Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Jako, że w końcu dorobiłem się aparatu cyfrowego, będę Was męczył relacją z moich tegorocznych wakacji. Jutro wyjazd, a w niedzielę powinny pojawić się pierwsze fotki z... Lubiąża
Ooo , czekamy niecierpliwie i miłych wakacji , Adminie
Lubiąża, ojeju cóż to za tajemnicza miejscowość?
Z chęcią fotki pooglądam i przyłączam się do życzeń miłych wakacji
Nie Lubiąża tylko Lubiąż
W Lubiążu znajduje się zabytek klasy "0", jeden z największych w skali europejskiej - zespół klasztorny największego opactwa cysterskiego na świecie. Jest on dwa i pół razy większy od zamku na Wawelu. Powierzchnia samych dachów zajmuje ok. 2,5 ha, a długość fasady wynosi 223 metry i jest najdłuższą fasadą barokową w Europie. Zespół klasztorny jest drugim co do wielkości obiektem sakralnym na świecie (pierwszym jest kompleks pałacowo-klasztorny Eskurial w Hiszpanii). Opactwo to nazywane jest arcydziełem śląskiego baroku. Składają się nań: gotycka bazylika z lat 1307-40 (zbudowana na pozostałościach romańskiego kościoła Wniebowzięcia NMP z XIIw.), klasztor i pałac opatów (XVII/XVIII w.), pomocniczy kościół św. Jakuba, zabudowania gospodarcze. W krypcie pod gotycką bazyliką znajdują się nagrobki Piastów Śląskich (m.in. Bolesława Wysokiego) oraz mumie opatów cysterskich i zakonników. Do dziś w dobrym stanie zachowało się 98 mumii.
(Opactwo cystersów w Lubiążu)
Fotki z popołudnia. Wnętrze obejrzymy jutro:
Wow, robi wrażenie .
Ostatnio edytowany przez Akaterine (2008-07-19 23:17:23)
Ha Lubiąż słynie jeszcze z mniej dostojnych rzeczy
W imieniu Vasco kolejnÄ… fotorelacje z podrozy przesyla tymczasowy korespondent - Wasza Ainusia!!
Wnetrza w klasztorze w Lubiążu
Ze specjalnÄ… dedykacjÄ… od Szefa dla nas
Legnica:
Legnickie Pole
Kosciol pokoju w Jaworze (było: Świdnicy, Vasco)
Ostatnio edytowany przez AineNiRigani (2008-07-20 21:57:10)
To i do mego rodzinnego miasta zawitałeś, Vasco
Wikipedia napisa³:
Świdnicka starówka obok toruńskiej, krakowskiej czy poznańskiej starej zabudowy miasta jest uznawana za najpiękniejszą i najcenniejszą w Polsce. Świdnica z racji swej burzliwej historii i dynamicznego rozwoju posiada wiele cennych zabytków architektury sakralnej, mieszczańskiej jak i przemysłowej. Szczęśliwe uniknięcie zniszczeń w czasie II wojny światowej pozwoliło zachować drugi co do wielkości (po Wrocławiu) zespół zabytkowej architektury na Dolnym śląsku.
Do ważniejszych zabytków w mieście należą:
Katedra Å›w. StanisÅ‚awa i Å›w. WacÅ‚awa – wieża o wysokoÅ›ci 103 m
KoÅ›ciół Pokoju pod wezwaniem Å›w. Trójcy – zabytek wpisany na ListÄ™ Åšwiatowego Dziedzictwa UNESCO
Kościół pw. św. Józefa.
Kamienice mieszczańskie w Rynku.
Zespół barokowych rzeźb w Rynku.
Ratusz i blok śród rynkowy z Salą Rajców i Muzeum Dawnego Kupiectwa.
Fortyfikacje średniowieczne i pozostałości twierdzy Fryderyka Wielkiego, m.in. Flesza Nowomłyńska, kaponiery i kazamaty bramne oraz kazamata wału głównego z Muzeum Broni.
Ostatnio edytowany przez elbereth (2008-07-21 09:50:18)
Siedzę pod Mieroszowem. Aby mieć sieć muszę na 2. piętrze trzymać laptopa za oknem, a i tak ciągle zrywa. Dziś zdjęć nie będzie
Ostatnia fotka to nie Świdnica tylko Jawor. W Świdnicy byłem, ale chyba ze 2 latka temu
Kolejna porcja:
Witraże w ratuszu w Kamiennej Górze:
Klasztor pocysterski w Krzeszowie:
W 1242 księżna Anna, wdowa po Henryku Pobożnym, ufundowała w Krzeszowie klasztor benedyktynów sprowadzonych z czeskich Opatovic. Jej wnuk Bolko I Surowy, wówczas książę jaworski, w 1289 wykupił dobra klasztorne, a w 1292 ufundował Opactwo cystersów, którzy przybyli z Henrykowa. W Bazylice Mniejszej pw.Wniebowzięcia NMP w ołtarzu głównym mieści się najcenniejszy skarb Diecezji Legnickiej - ikona Matki Boskiej łaskawej. Słynący łaskami obraz czczony jest na przestrzeni dziejów przez Czechów, Polaków, Niemców i Węgrów. Jest to najstarszy, bo XIII-to wieczny wizerunek Matki Boskiej na ziemiach Polski i jeden z pięciu najstarszych w Europie.
Sokołowsko:
[i]W 1855 r. we wsi zostało uruchomione pierwsze na świecie specjalistyczne sanatorium dla gruźlików, którym zastosowano nowatorską metodę leczenia klimatyczno-dietetycznego. Na jego wzór został stworzony ośrodek leczenia gruźlicy w Davos. W późniejszym czasie GĂ?rbersdorf zyskał miano "śląskiego Davos", chociaż to Davos powinno nazywać się "szwajcarskim GĂ?rbersdorfem (Sokołowskiem)".
Tyle zostało:
Tu powinny znaleźć się zdjęcia z Chełmska Śląskiego, takie jak np. to:
ale bateryjki padły i nie dało się zrobić zdjęć
Ratusz w Wałbrzychu:
Vasco, super zdjecia! Jaki to aparat?
A zawitasz moze do stolicy Dolnego ÅšlÄ…ska?
Jakiego Dolnego? Wrocław to stolica całego Śląska. Górny to sztuczny twór W tym roku raczej nie zawitam. Parę razy już tam byłem, żona jeszcze częściej...
Jutro jeszcze Złoty Stok, a później Głuchołazy - jadę tam zlot Atarowców. Poźniej zmykamy na Morawy.
A tu wkleję fotki jak je "obrobię". Aparat to Canon PowerShot S5IS (robi fotki w zawrotnej rozdzielczości 3264 na 2448!).
Fotki.
Pływałyście kiedyś łodzią w górach, ale... pod ziemią? Kompleks "Włodarz":
Były kościół protestancki w Srebrnej Górze. Mieścina niestety bardzo zaniedbana, choć niezwykle urokliwa.
Vasco napisa³:
Ostatnia fotka to nie Świdnica tylko Jawor. W Świdnicy byłem, ale chyba ze 2 latka temu
Heh, no i patrzcie jak tu się można zasugerować opisem... Oczywiście że Jawor, kościół w Świdnicy wygląda tak. A więcej tutaj.
Ale ze mnie rodowida świdniczanka, nie ma co
Vasco, we Włodarzu nie bylam, ale za to zwiedzilam Osówkę - super miejsce .
A do ZÅ‚otego Brzegu jadÄ™ w pierwszy weekend sierpnia - szkoda, ze sie miniemy .
Byłam W Krzeszowie , kościół jest prze-pięk-ny! W Chełmsku też , jeżeli dobrze pamiętam , w tych domkach mieszkali tkacze i zwane były "Dwunastu apostołów" chociaż jest ich 11 . A na rynku były frontowe ściany starych kamieniczek , za którymi rosły drzewa , bo reszty budynku nie było - od czasów wojny . Vasco , masz wspaniałe wakacje !
Vasco napisa³:
Nie Lubiąża tylko Lubiąż
Ależ ja wiem, chodziło mi o to, że "o jedziesz do Lubiąża, cóż to za tajemnicza miejscowość?" Tylko początek ominełam. Ale nieważne bo tylko winny się tłumaczy Śliczne fotki, mi najbardziej podobały się te z Kompleksu "Włodarz".
Trochę z opóźnieniem, ale mam nadzieję, że apetyt przez to większy
Loana: Osówkę oczywiście też obejrzeliśmy!
ZÅ‚oty Stok:
Mgła nad kopalnią:
Pod ziemią też przyda się paszport!
BÄ‚Âlá Voda - paÅ‚acyk w której mieszkaÅ‚a po zakazie przebywania na terenie Prus Marianna OraÅ„ska, wÅ‚aÅ›cicielka paÅ‚acu z KamiÅ„cu ZÄ…bkowickim. Obie miejscowoÅ›ci dzieli kilkanaÅ›cie km.
Nie przekraczaliśmy bramy, gdyż nie byliśmy pewni czy nas wypuszczą... (zerknijcie na tabliczkę!)
Słupki graniczne. Pytanie z testu na prawo jazdy: czy kierowca czeski ma pierwszeństwo przed wjeżdżającym z Polski z prawej strony, skoro tamtem ma co prawda znak stopu ale w innym kraju? I teraz wyobraźcie sobie 30 km takiej drogi.
Pomysł na aranżację domu (gdyby ktoś nie mógł się zdecydować
Dziwnie się Polakowi ogląda kościół krzyżacki...
cdn
Serdeczne dzieki za relacje , tak dobrze odwiedzic na forum miejsca , w których się dawno nie było
Tez wlasnie bylam w Zlotym Stoku!!! Polecam - super zabawa! Vasco, jak Ci sie podobala podroz lodeczka? Nawdychales sie oparow? Poprawila Ci sie cera? ;P
łódka była w Złotym Stoku??? Zaczyna mi się już wszystko mylić... albo zapominać... Ta łódka była w pierwszej sztolni czy w tej drugiej (z wodospadem)?
U nas była przejażdżka kolejką na samym końcu - właściwie wyjazd ze sztolni. Strasznie jajeczną mieliśmy przewodniczkę: Proszę Państwa, idziemy środkiem. Po lewej jest kanał odwadniający, a po prawej pas szybkiego ruchu dla przewodników. Nie odpowiadam za potrącenia. Na końcu zapraszała do zakupu złotej monety i certyfikatu pobytu w kopalni: U nas wszystko jak w sklepach za 5 zł
Ogólnie co do pływania to ja jestem wyluzowany. Jak się w takich miejscach noce w grudniu spędzało, to cała reszta to pikuś!
moja babcia pochodzi ze wsi jakiś 5 km od złotego stoku:D
także znam te tereny na wylot:D
szkoda tylko ze trafiliście na taką kiepską pogodę
łódka była w pierwszej sztolni, tej zalanej części - to była osobna atrakcja - wykupywało się tylko przejażdżkę łódką .
A jak Ci sie podobaly Głuchołazy drogi adminie?
Loana: Już kojarzę - płaciło się osobno i do tego trzeba było to wcześniej rezerwować, więc się nie załapaliśmy. Dlatego o tym zapomniałem.
Nancy18: Sam nie wiem, bo poza zlot za bardzo głowy nie wychylałem. ładny rynek, baszta nawet-nawet. Okolic niestety, nie zwiedzałem. Żona zna tę mieścinę od lat prawie 20-tu i mówi, że strasznie się na minus zmieniła. Ludzie jacyś zgaszeni, pełno jakiś pijaczków na ławkach siedzi, same sklepy po 5 zł. Trochę przygnębiające. Zresztą spotkała się ze swoją dawną znajomą (która wyprowadziła się pod Wrocław) i ona to potwierdzała: nic się nie dzieje.
Postaram się niedługo wkleić zdjęcia z Ołomuńca. Podobno to drugie pod względem piękna miasto w Czechach po Pradze... Jak zobaczę Pragę to może uwierzę Spędziliśmy tam bodaj 3 dni i nie wszystko zdąrzyliśmy obejrzeć.
Ja tam nie mieszkam, tylko moja chrzestna i jej rodzinke tam mam, wiec jak co jakiÅ› czas tam przyjezdzam do tyle co ladna okolice podziwiam.