Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
A ja nie całe trzy tygodnie i już się rozrabiam jak zając w kapuście :twisted:
a ja mam prośbę czy ktoś mógły w skrócie opisać co było w kontynuacji którą napiasła Emma Tennant? jestem ciekawa a nie miałam okazji przeczytać.byłabym wdzięczna
a ja mam prośbę czy ktoś mógły w skrócie opisać co było w kontynuacji którą napiasła Emma Tennant? jestem ciekawa a nie miałam okazji przeczytać.byłabym wdzięczna
Kilka słów na temat dzieła pani T. znajdziesz tu:
http://www.janeausten.pl/modules.php?na … p;start=50
Dziękuję bardzo powoli zaczynam rozumieć dlaczego nie lubicie tej kontynuacji. Spodziewałam się czegoś innego.
No niestety, żadna kontynuacja nie przebije oryginału. A jeśli autorką oryginału jest Jane Austen... to tym bardziej nie przebije
Dziękuję bardzo powoli zaczynam rozumieć dlaczego nie lubicie tej kontynuacji. Spodziewałam się czegoś innego.
Po pani Tennant nie spodziewaj się niczego dobrego i omijaj jej "dzieła" z daleka. Dla własnego dobrego samopoczucia.
Hehe, jakie dobre rady Maryann... Właściwie to mam ochotę coś tej pani przeczytać. Jestem typowym empirystą: jak czegoś nie dotknę, zobaczę czy (w tym przypadku) przeczytam nie uwierzę. :twisted:
Hehe, jakie dobre rady Maryann... Właściwie to mam ochotę coś tej pani przeczytać. Jestem typowym empirystą: jak czegoś nie dotknę, zobaczę czy (w tym przypadku) przeczytam nie uwierzę. :twisted:
A zatem czeka Cię dużo pustego śmiechu lub morderstwo w oczach. Albo jedno i drugie. Naprawdę, czytając te dzieła miałam ochotę przełożyć autorkę przez kolano i przemówić jej do rozumu czymś przekonującym. Drutem kolczastym dla przykładu.
Ale rozumiem chęć przeczytania, sama nie dałabym się odstraszyć [/url]
To może rzeczywiście dla mojego dobrego samopoczucia nie będę szukała tej książki Myślałam,że w kontynuacji znajdę opis szczęśliwego małżeństwa państwa Darcy a niestety tego nie znajdę
A taka byłam ciekawa jak im się dalej ułoży
A taka byłam ciekawa jak im się dalej ułoży
Uruchom wyobraźnię, stworzy Ci najpiękniejsze historie... Ja mam własną wizję Lizzy i Darcy'ego oraz ich, ekhm, pożycia, i dobrze mi z tym. Chociaż mój własny prywatny wyobrażony Darcy mówi głosem Matthew...
I tak właśnie zrobię.Pozostanę przy mojej wyobraźni
Jeśli bardzo zależy Ci na jakiejś kontynuacji, to tu jest link do najsympatyczniejszej, jaką czytałam: http://www.tilneysandtrapdoors.com/fic/mop1.php
Jest jeszcze "zarozumiałość" Julii Barrett - żadna rewelacja, ale z pewnością bardziej strawna od wyrobów Mrs Tennant.
A' propos - "Mistress of Pemberley" doczekała się zakończenia. http://www.tilneysandtrapdoors.com/fic/mop8.php
Hej! Własnie dziś dołaczyłam do tego forum i mam nadzieję, że zostanę tu dłużej. Jeśli chodzi o kontynuacje pisane prrzez innych autorów, to jestem więcej niż sceptyczna. Czytałam kilka lat temu, tę kontynuację DiU: Pemberly. Moge powiedzieć, że to totalna chała. Autor nie tylko zmienił założenia J.Austin, ale pozbawił naszą heroinę charakteru. :evil: :evil: :evil: W DiU Elżbieta była silną kobietą, która wiedziała czego chce (no poza tym, że nie rozumiała swoich uczuć do końca). Nie pozwalała sobą pomiatać, choćby przez lady Cathrine. Natomiast w "Pemberly" zrobiono z niej zahukaną i przepraszającą za to, że żyje. Ta książka może się spodobać jedynie komuś, kto nie czytał oryginału DiU.
Ooo to nie ma nawet co czytać tych ksiązek anny tennat(celowo tu pisze z małej litery) .
Nie czytałam innych jej autorstwa, więc nie będę się wypowiadać. Jednak moim zdaniem, kobieta zgubiła gdzieś główne założenie JA w Dumie...
Mam pytanko poniewaz nie wiem czy to ploty czy prawda. Czy to prawda,że ma byc nakręcona kontynułacja Dumy " Mr. Darcy Takes a Wife" i jeszcze na dodatek o główna rolę w niej stara się :? Ashley Olsen. Mam nadzieje, że to tylko plota.
Oj, ja też mam taką nadzieję! Skąd ty wzięłaś tę plotkę, Katarzyno?!
Często siadam czy komputerze i wpisuję do wyszukiwarki Duma i uprzedzenie tym razem wpisałam DiU blog i wyskoczył mi m.in. blog o Ashley Olsen tam właśnie to znalazłam.
Widzę, ze nie tylko ja jestem tu nowa Chciałam sie wypowiedzieć, na temat kontynuacji DiU i musze stwierdzic, ze Pemberley bardzo mi sie podobało, choc wiadomo, ze nie było to juz to samo co pierwsza część.
A co do tej nocy poślubnej Lizzy i Darcy'ego to trzeba miec wyobraźnie żeby to opisać
ma byc nakręcona kontynułacja Dumy " Mr. Darcy Takes a Wife" i jeszcze na dodatek o główna rolę w niej stara się :? Ashley Olsen.
A co, stara siÄ™ o rolÄ™ pana Darcyego :twisted: :twisted:
Wprawdzie nie czytałam żadnej kontynuacji DiU,ale już mnie odrzuca. Uważam pdobnie jak większość z nas,że powinnyśmy poprzestać na własnej wyobraźni,by potem uniknąć rozczarowań,jeśli owa kontynuacja okaże się (a jest tak w 99% przypadków) kompletnie beznadziejna.
Czytałam Pemberly i bardzo tego żałuje baznadzieja :evil: strasznie łzawa powiastka coś na kształt Harlekina, powiedziałam sobie, że w życiu nie przeczytam żadnej kantynuacji Jane Austen.