Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Niedawno przypadkiem trafiłam na książkę zatytułowaną "Czytelnik jako kobieta" Ewy Kraskowskiej (Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2007), którą, po przeczytaniu opisu na okładce, się zainteresowałam:
"Praca Czytelnik jako kobieta składa się z ośmiu obszernych studiów obejmujących swym zakresem literaturę polską i europejską od Oświecenia do końca XX wieku. (...) projekt badawczy, w którego centrum znajdują się zarówno teorie i praktyczne realizacje tzw. odbioru kobiecego, jak i modele reprezentacji "świata kobiet" w literaturze ostatnich trzech wieków".
A piszę o tym, bo są w niej dwa fragmenty dotyczące Jane Austen, które może kogoś zainteresują:
1)
2)
Witam
Ewa Kraskowska napisała bardzo dobrą biografię sióstr Bronte.
A czy we wspomnianej przez Ciebie książce jest mowa o Gaskell?
Ostatnio edytowany przez Gosia (2008-11-07 18:57:56)
Biografię sióstr Bronte autorstwa Ewy Kraskowskiej znam. Głównie dlatego zainteresowałam się tą książką - nazwisko wydało mi się znajome .
O Gaskell nic nie ma, pewnie dlatego, że w Polsce nie jest zbyt znana, przynajmniej jeżeli chodzi o jej twórczość (z ekranizacjami sprawa już jest trochę inna )
Obawiam się, że książka, którą cytujesz jest napisana mocno w duchu feministycznym. Autorka, o czym niedawno sie dowiedziałam, kieruje Pracownią Krytyki Feministycznej w UAM.
Czy taka właśnie jest ta książka? Bo te fragmenty, które zacytowałaś po trosze na to wskazują...
Takiego wrażenia nie odniosłam i w sumie trudno mi powiedzieć, w jaki sposób ów feminizm miałby się przejawiać . Zbyt wielu książek naukowych o literaturze nie czytałam, więc dla mnie przede wszystkim książka ta dawała inny punkt widzenia.
Nie mogę tego odczytać, nie otwiera mi się
A biografia sióstr Bronte pani Kraskowskiej jest rzeczywiście dobra, mam ją teraz w domu. Chociaż znacznie lepsza jest ich inna biografia "Na plebanii w Haworth" Anny Przedpełskiej - Trzeciakowskiej