Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#51 2006-04-24 22:54:14

AineNiRigani
Użytkownik

Re: gro??ce staropanie?stwo

wysz?a mi Jane big_smile

Wiesz migotko, przypominasz mi j? troch?... big_smile

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#52 2006-04-24 22:56:49

AineNiRigani
Użytkownik

hehehe.. a na jednego? moj brat jest kucharzem

U nas w domu najwa?niejsze i najsmaczniesze potrawy zawsze przygotowuj? m??czy?ni big_smile
Jakby nie spojrze? nam kobietom natura nie da?a... big_smile

#53 2006-04-24 22:57:27

AineNiRigani
Użytkownik

hehehe.. a na jednego? moj brat jest kucharzem

U nas w domu najwa?niejsze i najsmaczniesze potrawy zawsze przygotowuj? m??czy?ni big_smile
Jakby nie spojrze? nam kobietom natura nie da?a... big_smile

#54 2006-04-24 23:56:03

otherwaymistercollins
Użytkownik

Mój braciszek te? potrafi nie?le gotowa?, a je?li chodzi o pieczenie ciast to jest zdolniejszy ode mnie big_smile Ale nikomu go juz nie opchn? bo zaj?ty jest big_smile

#55 2006-04-25 00:07:28

Ania
Użytkownik

Nie chcia?am si? kobitki powtarza?, ale sprowokowa?y?cie mnie tym tematem. Jestem pod wra?eniem Twojego postu, Moniczko i ca?ym sercem Ci zazdroszcz?, bo ja bardziej sk?aniam sie w stron? cytowanego juz przez mnie powiedzonka " Niektóre romanse ko?cz? sie dobrze, inne niestety... ma??e?stwem" Mam nadzieje, ze pociesz? tym troch? wszystkie wolnego stanu z wyboru forumowiczki, bo gdy ksi??? z bajki zamienia si? w zab?, to jest to smieszne tylko w Shreku 2 - w zyciu nie bardzo. Sorry za pesymizm :oops:

#56 2006-04-25 00:12:03

bezpaznokcianka
Użytkownik

A ile ma lat? Czemu by nie... big_smile

Guniu obawiam sie, ze bylabys dla niego za mloda... ma przeszlo 19 lat.

#57 2006-04-25 00:14:28

bezpaznokcianka
Użytkownik

Mam nadzieje, ze pociesz? tym troch? wszystkie wolnego stanu z wyboru forumowiczki

kto powiedzial, ze z wyboru? ja tam swojego stanu nie wybieralam... nie wybieralam tez stanu innego, bo zaden pan Collins mi sie jeszcze nie oswiadczal hmm

#58 2006-04-25 00:19:17

bezpaznokcianka
Użytkownik

bezpaznokcianko, czy Ty masz osobny twardy dysk w mózgu z cytatami z Jane? big_smile

You flatter me Caroline big_smile nie.. mam folderek z anglojezycznymi napisami z Dumy... big_smile a ze wiem gdzie kto co mowil bardzo ulatwia mi to szukanie... szkoda tylko, ze nie mam tak jesli chodzi o kategorie gramatyczne, z ktorych mam jutro kolo 8O

#59 2006-04-25 00:31:48

AineNiRigani
Użytkownik

Guniu obawiam sie, ze bylabys dla niego za mloda... ma przeszlo 19 lat.

Dla jednych za stary dla innych za m?ody big_smile

#60 2006-04-25 00:33:27

Caitriona
Użytkownik

O rany... za?ama?am si?... Jestem Jane z Wichamem pod pach?...

No to Trzykrotko mo?emy sobie poda? d?onie, bo mi równie? w tych testach wysz?a Jane a potem Wicham...

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#61 2006-04-25 01:26:07

GosiaJ
Użytkownik

O rany... za?ama?am si?... Jestem Jane z Wichamem pod pach?...

No to Trzykrotko mo?emy sobie poda? d?onie, bo mi równie? w tych testach wysz?a Jane a potem Wicham...

I mnie te?! Ja nie chc? Wickhama! I nie chc? by? t? grzeczn? Jane!

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#62 2006-04-25 08:30:42

monika_29_09
Użytkownik

Dziewczyny,
wklejam tekst, który bardzo pasuje do tej dyskusji.

Wywar z przywar

s?owa: Andrzej Poniedzielski

Ka?de z nas - wywar z przywar poetycka recydywa
Ka?de z nas - czarny las. ciemna ton
Ka?de z nas to inny ?wiat inny atlas snów i marze?
Jednak obok
Jednak z sob?
Jednak razem

Ma?? cz??? naszych przej?? tego co si? nam zdarzy?o
inni ludzie uwa?aj? ju? za mi?o??

By?by to spektakl s?aby kiepska stuka, film niemrawy
Ni to dramat, ni reklama ciep?ych mórz Sielankowy lekki tren
O czekaniu" zapis wra?e?
Kiedy obok
Gdy nie z sob?
Gdy nie razem

Ma?? cz???...

Mamy czas, na niebie znak Plan Sodomy, plan Itaki,
biegun z?a, swoj? czer?, swoj? biel
To podobno szkolny b??d, by w dyktandzie zwyk?ych zdarze?
s?owa dwa
Ty i Ja pisa? razem

Ma?? cz???...

Jest to jedna z moich ukochanych piosenek Pod Bud?, a poniewa? wczoraj by?am na koncercie Sikorowski-Turnau - teksty od?y?y na nowo smile

pozdr.
monika

czy istnieje pi?kniejszy u?miech? smile
http://foto.onet.pl/upload/43/98/_592621_n.jpg

#63 2006-04-25 08:51:42

milosz
Użytkownik

Choroba mnie tez wyszed? Wickham :evil: :mrgreen: i Kitty :cry: :cry:
id? sie obwie?i?
Oczywi?cie, ?e pytania s? tendencyjne.......

[img]http://img113.imageshack.us/img113/9518/windelwinnie21df3bg.gif[/img]

#64 2006-04-25 17:21:45

otherwaymistercollins
Użytkownik

Przegl?daj?c dzi? S&S natkn??am sie na utyskiwania big_smile Marianny:

"Mama, the more I know of the world, the more am I convinced that I shall never see a man whom I can really love. I require so much! He must have all Edward’s virtues, and his person and manners must ornament his goodness with every possible charm.”

Podpisuj? sie pod t? wypowiedzi? r?kami i nogami big_smile
A oto odpowiedz pani Dashwood:

“Remember, my love, that you are not seventeen. It is yet too early in life to despair of such a happiness. Why should you be less fortunate than your mother? In one circumstance only, my Marianne, may your destiny be different from her’s!”

Czyli nie jest ?le, najpierw uwiedzie mnie jaki? przystojniak w stylu Willoughby'ego a jak ju? mnie rzuci to napatoczy sie jaki? pu?kownik Brandon i sie ze mn? o?eni big_smile

#65 2006-04-25 17:23:10

bezpaznokcianka
Użytkownik

Dla jednych za stary dla innych za m?ody big_smile

Tak to jest... Nie mowilam, zeby byl stary. Powiedzialam, ze to Gunia jest dla niego za mloda.
A tak w ogole - faceci sa jak telefony - albo pomylka albo zajeci.

#66 2006-04-25 17:30:36

bezpaznokcianka
Użytkownik

“Remember, my love, that you are not seventeen. It is yet too early in life to despair of such a happiness. Why should you be less fortunate than your mother?

roll 8O :? :? :? lol ja se to na scianie napisze... big_smile dewiza zycia od dzisiaj big_smile swoja droga dawno nie czytalam S&S... chyba zagladne big_smile

#67 2006-04-25 17:41:36

bezpaznokcianka
Użytkownik

Oj Paznkokietku, ile to jest pi?? lat? smile Mi?dzy Lizzy a panem Darcy'm by?o siedem lat ró?nicy, a mi?dzy Emm? i panem Knightley'em by?o 16! smile A jak mu par? lat przeb?dzie, to si? zacznie za m?odszymi ogl?da?... wink Musisz mi go tylko przypilnowa? do tego czasu... smile Bo jak mawia mój m?odszy ze starszych braci ( smile ) na widok ?adnej dziewczyny poni?ej szesnastu lat: "prokuratorem ?mierdzi"... smile Jak on ma na imi??

Przypilnowac? hahaha dobre sobie... przypilnowac to ja moge mojego dziesiecioletniego brata, jak mamy nie ma w domu. A jak powiedz mi mam pilnowac tego 19latka kiedy on w Liverpoolu (watrobianym basenie big_smile) przebywa? Poza tym... nie mozemy biedaka traktowac jak przedmiotu z Allegro... ON o niczym nie wie, a jakby sie jakims dziwnym trafem dowiedzial, zabilby mnie big_smile
A tak BTW uchwala o ochronie danych osobowych... moze slyszalas?

#68 2006-04-25 17:59:15

bezpaznokcianka
Użytkownik

Charotta to w ogole biedna kobieta byla. Na szczescie teraz kobiety sa bardziej niezalezne i jesli nie wyjda za maz beda po prostu SINGLAMI. Ale nie maja problemow typu, ze sa ciezarem dla wlasnej rodziny! Jak dozyje wieku Charlotty bez "pana Collinsa" to nie bede rozpaczac... w koncu moja wlasna rodzona ciotka wyszla za maz po 30. Sama mi powiedziala - "Najpierw trzeba sie wyszalec, swiat zwiedzic. Na dzieci i meza przyjdzie czas. Ja nie jestem taka wariatka jak twoja mama, zeby wychodzic za maz w wieku 20 lat".
Och tak... mama mama miala 20 lat jak wziela slub z moim ojcem... 8O
Szok, dlatego mnie to tak martwi, ze ja jestem w wieku 21, a nigdy chlopaka nie mialam. I wlasnie zastanawiam sie co jest tego powodem - bo jesli problem tkwi w moim uprzedzeniu (big_smile) to chyba powinnam z nim walczyc... oczywiscie jesli chce wyjsc za maz.

#69 2006-04-25 18:12:56

bezpaznokcianka
Użytkownik

tak hehehe.. "JESLI" to dobre slowo.
No to do dziela. big_smile takie czasy niestety, ze to kobieta ma wziac sprawy w swoje rece... a ja tesknie za tym, zeby to o mnie sie starano, a nie ja o niego.. (w koncu taki jest model z Dumy wyniesiony)

#70 2006-04-25 19:30:03

kami
Użytkownik

Tak czyta?am sobie Wasze posty i powiem szczerze ?e ... niesamowicie si? ciesz? ?e znalaz?am si? w gronie bratnich dusz. Nie do?? ?e mamy takie same lub zblizone gusta ksi??kowo-filmowe , to do tego jeszcze z tych utworów wynios?y?my takie same wzorce m?sko-osobowe wink . Dziewczyny, ja te? lubi? by? zdobywana, adorowana, nie nale?? do osób które same mog? podej?? do faceta i gdzie? go zaprosi? (a jedna moja kumpela taka w?asnie jest i powiem wam na ucho ?e ró?nie na tym wychodzi)... Ech, mam wra?enie ?e jestem jaka? taka niedzisiejsza, ?e powinnam si? urodzi? w czasach pojedynków rycerskich, aby by? czyj?? dam? serca... No to si? troszk? pou?ala?am... sad

Uwielbiam Colina Firtha... smile)))))

#71 2006-04-25 19:39:25

otherwaymistercollins
Użytkownik

Tak czyta?am sobie Wasze posty i powiem szczerze ?e ... niesamowicie si? ciesz? ?e znalaz?am si? w gronie bratnich dusz. Nie do?? ?e mamy takie same lub zblizone gusta ksi??kowo-filmowe , to do tego jeszcze z tych utworów wynios?y?my takie same wzorce m?sko-osobowe wink . Dziewczyny, ja te? lubi? by? zdobywana, adorowana, nie nale?? do osób które same mog? podej?? do faceta i gdzie? go zaprosi? (a jedna moja kumpela taka w?asnie jest i powiem wam na ucho ?e ró?nie na tym wychodzi)... Ech, mam wra?enie ?e jestem jaka? taka niedzisiejsza, ?e powinnam si? urodzi? w czasach pojedynków rycerskich, aby by? czyj?? dam? serca... No to si? troszk? pou?ala?am... sad

To rzeczywi?cie dobrze trafi?a? bo my tu takie w?asnie jeste?my - niedzisiejsze. St?d te? nasze obawy i ca?a ta duskusja o staropanie?stwie big_smile

#72 2006-04-25 20:20:40

ewa7
Użytkownik

[

Dla mnie bomba
big_smile big_smile big_smile

#73 2006-04-25 21:15:10

fringilla
Użytkownik

Reasumuj?c. Starych panien nie ma, a lepiej si? m?czy? samemu ni? we dwoje.

Taa, te? wychodz? z tego za?o?enia, dlatego wkróce b?d? star? pann? z odzysku! wink

Pozdr. Agata
gg 5739618

#74 2006-04-25 21:47:03

bezpaznokcianka
Użytkownik

Ech, mam wra?enie ?e jestem jaka? taka niedzisiejsza, ?e powinnam si? urodzi? w czasach pojedynków rycerskich, aby by? czyj?? dam? serca... No to si? troszk? pou?ala?am... sad

big_smilebig_smilebig_smile Tys mi bratnia dusza jest, zacna bialoglowo big_smile musimy sie trzymac razem... ja tez ciagle jecze na przemian z Otherwaymistercollins, ze powinnysmy sie urodzic co najmniej sto lat wczesniej! big_smile (najlepiej 200 lat wczesniej w Anglii... jakie wymagania hehe)

#75 2006-04-25 21:51:27

bezpaznokcianka
Użytkownik

[

Dla mnie bomba
big_smile big_smile big_smile

Zebym to ja wymyslila big_smile ale mi sie to tez bardzo podoba...
aforyzm z innego zrodla
Z cyklu zlote mysli bezpaznokcianki - Na mnie leca tylko komary i deszcz big_smile

Stopka forum