Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Hej! Zastanawia?am si?, czy widzia?y?cie (widzieli?cie) na Discovery odcinek tej serii po?wi?cony Jane Austen, szczególnie Dumie i uprzedzeniu. Moim zdaniem by? ?wietny (jak zreszt? ca?a seria), ciekawe by?y wypowiedzi ró?nych "speców" od JA, Helen Fielding jako autorki ksi??ki czerpi?cej inspiracj? z P&P, a tak?e wielbicieli twórczo?ci JA. Bardzo podoba?y mi si? równie? ilustracje, zdj?cia z domu Jane Austen, dokumenty, szkice, rysunki z epoki i ró?ne fragmenty ekranizacji Dumy i uprzedzenia.
Co Wy my?licie? Widzia?y?cie ten program.
Widzia?am, jaki? czas temu. Trafi?am na niego ca?kiem przypadkowo, by?am przezi?biona i siedzia?am z pilotem w r?ku. To by? jeszcze czas przed fascynacj? Jane Austen (wszystko zacz??o si? od prezentacji na angielskim, któr? mia?am o niej przygotowa? )
Podoba? mi si? program, fajnie to wszystko posk?adali, szkoda, ?e jako? potem nie mog?am na niego trafi?, mo?e znowu powtórz?.
Ja te? widzia?am ten program jaki? czas temu. By?o to do?? dawno, wi?c nie pami?tam tak dok?adnie jak wszystko sz?o od pocz?tku do ko?ca, ale tego jestem pewna- bardzo mi si? podoba?. By?o to jaki? czas po tym jak widzia?am w TV pierwszy raz "D i U". Troszk? by?am zawiedziona, ?e zamiast fragmentów z tego filmu, pokazane by?y jakie? inne... Ale w sumie bardzo mile go wpominam. Te? z ch?ci? zabaczy?abym go jeszcze raz na Discovery.
Ten odcinek widzialam w sumie 3 razy w 2005 r; jest w miare czesto powtarzany!
p.s. Mysle ze Helen Fielding tez spodobalaby sie ta strona...
W tym filmie byly fragmenty DiU z 1980 r.
A ja nie widzia?am
Ja widzia?am kilkakrotnie i podoba? mi si?, chocia? szkoda, ?e posi?kowali si? D&U"'80, zamiast'95.
Tam zobaczy?am pani? Tannat (t? w?ciek?? od chorych kontynuacji)- dla mnie to pora?ka, ?e ona zosta?a potraktowana jako expert - na stos!
za to Fielding - babka z klas?.
A nie wiecie kiedy to jeszcze powtórz??
Bardzo chcia?abym zobaczy?.
albo mo?e kiedy poka?? na bardziej dost?pnym programie?
typu tvp1