Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
B??dz?ca po Ogrodzie nowicjuszka nie natrafi?a w dziale "aktorzy" ku swojemu zaskoczeniu na temat dotycz?cy aktorki graj?cej Jane w BJ... Dlategó? takowy zak?adam
co my?licie o roli Anne? Czy wg Was dobrze zagra?a rol? m?odej pisarki?
Które fragmenty filmu Wam si? podoba?y, które mog?y wyj?? lepiej?
A jak oceniacie sam? Anne? Mo?e w inny rolach? Podoba Wam si? jej uroda ?
Ja uwa?am, ?e w BJ wypad?a dobrze. Nie jest to chyba moja wizja prawdziwej Jane ale spisa?a si? nie?le. Cho? o wiele bardziej przypad?a mu do gustu aktorka graj?ca Jane w "Mrs. Austen regrets" - przypomnijcie nazwisko, please. Ale z drugiej strony nie ma ich co porównywa?... tak naprawd? graj?c t? sam? posta?, ich role znacznie si? ró?ni?. Jane z BJ i Jane z "Mrs Austen..." to dwie inne kobiety. Jedna to m?oda kobieta, marzycielka wchodz?ca w ?ycie, szukaj?ca mi?o?ci, wra?e?, inspiracji. Druga to to pani w kwiecie wieku (niestety w przypadku JA kwiat zwi?d? jeszcze przed jesieni? ), do?wiadczona przez ?ycie, racjonalistka, dojrza?a pisarka. Przykre jest to, na co w BJ jest po?o?ony szczególny nacisk - racjonalizacja marze?, czasami brutalne zderzenie z rzeczywisto?ci?.
Jak kto? kiedy? m?drze powiedzia? - pesymista to optymista z baga?em do?wiadcze?.
Cho?... czy ja wiem czy to takie przykre? Gdyby wszyscy ?yli tylko romantycznymi uniesieniami to na ?wiecie by?yby same Panie Bovary... Zreszt?, nie chodzi o spe?nianie marze?, tylko o samo marzenie ;D
- to taka dygresja by?a ;D
Wracaj?c to Anne ;D Widzia?am j? jeszcze w "Brokeback Mountain" i "Diabe? ubira si? u Prady". Hm, we wszystkich filmach gdzie j? widzia?am gra?a dobrze, ale jako? nie budzi u mnie wyj?tkowej sympatii.
Mo?e jest to spowodowane niektórymi jej wypowiedziami lub wiadomo?ciami (plotkami?) na jej temat. Przyk?adowo jak us?ysza?am, ?e ostatni? scen? w BJ zagra?a specjalnie na kacu ?eby wygl?da? na "zm?czon?, starsz?" jako? mi si? robi smutno... mo?e to moje naiwne podej?cie, ale s?dz?, ?e nie powinno si? obdziera? takich filmów, scen z swoistej magii.
A tak btw - ona ma dziwn? urod?! Jest bardzo oryginalna, strakcyjna i ?adna... ale jako? co? mi tam nie pasuje. Jakby harmonia jej twarzy by?a ciut zaburzona ;D mo?e to przez te du?e usta... jak je mocno wymaluje wygl?da troch? jak Joker w Batmanie.... bez obrazy, Anne!
Ostatnio edytowany przez Freya (2008-08-09 00:32:42)
?a?uj?ca Jane to Olivia Williams . Jane Farifax z "Emmy" z Kate Beckinsale.
Co do Anne... Urod? ma ciekaw?, ale masz racj?, ?e harmoni? twarzy ma nieco zaburzon?, czuje si? pewien przesyt patrz?c na ni?. Ja wol? bardziej subteln? urod?.
W sumie ja Anne lubi?am, dopóki nie obejrza?am "Becoming Jane"... Mia?am przesyt jej wielkich oczu, g?upich min, s?odkiego g?osu. Plus to, ?e sama kreacja Jane (cho? mo?e bardziej re?ysersko-scenariuszowa) ca?kowicie mi si? nie podoba?a, i w sumie do Anne przesta?am czu? tak? sympati? jak wcze?niej (a te? nie by?a ona jaka? wyj?tkowa).
Ostatnio edytowany przez Akaterine (2008-08-09 08:46:50)
BJ jeszcze nie ogl?da?am, w?a?nie z powodu Anne Hathaway. Jako ?e tej aktorki nie lubi? i nie ceni?, a opinie o filmie dalekie s? od zachwytu, poczekam na emisj? w tv, cho? nie s?dz?, by film mi si? spodoba?, skoro ju? si? do niego uprzedzi?am .
Olivia Williams - mimo pewnych zastrze?e? - podoba?a mi si? jako Jane, film te?.
ja te? mi?dzy innymi przez opinie nie posz?am do kina kiedy film by? na ekranach. wybra?am si? teraz, gdy w kinie ARS w Krakowie jest festiwal i wszystkie filmy id? za 5 z? ;P dlategó? si? wybra?am i nie ?a?uje
Owszem, jest sporo opinii "dalekich od zachwytu" o Becoming Jane, ale nie przesadzajmy - jest sporo osób zadowolonych! Mnie film si? podoba? na tyle, ?e jeszcze kilka razy obejrza?em go w tv/dvd.
Tu jest spory w?tek o filmie: http://www.janeausten.pl/forum/viewtopic.php?id=70
No mnie to dopiero sie podoba?!!
I dobrze wiedziec, ze leci w Kraku za 5 zeta Pewnie sie wybiore. Nie raz...
Moim zdaniem Anne pasowa?a do tej roli. I lubi? j?. I podoba mi si?. I jestem nieobiektywna.
Hm. Faktycznie AH spisa?a si? nie?le w roli JA, ale nie powali?a mnie. Nie by?a to moja wizja ?ycia JA... No, ale by?o przyzwoic
w Mrs. Austen regrets gra?a Olivia Williams i bardzo mi si? podoba?a w tej roli;) Ona gra?a równie? Jane w "Emmie" z Kate Beckinsale (chyba tak si? to pisze;).