Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Jakie znacie filmy w klimacie/z epoki Jane Austen? North and South z BBC widzia?am
Równie? "?ony i córki", "Targowisko pró?no?ci". Mog? te? poleci? "Middlemarch", równie? fajna jest "Samotnia" (Bleak House). (cho? nie wiem, w jakim stopniu s? one "w klimacie JA", bo nie wiem co masz na my?li mówi?c o klimacie )
wydaje mi sie , ze równie? "Jane Eyre" - jak dla mnie w klimacie
ja tez nie wiem jak rozumiec pojecie "klimat", czy o filmy kostiumowe, czy tematyke. Jesli tematyke - to Daniel Deronda, Wielkie nadzieje, Lorna Doone, wszystkie ekranizacje Jane Eyre, czy Wichrowych Wzgórz, David Copperfield, , Burmistrz Casterbridge, Nasz wspólny przyjaciel, Samotnia, Tajemnica domu na wzgórzu, no i wymieniane wczesniej Miasteczko Middlemarch, czy Targowisko proznosci (ale serial - nawet jesli ma wkurwiajaca muzyke )
Dzi?kuj?, za tak szybki odzew:)
Jako "klimat" rozumiem... hmmm, jakby to ubrac w s?owa; lekko??, angielsko?? (cho? mo?e bardziej tradycja), maniery, romantyzm, ale nie przes?odzony, z dobr? fabu??, nie p?ytki, a jeszcze pi?knie by by?o jakby zdj?cia, kostiumy (i muzyka) by?y nietuzinkowe. Taaa, w?asnie to jest klimat w?a?nie poluj? na Cranford, ale pusto na torrentach:)
Ostatnio edytowany przez delile (2009-11-03 15:43:53)
AineNiRigani napisał:
Lorna Doone
ta z m?odocianym D?emikiem?
Podpisuj? si? pod Danielem Derond? i Cranford. Nied?ugo b?dzie kr?cony nowy Middlemarch Sama Mendesa - ciekawe, co z tego wyjdzie (m?czy?am ksi??k? miesi?c, ale zm?czy?am), mam tylko nadziej?, ?e mimo wszystko Kate Winslet nie b?dzie gra?a Dorothei - lubi? j?, ale jest ciut za stara do tej roli.
No i nie wiem, mo?e jaki? Pokój z widokiem? Ew. w szeroko poj?tym klimacie - cho? to ameryka?skie - jest jeszcze Wiek niewinno?ci wg. E. Wharton. I ew. ekranizacje Henry'ego Jamesa - Z?ota np. mi si? podoba?a (cho? nie Portret Damy, brrr).
A ju?ci!! Mlodocianym i strasznie dziwnym Dzemikiem
To ja jeszcze rzucam moim ukochanym Hornblowerem - chociaz moze nie jest az tak romantyczny, ale za to lekkoc, angielskosc i maniery ma jak najlepsze No i pozwala sobie wybrazic przebieg kariery Wenwoortha
ogl?da?am wczoraj Pó?noc Po?udnie BBC - i jestem zachwycona... pi?kne!
"Bright Star" (2009)
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Y7IwhVQa8Uk
My?l?, ?e dla fanów filmów kostiumowych b?dzie to interesuj?ca pozycja.
Film powszechnie dost?pny w sieci, wi?c jak kto? b?dzie chcia? znale?? to znajdzie.
Pozdrawiam
Ja z czystym sumieniem polecam "Little Dorrit" 2008 r. seria seriali BBC. Pi?kny serial!