Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-04-23 21:19:44

bezpaznokcianka
Użytkownik

gro??ce staropanie?stwo

Co zrobic, zeby nie spotkal mnie taki los, gdy w poblizu jakos nie widac mlodych gentelmanow przyjezdzajacych do sasiedztwa z 4 czy 5 tysiacami funtow rocznie? A tak na serio... jakos naprawde uwazam, ze faceci w realu to jacys tacy... niepowazni sa. Gdzie ten moj Darcy? To powazna sprawa, bo juz zaczynam byc STARA PANNA! Co wy o tym sadzicie?

#2 2006-04-23 21:25:34

milosz
Użytkownik

Re: gro??ce staropanie?stwo

Co ci powiem kobieto -= przyjecha? do mnie ale ?eby to by? taki Darcy lol

[img]http://img113.imageshack.us/img113/9518/windelwinnie21df3bg.gif[/img]

#3 2006-04-23 21:29:49

bezpaznokcianka
Użytkownik

Co ci powiem kobieto -= przyjecha? do mnie ale ?eby to by? taki Darcy lol

eee... to mi nie mow, bo ja tez mialam stycznosc z paroma... panami Collinsami (jeden byl nawet niedoszlym ksiedzem 8O ). Ale Darcych chyba juz nie produkuja... hmm

#4 2006-04-23 21:36:40

otherwaymistercollins
Użytkownik

No co? obawiam si? ?e tez zaliczam si? do grona kobiet którym grozi staropanie?stwo bo na wszystkich m??czyzn patrz? przez pryzmat pana Darcy'ego. I chocia? wiem ?e to dziwne ?eby porównywa? m??czyzn? z krwi i ko?ci to ksi??kowego bohatera (bo ten pierwszy przy tym drugim nie ma ?adnych szans big_smile) nic nie mog? na to poradzi?. A swoja drog? narazie przyj??am taktyk? Lizzy - nie b?d? szuka? na si?e faceta - niech on znajdzie mnie. Mam jeszcze troche czasu. A jak ju? zbli?e si? do wieku w którym nazywa si? kobiet? star? pann? to przerzuc? si? na taktyk? Charlotty i zgodz? si? wyj?? za jaki? wspó?czesny odpowiednik pana Collinsa big_smile

#5 2006-04-23 21:39:10

Kaziuta
Użytkownik

Jakie staropanie?stwo!?
Kobitki, co wy? Teraz nie ma starych panien tylko kobiety wolne z wyboru, a Darcy to wymar?y gatunek. I chocia? nie powiemy "nie" jak si? trafi to szansa jest jedna na milion. Niestety.
Reasumuj?c. Starych panien nie ma, a lepiej si? m?czy? samemu ni? we dwoje.

#6 2006-04-23 21:39:24

bezpaznokcianka
Użytkownik

No co? obawiam si? ?e tez zaliczam si? do grona kobiet którym grozi staropanie?stwo bo na wszystkich m??czyzn patrz? przez pryzmat pana Darcy'ego. I chocia? wiem ?e to dziwne ?eby porównywa? m??czyzn? z krwi i ko?ci to ksi??kowego bohatera (bo ten pierwszy przy tym drugim nie ma ?adnych szans big_smile) nic nie mog? na to poradzi?. A swoja drog? narazie przyj??am taktyk? Lizzy - nie b?d? szuka? na si?e faceta - niech on znajdzie mnie. Mam jeszcze troche czasu. A jak ju? zbli?e si? do wieku w którym nazywa si? kobiet? star? pann? to przerzuc? si? na taktyk? Charlotty i zgodz? si? wyj?? za jaki? wspó?czesny odpowiednik pana Collinsa big_smile

Otherway... przerazajaca to wizja z tym panem Collinsem... chyba bym juz wolala zostac stara panna. W dzisiajszych czasach kobieta sama moze zarabiac na siebie i nie musi wychodzic za maz z pobudek materialnych.

#7 2006-04-23 21:41:55

Maryann
Użytkownik

lepiej si? m?czy? samemu ni? we dwoje.

W rzeczy samej.

#8 2006-04-23 21:42:10

bezpaznokcianka
Użytkownik

Chyba sie z tym nie zgodze... Ja wole jak w domu jest ludno. Teraz siedze sama piaty dzien i nie mam nawet do kogo ust otworzyc. Pewnie dlatego mi odwala i zaczelam myslec. Hehe Ale przydalaby sie bratnia dusza, nie powiesz chyba, ze nie?

#9 2006-04-23 21:45:08

otherwaymistercollins
Użytkownik

I chocia? wiem ?e to dziwne ?eby porównywa? m??czyzn? z krwi i ko?ci to ksi??kowego bohatera

Nie Colins! To nie dziwne! W tym gronie to jak najbardziej normalne... Jest to wr?cz warunek przyj?cia do niego... wink A z tym nawiasem si? zgodz?... big_smile

No to mnie pocieszy?a? big_smile

#10 2006-04-23 21:46:33

Maryann
Użytkownik

Ale przydalaby sie bratnia dusza, nie powiesz chyba, ze nie?

Tylko czy "wspó?czesny odpowiednik pana Collinsa" nazwa?aby? bratni? dusz??

#11 2006-04-23 21:47:58

Kaziuta
Użytkownik

Chyba sie z tym nie zgodze... Ja wole jak w domu jest ludno. Teraz siedze sama piaty dzien i nie mam nawet do kogo ust otworzyc. Pewnie dlatego mi odwala i zaczelam myslec. Hehe Ale przydalaby sie bratnia dusza, nie powiesz chyba, ze nie?

Ja tez lubi? jak jest ludno, ale nie za wszelk? cen? i nie z byle kim.

#12 2006-04-23 21:49:48

bezpaznokcianka
Użytkownik

Tylko czy "wspó?czesny odpowiednik pana Collinsa" nazwa?aby? bratni? dusz??

hehe raczej nie big_smile bratnia dusza w sumie nie musi byc moim malzonkiem, bo bardzo dobrze sprawdzaja sie przyjaciolki, Hej Otherway? big_smile

#13 2006-04-23 21:53:51

otherwaymistercollins
Użytkownik

Z tym panem Collinsem to by? taki ?art Bezpaznokcianko!! Bo ja nie w?tpie ?e jaki? pan Darcy sie jednak zjawi i poprosi mnie o r?ke. I nie musi mie? 10.000 funtów rocznego dochodu. Wystarczy ?eby mia? 5.000 big_smile

#14 2006-04-23 21:58:36

bezpaznokcianka
Użytkownik

Z tym panem Collinsem to by? taki ?art Bezpaznokcianko!! Bo ja nie w?tpie ?e jaki? pan Darcy sie jednak zjawi i poprosi mnie o r?ke. I nie musi mie? 10.000 funtów rocznego dochodu. Wystarczy ?eby mia? 5.000 big_smile

CIEBIE??? Jak on sie zjawi, to sie chyba bedziemy bily!! A 10.000 funtow rocznego dochodu to moj brat w Anglii ma (naturalnie nie omieszkalam go poinformowac, ze jest teraz swetna partia pokroju Darcy'ego... tylko by se jeszcze pol Derbyshire musial dokupic hehe)

#15 2006-04-23 22:09:32

otherwaymistercollins
Użytkownik

Ale tu nie o pieni?dze chodzi! Tylko gdzie oni si? pochowali (znaczy sie romantyczni m??czy?ni )??? Bo ja ?adnego nie widze na horyzoncie...

#16 2006-04-23 22:11:14

bezpaznokcianka
Użytkownik

Spróbujcie dzi? wy?y? za 10 000 funtów! To ju? nie tyle co kiedy?! Nie wystarczy?oby nawet na dwóch, albo trzech francuskich kucharzy... big_smile

hehehe.. a na jednego? moj brat jest kucharzem wlasnie, wiec jego malzonka o kucharza by sie nie musiala martwic. (o maj gad.. czy ja wlasnie swatam o niczym nie wiedzacego, przebywajacego w kraju Jane Austen braciszka??? bawie sie w Emme big_smile )

#17 2006-04-23 22:12:54

bezpaznokcianka
Użytkownik

Ale tu nie o pieni?dze chodzi! Tylko gdzie oni si? pochowali (znaczy sie romantyczni m??czy?ni )??? Bo ja ?adnego nie widze na horyzoncie...

WLASNIE!!! Mr Darcy, where are you? Boja sie takich opetanych dumodarcymaniaczek big_smile

#18 2006-04-23 22:36:48

otherwaymistercollins
Użytkownik

A ja jestem ciekawa czy w naszym gronie jest du?o szcz??liwych m??atek... Bo je?li tak to oznacza to ?e i dla mnie jest jeszcze jaka? szansa...

#19 2006-04-23 23:18:06

monika_29_09
Użytkownik

A ja jestem ciekawa czy w naszym gronie jest du?o szcz??liwych m??atek... Bo je?li tak to oznacza to ?e i dla mnie jest jeszcze jaka? szansa...

------
w tym roku minie nam 15 rocznica ?lubu. I powiem Wam Dziewczyny, ?e cho? memu m??owi mentalnie jest do?? daleko do p. Darcy`ego, jestem do?? szcz??liw? osob?.
Pracowa?am par? lat temu z kole?ank?, która zapyta?a mnie kiedy?, sk?d wiadomo, ?e spotka?o si? w?a?nie TEGO faceta. My?l?, ?e to wiadomo. I powiem Wam, ?e pocz?tki s? tak samo fascynuj?ce, jak historie opisywane w ksi??kach JA.
Zastanawia?am si? niedawno, jak dalej toczy?yby si? losy bohaterów DiU lub RiR. Bo my widzimy tylko samo szcz??cie, a potem zaczyna si? "?ycie".
Nasze ?ycie przez pi?? lat by?o euforycznym pasem wzlotów i uniesie?. Ale czy mo?e tak by? przez ca?e ?ycie? Wg mnie nie.
Wiele, naprawd? wiele zmienia si?, gdy rodzi si? dziecko. Nam urodzi?a si? trójka. I to nas bardzo wzmocni?o. Nadal nie wyobra?am sobie nikogo innego jako ojca moich dzieci.
Ale tak brakuje tych marze? z m?odo?ci wink Có?, ?ycie weryfikuje marzenia, ale dopóki wracaj?c do domu, wiemy, ?e wracamy do kochanego cz?owieka - nawet kilkunastoletnie ma??e?stwa mog? by? szcz??liwe.
My?my sporo przeszli. Oboje nauczyli?my si? ust?pstw. Naprawd?, gdy decydujesz si? na ?lub "zapomnij, ?e jeste?, gdy mówisz, ?e kochasz". Nie ma ju? "tylko Ciebie".

Sama mam córk?. Ostatnio powiedzia?am jej, ogl?daj?c kolejny raz fragment DiU "chcia?abym, ?eby kto? ciebie tak kiedy? pokocha?". Mo?e si? to spe?ni. Ale z drugiej strony tak wiele potrzeba do prze?ycia z jednym cz?owiekiem wielu lat (mo?e ca?ego ?ycia), ?e czasem brak romantyzmu nie jest przeszkod? nie do pokonania.

Ale? powa?nie si? rozpisa?am smile Dziewczyny, zazdroszcz? tym z Was, które nie pozna?y jeszcze swoich m??ów.
Okres od poznania mego m??a do mini?cia fali euforii (czyli ok. 7 lat), to jest najcudniejszy okres mego ?ycia. Bo by?o jak w bajce.
A teraz jest bezpieczny, ciep?y "constans". I wierzcie mi, ?e i tak mo?e wygl?da? mi?o??. Bo ona si? zmienia i niekoniecznie na gorsze.

?ycz? Wam wielkich mi?o?ci, takich od których dech zapiera smile

monika

czy istnieje pi?kniejszy u?miech? smile
http://foto.onet.pl/upload/43/98/_592621_n.jpg

#20 2006-04-23 23:26:04

otherwaymistercollins
Użytkownik

Dziekuj? Moniko! Naprawd? pi?knie to uj??a?

#21 2006-04-23 23:37:43

bezpaznokcianka
Użytkownik

o kurcze... mnie tez. Ja juz chyba wiem, co jest ze mna nie tak. Ja po prostu smarkula jestem i tyle, co nie dorosla do tego. Dalej jestem jakas glupia malolata, ktora marzy, zeby ksiaze na bialym koniu sie pojawil jak Darcy nieoczekiwanie w Pemberley. Sek w tym, ze moze sie pojawil, tylko ja go zignorowalam???
Moja mama za to powiedziala mi, ze jestem tak rozsadnie nastawiona do zycia jak Eleonora Dashwood. Wiec o co chodzi? tu romantyzm i placze na kazdej ekranizaji (ostatnio na Jane Eyre - "Jak ona go kocha!!!"), a tu mi mama taka prawde o mnie stwiedza? Szok.
Chodzi mi glownie o to, ze jakos jeszcze nigdy nie spotkalam faceta, z ktorym moznaby sensownie pogadac, a przeciez to bardzo wazna cecha jesli chodzi o przyszlego malzonka.

#22 2006-04-23 23:45:51

Gosia
Użytkownik

Moniko, dzieki za ciekawy i ladny post.

#23 2006-04-24 09:58:42

Alison
Użytkownik

Hej, Dziewczyny! Troch? wi?cej optymizmu! Ci ksi??eta na bia?ych koniach to s? fajni na jaki? czas, a jak zaczyna ciekn?? kran, albo trzeba zawie?? dziecko do laryngologa, to taki woli pisa? wiersze, bo jest do wy?szych celów stworzony. Nie sprawdzaj? si? na d?u?sz? met?. A taki co to kran naprawi i w ogóle wszystko ogranie, to ju? nie pami?ta, ?e trzeba przytuli?, kwiatek na poduszce po?o?y?, szepn?? co? mi?ego. Do facetów trzeba mie? zdrowe ale optymistyczne podej?cie. Jest - fajnie! Nie ma - Jeszcze fajniej! ;-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#24 2006-04-24 10:25:50

bezpaznokcianka
Użytkownik

hahaha.. Migotko dzieki big_smile cos czuje ze dzieki temu rysunkowi bede miala dzisiaj bardzo dobry humor big_smile

#25 2006-04-24 10:27:10

otherwaymistercollins
Użytkownik

Ale ja siebie nie okreslam jeszcze mianem starej panny tylko twierdze ze mam ogromny potencja? ?eby ni? zosta?. Jestem skrzywiona przez te wszystkie powie?ci XIX-wieczne i chce ?eby m??czyzna by? taki jak Mr Darcy, p?k Brandon czy Mr Knightley...

Stopka forum