Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Niedawno przypadkiem trafi?am na ksi??k? zatytu?owan? "Czytelnik jako kobieta" Ewy Kraskowskiej (Wydawnictwo Naukowe UAM, Pozna? 2007), któr?, po przeczytaniu opisu na ok?adce, si? zainteresowa?am:
"Praca Czytelnik jako kobieta sk?ada si? z o?miu obszernych studiów obejmuj?cych swym zakresem literatur? polsk? i europejsk? od O?wiecenia do ko?ca XX wieku. (...) projekt badawczy, w którego centrum znajduj? si? zarówno teorie i praktyczne realizacje tzw. odbioru kobiecego, jak i modele reprezentacji "?wiata kobiet" w literaturze ostatnich trzech wieków".
A pisz? o tym, bo s? w niej dwa fragmenty dotycz?ce Jane Austen, które mo?e kogo? zainteresuj?:
1)
2)
Witam
Ewa Kraskowska napisa?a bardzo dobr? biografi? sióstr Bronte.
A czy we wspomnianej przez Ciebie ksi??ce jest mowa o Gaskell?
Ostatnio edytowany przez Gosia (2008-11-07 18:57:56)
Biografi? sióstr Bronte autorstwa Ewy Kraskowskiej znam. G?ównie dlatego zainteresowa?am si? t? ksi??k? - nazwisko wyda?o mi si? znajome .
O Gaskell nic nie ma, pewnie dlatego, ?e w Polsce nie jest zbyt znana, przynajmniej je?eli chodzi o jej twórczo?? (z ekranizacjami sprawa ju? jest troch? inna )
Obawiam si?, ?e ksi??ka, któr? cytujesz jest napisana mocno w duchu feministycznym. Autorka, o czym niedawno sie dowiedzia?am, kieruje Pracowni? Krytyki Feministycznej w UAM.
Czy taka w?a?nie jest ta ksi??ka? Bo te fragmenty, które zacytowa?a? po trosze na to wskazuj?...
Takiego wra?enia nie odnios?am i w sumie trudno mi powiedzie?, w jaki sposób ów feminizm mia?by si? przejawia? . Zbyt wielu ksi??ek naukowych o literaturze nie czyta?am, wi?c dla mnie przede wszystkim ksi??ka ta dawa?a inny punkt widzenia.
Nie mog? tego odczyta?, nie otwiera mi si?
A biografia sióstr Bronte pani Kraskowskiej jest rzeczywi?cie dobra, mam j? teraz w domu. Chocia? znacznie lepsza jest ich inna biografia "Na plebanii w Haworth" Anny Przedpe?skiej - Trzeciakowskiej