ze kto? wy?apie takie ciekawe pozycje.
Co do lektur, których prawie nie da?o sie przeczyta?, to zaliczy?abym do nich Pa?ub? Irzykowskiego ;-)