Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Na kanale Hallmark od soboty 25.03 (potem 1.04) o godzinie20.15 będą "leciały"
brytyjskie, uwspólcześnione wersje dramatów i komedii Szekspira - na początek "Wiele hałasu o nic" potem "Makbet"
Mocno uwspółcześnione?
Tak czy siak, będę oglądać. Dzięki za informację
"Wiele hałasu" do odstrzału!!!!!
Za tydzień "Makbet" - ale aż się boję telewizor włączać Choć Makbeta ma grać (chyba) pan Tumnus z "Opowieści z Nrnii"...
"Wiele hałasu" do odstrzału!!!!!
Za tydzień "Makbet" - ale aż się boję telewizor włączać Choć Makbeta ma grać (chyba) pan Tumnus z "Opowieści z Nrnii"...
Do odstrzału? To może i dobrze, że nie miałam czasu tego obejrzeć. W sumie odstraszył mnie opis - akcja działa się w jakiejś agencji reklamowej...? Ciekawe, gdzie umiejscowią 'Makbeta'.
Dziś o dzikiej porze, tj. o drugiej w nocy na TVP1 jest 'Pancernik Potiomkin' ze słynną sceną na schodach w Odessie. I wreszcie po pięciu latach oczekiwania na ten film mam szansę go obejrzeć
Ciekawe, gdzie umiejscowiÄ… 'Makbeta'.
Hehe, w życiu nie zgadłabyś: oto sterszczenie z Super TV: Joe jest szefem kuchni w restauracji Duncana. Pewniego dnia spotyka tajemniczych śmieciarzy, którzy przepowaidają mu przyszłość
Miodzio. Ileż kuchennych mozliwości mordowania...
Szkoda, że nie mam Hallmarku.
Dobrze zrobiony Szekspir może być nawet przeniesiony w czasie i przestrzeni: popatrzcie na filmy Kennetha Branagha. Zakochałam sie juz w Henryku V, potem a Hamlecie (XIX wiek), w Straconych zachodach miłości, a Wiele hałasu o nic uważam za arcydzieło - od wiersza czytanego przez siedzącą na pniu oliwki Emmę Thompson, do ostatniego tańca w wirujących płatkach kwiatów. Widzę, że zrobił też Jak wam sie podoba - premiera w 2006 roku - kupować, kupować!
Bardzo podobał mi się tez powtarzany przez ALE KINO Wieczór Trzech Króli z Heleną Bohnam-Carter w roli Olivii i wspaniałą Imogene Stubss w roli Violi-Cesaria. Grali jeszcze Imelda Staunton, Nigel Hawthorne i Ben Kingsley, panowie nosili mundury, Imogene była piękną dziewczyną i bardzo chłopięcym chłopcem, całość klimatyczna i urocza. Również wiek XiX.
Zazdroszczę Ci, ze oglądałaś Wieczór Trzech Króli, a na Jak wam się podoba chętnie poszłabym do kina. Uwielbiam też Wiele hałasu o nic - gdyby jakaś tv powtórzyła.
Wszystrko fajne co Trzykrotka pisze - ale w hallmarku z Szekspira nie zostało nic W ekranizacjach Branagha tekst jest Szekspira a w tym na Hallmarku (nawiasem mówiąc produkcja BBC) język rodem z MTV i głupawych seriali (Jakich pełno na swiecie). Chała.
Na Makbeta może zerknę choćby z powodu pana Tumnusa
Adziś w TV - "Juliusz Cezar" a Galerii Handlowej :mrgreen: ( no ale za to w reżyserii Englerta!)
Wszystrko fajne co Trzykrotka pisze - ale w hallmarku z Szekspira nie zostało nic W ekranizacjach Branagha tekst jest Szekspira a w tym na Hallmarku (nawiasem mówiąc produkcja BBC) język rodem z MTV i głupawych seriali (Jakich pełno na swiecie). Chała.
Jestem w stanie przyjąć uwspółcześnione ekranizacje Szekspira, na czele nawet z "Romeo i Julią" Luhrmanna, ale pod warunkiem, że zachowuje się język szekspirowski. Bo jeśli tego zabraknie, to co zostaje? Nienawidzę przeróbek w stylu MTV klasyki literackiej, typu "O" (to podobno "Otello"), że już nie wspomnę współczesnej wersji "Dumy...".
Bardzo podobał mi się tez powtarzany przez ALE KINO Wieczór Trzech Króli z Heleną Bohnam-Carter w roli Olivii i wspaniałą Imogene Stubss w roli Violi-Cesaria. Grali jeszcze Imelda Staunton, Nigel Hawthorne i Ben Kingsley, panowie nosili mundury, Imogene była piękną dziewczyną i bardzo chłopięcym chłopcem, całość klimatyczna i urocza. Również wiek XiX.
O, bardzo, ale to bardzo mi się ten film podobał! Helena była naprawdę świetna. Wogóle cała obsada była bardzo dobra. Jeden z moich ulubionych...
Hehe, w życiu nie zgadłabyś: oto sterszczenie z Super TV: Joe jest szefem kuchni w restauracji Duncana. Pewniego dnia spotyka tajemniczych śmieciarzy, którzy przepowaidają mu przyszłość
Urzekli mnie Ci śmieciarze
A propos "Wiele hałasu..." - czy wydali ten film na dvd? Bo może znalazłby się w jakimś koszu w Geancie? Na Wieczór Trzech Króli" szans nie ma, a mnie się podobał ten film tak, że oglądałam go ile razy mogłam, czyli w sumie z 5 - bo inne projekcje były o świcie albo w środku nocy. Piekne piosenki spiewał tam Kingsley- Błazen. Mam nadzieję, że znajdzie się dystrybutor na "Jak wam sie podoba".
Miłosz, gdybyś jednak obejrzała tajemniczych śmieciarzy, to koniecznie opowiedz, jak było.
Wydali - tutaj jest link, nawet nie bardzo drogi, ale na razie mnie nie stać.
http://www.vivid.pl/szukaj.php3?pp=1&am … 3asu+o+nic
Dzięki za link Admete, sprawdzę, czy jest do kupienia nie wysyłkowo.
Jeśli chodzi o takie filmy to trzeba tez pytać w wypozyczalniach - czasami czyszcza sobie pólki i wyprzedaja za grosze....
Sobota 8.04 "Sen nocy letniej"
"Dumni rodzice Theo i Polly Moonowie wydają przyjęcie w leśnym ustroniu i centrum aktywności Dreamparks, by uczcić zaręczyny ich córki Hermii z jej ukochanym Jamesem. Gdy goście mają wznieść toast za szczęśliwą parę, na przyjęcie z impetem wkracza młody człowiek i zmusza Hermię do obwieszczenia wszystkim, że kocha innego" (Bill Paterson, Imelda Staunton, Lennie James, Sharon Small)
Sobota 15.04 "Poskromienie złoąśnicy"
"Kate jest bystra i utalentowana. Jednak jej zapalczywy, szorstki charakter sprawia, że nie ma powodzenia w miłości. Kate nawiązuje romans z ekscentrycznym Petruchio. Po pewnym czasie przyjmuje jego oświadczyny. Ślub staje się groteską za sprawą pana młodego, który pojawia się na ceremonii w kobiecym ubraniu. Kate jest wściekła, czuje się upokorzona, ale to dopiero początek problemów. Miesiąc miodowy to pasmo ciągłej walki o dominację w związku. "
A "makbeta" ktoś widział?
Oddział duchów (1)
The Ghost Squad
Serial kryminalny, Wielka Brytania 2005
czas 60 minut
Reżyseria: Charles Palmer
Scenariusz: Tom Grieves
Zdjęcia: Nick Dance
Muzyka: Ben Bartlett
Obsada:
Elaine Cassidy - detektyw Amy Harris
Emma Fielding - detektyw Carole McKay
Jonas Armstrong - Pete Maitland
Hallmark: Sobota 22:00
nowy brytyjski serial od 29.04.
Amy Harris jest podejrzana o zabójstwo, które dokonano w komisariacie. Funkcjonariuszka próbuje dowieść, że dowody są spreparowane, a w sprawę zamieszani są skorumpowani koledzy. Detektyw Carol McKay postanawia zwerbować Amy do "oddziału duchów". Niegdyś była to jednostka sformowana w celu kontrolowania organów ścigania, ale po protestach policjantów postanowiono ją zlikwidować. Nikt nie wie, że grupa w dalszym ciągu funkcjonuje, a jej zadaniem jest wymierzanie sprawiedliwości tym, którzy zhańbili odznakę policyjną.
tyle jest to zobaczenia a tu zaraz matura, i jak ja mam sie uczyc?!
Miłosz, ja nie mogę! Co za avatarelk! A gdzie upiór??
Miłosz, ja nie mogę! Co za avatarelk! A gdzie upiór??
Prosiaczek to moja miłość
Normalnie na moje przepastne serce awatarków by brakło :mrgreen: