Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#26 2008-10-17 21:15:02

Ela
Użytkownik

Re: Lost in Austen / W ?wiecie Jane Austen

http://v.youku.com/v_show/id_XNDQ5NzkyMDQ=.html
To jest chi?ska strona, na której mo?na ogl?dn?? niemal wszystko w ca?o?ci smile Pozdrawiam

#27 2008-10-18 14:24:53

Charlene
Użytkownik

Wielkie dzi?ki, Elu. Szkoda, ?e nie ma ca?o?ci na tej stronie, ale to nic, obejrz? to co jest smile

#28 2008-10-18 21:13:15

Ela
Użytkownik

Ach tu jest link do strony gdzie s? 4 odcinki smile tamten by? do pierwszego!
http://so.youku.com/search_video/q_Lost%20in%20Austen
Wystarczy wpisa? tytu? w puste pole i mo?na wyszuka? dowolny film bardzo polecam, ja ostatnio si? specjalizuj? w nadrabianiu filmowych zaleg?o?ci dzi?ki youku smile a jak si? w angielskim mo?na wprawi?!

#29 2008-12-18 20:05:08

Akaterine
Administrator

Na napiprojket s? ju? napisy do ostatniego odcinka. Nie moje, wi?c mnie nie dzi?kowa? wink.

"The more I know of the world, the more am I convinced that I shall never see a man whom I can really love."

#30 2008-12-19 02:43:44

Vasco
Administrator

Warto siedzie? po nocach dla takich wiadomo?ci wink Ale ogl?da? teraz nie zamierzam. Zosta?o mi troch? rozs?dku...

#31 2008-12-20 12:13:11

Akaterine
Administrator

"The more I know of the world, the more am I convinced that I shall never see a man whom I can really love."

#32 2008-12-20 16:53:03

AineNiRigani
Użytkownik

Epelpol jak widac stawia w strategii marketingowej na nisze filmowe i dobrze im to wychodzi.

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#33 2008-12-25 23:00:13

Farscapefan
Użytkownik

Obejrza?am sobie dzisiaj "Lost in Austen" po raz drugi i dosz?am do wniosku, ?e je?li maj? w planach kontynuacj?, to przygody Elizabeth Bennett we wspó?czesnym Londynie by?yby warte pokazania...

#34 2009-01-03 00:27:07

mysza13
Użytkownik

Niech b?d? dzi?ki za napisy do ostatniego odcinka!!! Akaterine - Tobie dzi?kuj?, bo od Ciebie ta wie??. Ale... widzia? kto? t?umaczenie "Lost in Austen - Behind the scenes"? B?d? wdzi?czna za info.
I najlpszego dla wszystkich na ten rok nowy!

#35 2009-01-30 14:31:16

Berenika
Użytkownik

Od 9 marca "W ?wiecie Jane Austen" b?dzie dost?pne w sprzeda?y detalicznej smile

http://merlin.pl/W-swiecie-Jane-Austen_Dan-Zeff,images_big,1,5908223772795.jpg

W ?wiecie Jane Austen (2DVD)
Re?yseria:
Dan Zeff
Produkcja:
Wielka Brytania , 2008
Czas trwania:
03:00:00
D?wi?k:
DD 5.1 angielski, polski (lektor)
Wyst?puj?:
Hugh Bonneville , Elliot Cowan , Florence Hoath , Alex Kingston , Jemima Rooper
Sprawd? inne tytu?y:
Dan Zeff
Dystrybucja:
Epelpol Distribution
Napisy:
polskie

Amanda mieszka we wspó?czesnym Londynie. Znudzona monotoni? codziennego ?ycia, za pomoc? wyobra?ni zanurza si? na d?ugie godziny w uwielbiany przez ni? XIX-wieczny ?wiat z powie?ci Jane Austen. Pewnego dnia odkrywa tajemnicze wrota, które, jak si? okazuje, naprawd? przenosz? j? w sam ?rodek wydarze? z jej ulubionej ksi??ki - "Dumy i uprzedzenia". Wkrótce wychodzi na jaw, ?e zamieni?a si? ona miejscem z Elizabeth Bennet, która teraz musi radzi? sobie z wynalazkami i kultur? wspó?czesnej Anglii. Natomiast Amanda pragnie skierowa? akcj? powie?ci na prawid?owe tory, ale jej pojawienie si? mo?e zaburzy? ca?? fabu??, zw?aszcza kiedy oka?e si?, ?e Darcy zaczyna si? zakochiwa? w dziewczynie z przysz?o?ci...

#36 2009-02-01 21:42:24

Dorfi
Użytkownik

"Ma?gosia contra Ma?gosia" smile
Pami?tacie t? ksi??k? (i film)?

#37 2009-02-01 23:06:43

AineNiRigani
Użytkownik

a ju?ci!!! Strasznie lubilam serial.

#38 2009-02-02 20:56:08

Farscapefan
Użytkownik

Dorfi napisał:

"Ma?gosia contra Ma?gosia" smile
Pami?tacie t? ksi??k? (i film)?

Kapitalna Ewa Wencel jako Ma?gosia... smile ksi??k? zawsze uwielbia?am, film - to chyba by?o w trzech cz??ciach czy jako? tak - z przyjemno?ci? bym sobie przypomnia?a...

#39 2009-02-07 11:44:59

AineNiRigani
Użytkownik

a nie byl to miniserial? Jakies 5-7 odcinkow?

#40 2009-02-07 17:46:52

Farscapefan
Użytkownik

#41 2009-02-07 23:49:05

Vasco
Administrator

#42 2009-02-08 19:16:53

Farscapefan
Użytkownik

Bardzo dobrze... smile

#43 2009-02-09 16:33:36

ptasia
Użytkownik

Te? my?la?am o Ma?gosi kontra Ma?gosi! Czyta?am ksi??k? kilka razy (serialu/filmu nie widzia?am). Bardzo ?a?owa?am jednak, ?e nie by?o g?osu drugiej Ma?gosi - bardzo mnie ciekawi?a ta staropolska w latach 70-tych XX w.
A Godzin? p?sowej ró?y z pewno?ci? te? znacie smile? Cho? to bardziej dziecinne by?o ni? MkM - ale za to ?mieszne smile

I meant something less mournful, dearest...
Co? nieco?

#44 2009-02-09 19:32:47

Farscapefan
Użytkownik

Godzin? p?sowej ró?y zaczytywa?am si? setki razy, film te? bardzo lubi? i ilekro? go powtarzaj?, zawsze staram si? ponownie obejrze?... smile

#45 2009-02-25 21:23:04

Ignis
Użytkownik

hej witam po d?ugiej nieobecno?ci, ale wiadomo - sesja. Dzisiaj zaszala?am i polecia?am do empiku zakupi? wersje dvd ,,Lost in Austen". Wyda?am 40 z?, ale nie zawiod?am si?. Wydanie jest super. Ca?y serial obejrza?am od razu jednym tchem. Bez denerwuj?cego ,,sklejania" na you tubie. Plus s? materia?y dodatkowe. Polecam.

Da?em mu moj? zgod?. To tego rodzaju cz?owiek, ?e nie o?mieli?bym si? odmówi? mu czego?, o co ?askawie zechcia? poprosi?.

#46 2009-04-22 15:05:30

Tyna
Użytkownik

Hm. Widzia?am dwa ostatnie odcinki;) Musz? przyzna?, ?e ca?kiem fajne, interesuj?co pokr?cona fabu?a. I chocia? zako?czenie odrobin? rozczarowuj?co to i tak jestem na plus;)

#47 2009-05-17 20:01:34

Elka
Użytkownik

Witam po sporej przerwie... Cho? nie by?o mnie zbyt wiele na Forum, moja fascynacja proz? Jane Austen trwa nieprzerwanie wiele ju? lat... I w?a?nie dlatego "Lost in Austen" budzi we mnie wiele emocji. Mieszanych.
Na pierwszy rzut oka scenariusz przypomina marzenie ka?dej dziewczyny zakochanej w Darcym - oczywi?cie zobrazowanym niezapomnianym Colinem Firthem. Amanda nawet pozwala sobie na porównanie "prawdziwego" Darcy'ego do Colina (swoj? drog? do?? humorystycznie). Zatem nie zaskoczy?o mnie tak bardzo zako?czenie tej historii - wszystko od pocz?tku wskazywa?o, ?e fina? b?dzie wygl?da? w?a?nie tak. I ka?da marz?ca o Darcym dziewczyna widzi na ko?cu w?a?nie siebie (w tym ogrodzie...)

Taak. A teraz napisz? o tym, co mi si? podoba najbardziej w tym filmie. Ta przewrotno??. Niemal?e nikt nie jest taki, jak opisa?a go Jane Austen. No, mo?e poza Panem Bennetem i Jane. Po jakim? czasie odmienne charaktery g?ównych postaci przesta?y ju? nawet zaskakiwa?. I mo?e przesadzili troch? z preferencjami Panny Bingley...

I kiedy podejd? do tego filmu w?a?nie z przymru?eniem oka, przestaj? mnie dra?ni? ci?g?e wpadki Amandy - cho? zabawne, czasami trudno mi wr?cz uwierzy?, ?e ona naprawd? zna t? ksi??k? na pami??...

#48 2009-05-18 14:40:48

ptasia
Użytkownik

anchema napisał:

Wydaje mi si?, ?e troch? skopano bardzo fajny pomys? - brak logiki momentami, i nie chodzi mi o to, ?e Amanda wprowadza chaos, ale ?e niektóre jej (i nie tylko jej) zachowania s? dziwne np. ten tekst, ?e Lizzy wyjecha?a, bo pisze ksi??k?, wysy?anie Jane do Netherfield od tak sobie, Amanda si? MALUJE (!!!)

Dok?adnie tak! Obejrza?am par? tygodni temu ciurkiem i zgadzam si? ca?kowicie z jw. Pa?stwo Bennet rzeczywi?cie tak by prze?kn?li znikni?cie Lizzie? I ?e pisze ksi??k?? Do pozosta?ych uwag doda?abym, ?e to ciekawe, jak Amanda przenios?a si? do domu Bennetów akurat z 1 papierosem i paracetamolem (odnios?am wra?enie, ?e mia?a go schowanego w staniku -?!?). Scena z pokazywaniem w?osów ?onowych wydawa?a mi si? przesadna, podobnie preferencje panny Bingley (i to, ?e Amanda o swoich rzekomych powiedzia?a Bingleyowi...). I sprawa z Georgian?...
Rozbawi?a mnie scena z koszul? i z Lydi?, Bingleyem i piersiówk?, oraz, podobnie jak w Ma?gosi kontra Ma?gosi, najbardziej mnie zainteresowa? w?tek Lizzie w Hammersmith. A, i swoj? drog?: Amanda si? niby bardzo spieszy, by Lizzie przeci?gn?? z powrotem do Longbourne, bo ojciec si? wykrwawia, ale prowadz? godzinne rozmowy i w Londynie XXI w., i na schodach w domu Bennetów.
A, i parafrazuj?c kogo? z forum na IMDB (o DiU 2005): "Wiesz, ?e co? jest nie tak z t? Dum?..., je?li uwa?asz, ?e Lizzie powinna wybra? pana Collinsa" - "Wiesz, ?e co? jest nie tak z t? Dum?, je?li najciekawszym facetem jest Wickham smile". Zdecydowanie bym go wybra?a na miejscu którejkolwiek z panien w Lost in Austen smile

I meant something less mournful, dearest...
Co? nieco?

#49 2009-07-06 15:45:57

Ignis
Użytkownik

Dobra,a teraz moja mini-recenzja na ,,zimno" po euforii.
Mnie ogólnie serial sie podoba?, posmia?am si? troch?. Jak dla mnie role m?skie: Bingley - uroczy, takiego go sobie wyobra?a?am, Darcy -<oprócz Colina rewelacja jak dla mnie> no i...Wickham - wreszcie taki jaki powinien by?, m?ody <bo stary by? w wersji z '95r i to by?o wida?> i przystojny, taki powinien byc uwodziciel, cho? tutaj jego winy s? troche umniejszone. Nie traktowa?am serialu powa?nie, jednak si? w niego,,zaopatrzy?am" i dla poprawienia humoru czasem obejrz?. Jednak bardzo mi si? nie podoba?o zachowanie Amandy <troche mi ta aktorka nie pasowa?a, ale ju? si? przyzwyczai?am do niej>bo jak dla mnie jest troche zbyt hmm?...jak to nazwa??wylgarna?-nie to za mocne s?owo. obcesowa? mo?e zbyt wspó?czesna?Powinna byc toch? delikatniejsza. dobra zostawmy to, o co mi chodzi? Ju? mówi?. Ok ja wiem, ?e twórcy chcieli pokaza? ró?nice pomi?dzy naszym ?wiatem, a czasem Regencji i Amanda powinna si? troche gubi? bo to inne czasy, obyczaje i w ogóle. Ale za du?o tego by?o. Ok skoro czyta?a DUM? I UPRZEDZENIE to powinna z samej ksi??ki cho? wiedzie? jak sie ludzie zachowali. Mo?e ja ekspertk? nie jestem w dziedzinie Regencji<cho? czyta?am troche na ten temat> to, gdybym znalaz?a si? na miejscu Amandy to probowa?abym si? cho? troch? przystosowa? do otoczenia. mo?e nie ca?kowicie jednak tak, abym nie robi?a powszechnego ,,zgorszenia"smile swoj? osob?.Przyk?ad? Amanda upi?a si? na balu. To niedopuszczalne by?o.Albo prezentowanie lydii swojej ,,dolnej"fryzury - okropne. Dobra mo?e innym razem podam wi?cej przyk?adów, ale Ci co ogl?dali wiedz? o co chodzi. a tak z innej beczki, skoro serial nosi tytu? LOST IN AUSTEN to by?oby nawet ciekawie, gdyby tak ,,przerobili" inne ksi??ki. Szczególnie by?abym ciekawa takiej wersji EMMY. Skoro Amanda dar?a koty z Darcym ciekawe, jakby jak?? inn? bohaterk? poucza? mr. Knightley:)?

Da?em mu moj? zgod?. To tego rodzaju cz?owiek, ?e nie o?mieli?bym si? odmówi? mu czego?, o co ?askawie zechcia? poprosi?.

#50 2009-07-06 19:02:09

Akaterine
Administrator

Ignis napisał:

skoro serial nosi tytu? LOST IN AUSTEN to by?oby nawet ciekawie, gdyby tak ,,przerobili" inne ksi??ki.

Ja mam cich? nadziej?, ?e tak b?dzie big_smile. Mo?e niekoniecznie z Amand?, ale gdyby jacy? nowi bohaterowie? Na przyk?ad wspó?czesny facet na si?? czytaj?cy Austen, bo jego dziewczyna to lubi. Albo przeróbk? MP - gdyby na miejsce Fanny pojawi?a si? bohaterka mniej uleg?a, nie tyle z charakterem, co z charakterkiem wink.

Stopka forum