Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Jako, ?e w ko?cu dorobi?em si? aparatu cyfrowego, b?d? Was m?czy? relacj? z moich tegorocznych wakacji. Jutro wyjazd, a w niedziel? powinny pojawi? si? pierwsze fotki z... Lubi??a
Ooo , czekamy niecierpliwie i mi?ych wakacji , Adminie
Lubi??a, ojeju có? to za tajemnicza miejscowo???
Z ch?ci? fotki poogl?dam i przy??czam si? do ?ycze? mi?ych wakacji
Nie Lubi??a tylko Lubi??
W Lubi??u znajduje si? zabytek klasy "0", jeden z najwi?kszych w skali europejskiej - zespó? klasztorny najwi?kszego opactwa cysterskiego na ?wiecie. Jest on dwa i pó? razy wi?kszy od zamku na Wawelu. Powierzchnia samych dachów zajmuje ok. 2,5 ha, a d?ugo?? fasady wynosi 223 metry i jest najd?u?sz? fasad? barokow? w Europie. Zespó? klasztorny jest drugim co do wielko?ci obiektem sakralnym na ?wiecie (pierwszym jest kompleks pa?acowo-klasztorny Eskurial w Hiszpanii). Opactwo to nazywane jest arcydzie?em ?l?skiego baroku. Sk?adaj? si? na?: gotycka bazylika z lat 1307-40 (zbudowana na pozosta?o?ciach roma?skiego ko?cio?a Wniebowzi?cia NMP z XIIw.), klasztor i pa?ac opatów (XVII/XVIII w.), pomocniczy ko?ció? ?w. Jakuba, zabudowania gospodarcze. W krypcie pod gotyck? bazylik? znajduj? si? nagrobki Piastów ?l?skich (m.in. Boles?awa Wysokiego) oraz mumie opatów cysterskich i zakonników. Do dzi? w dobrym stanie zachowa?o si? 98 mumii.
(Opactwo cystersów w Lubi??u)
Fotki z popo?udnia. Wn?trze obejrzymy jutro:
Wow, robi wra?enie .
Ostatnio edytowany przez Akaterine (2008-07-19 23:17:23)
Ha Lubi?? s?ynie jeszcze z mniej dostojnych rzeczy
W imieniu Vasco kolejn? fotorelacje z podrozy przesyla tymczasowy korespondent - Wasza Ainusia!!
Wnetrza w klasztorze w Lubi??u
Ze specjaln? dedykacj? od Szefa dla nas
Legnica:
Legnickie Pole
Kosciol pokoju w Jaworze (by?o: ?widnicy, Vasco)
Ostatnio edytowany przez AineNiRigani (2008-07-20 21:57:10)
To i do mego rodzinnego miasta zawita?e?, Vasco
Wikipedia napisał:
?widnicka starówka obok toru?skiej, krakowskiej czy pozna?skiej starej zabudowy miasta jest uznawana za najpi?kniejsz? i najcenniejsz? w Polsce. ?widnica z racji swej burzliwej historii i dynamicznego rozwoju posiada wiele cennych zabytków architektury sakralnej, mieszcza?skiej jak i przemys?owej. Szcz??liwe unikni?cie zniszcze? w czasie II wojny ?wiatowej pozwoli?o zachowa? drugi co do wielko?ci (po Wroc?awiu) zespó? zabytkowej architektury na Dolnym ?l?sku.
Do wa?niejszych zabytków w mie?cie nale??:
Katedra ?w. Stanis?awa i ?w. Wac?awa – wie?a o wysoko?ci 103 m
Ko?ció? Pokoju pod wezwaniem ?w. Trójcy – zabytek wpisany na List? ?wiatowego Dziedzictwa UNESCO
Ko?ció? pw. ?w. Józefa.
Kamienice mieszcza?skie w Rynku.
Zespó? barokowych rze?b w Rynku.
Ratusz i blok ?ród rynkowy z Sal? Rajców i Muzeum Dawnego Kupiectwa.
Fortyfikacje ?redniowieczne i pozosta?o?ci twierdzy Fryderyka Wielkiego, m.in. Flesza Nowom?y?ska, kaponiery i kazamaty bramne oraz kazamata wa?u g?ównego z Muzeum Broni.
Ostatnio edytowany przez elbereth (2008-07-21 09:50:18)
Siedz? pod Mieroszowem. Aby mie? sie? musz? na 2. pi?trze trzyma? laptopa za oknem, a i tak ci?gle zrywa. Dzi? zdj?? nie b?dzie
Ostatnia fotka to nie ?widnica tylko Jawor. W ?widnicy by?em, ale chyba ze 2 latka temu
Kolejna porcja:
Witra?e w ratuszu w Kamiennej Górze:
Klasztor pocysterski w Krzeszowie:
W 1242 ksi??na Anna, wdowa po Henryku Pobo?nym, ufundowa?a w Krzeszowie klasztor benedyktynów sprowadzonych z czeskich Opatovic. Jej wnuk Bolko I Surowy, wówczas ksi??? jaworski, w 1289 wykupi? dobra klasztorne, a w 1292 ufundowa? Opactwo cystersów, którzy przybyli z Henrykowa. W Bazylice Mniejszej pw.Wniebowzi?cia NMP w o?tarzu g?ównym mie?ci si? najcenniejszy skarb Diecezji Legnickiej - ikona Matki Boskiej ?askawej. S?yn?cy ?askami obraz czczony jest na przestrzeni dziejów przez Czechów, Polaków, Niemców i W?grów. Jest to najstarszy, bo XIII-to wieczny wizerunek Matki Boskiej na ziemiach Polski i jeden z pi?ciu najstarszych w Europie.
Soko?owsko:
[i]W 1855 r. we wsi zosta?o uruchomione pierwsze na ?wiecie specjalistyczne sanatorium dla gru?lików, którym zastosowano nowatorsk? metod? leczenia klimatyczno-dietetycznego. Na jego wzór zosta? stworzony o?rodek leczenia gru?licy w Davos. W pó?niejszym czasie G??rbersdorf zyska? miano "?l?skiego Davos", chocia? to Davos powinno nazywa? si? "szwajcarskim G??rbersdorfem (Soko?owskiem)".
Tyle zosta?o:
Tu powinny znale?? si? zdj?cia z Che?mska ?l?skiego, takie jak np. to:
ale bateryjki pad?y i nie da?o si? zrobi? zdj??
Ratusz w Wa?brzychu:
Vasco, super zdjecia! Jaki to aparat?
A zawitasz moze do stolicy Dolnego ?l?ska?
Jakiego Dolnego? Wroc?aw to stolica ca?ego ?l?ska. Górny to sztuczny twór W tym roku raczej nie zawitam. Par? razy ju? tam by?em, ?ona jeszcze cz??ciej...
Jutro jeszcze Z?oty Stok, a pó?niej G?ucho?azy - jad? tam zlot Atarowców. Po?niej zmykamy na Morawy.
A tu wklej? fotki jak je "obrobi?". Aparat to Canon PowerShot S5IS (robi fotki w zawrotnej rozdzielczo?ci 3264 na 2448!).
Fotki.
P?ywa?y?cie kiedy? ?odzi? w górach, ale... pod ziemi?? Kompleks "W?odarz":
By?y ko?ció? protestancki w Srebrnej Górze. Mie?cina niestety bardzo zaniedbana, cho? niezwykle urokliwa.
Vasco napisał:
Ostatnia fotka to nie ?widnica tylko Jawor. W ?widnicy by?em, ale chyba ze 2 latka temu
Heh, no i patrzcie jak tu si? mo?na zasugerowa? opisem... Oczywi?cie ?e Jawor, ko?ció? w ?widnicy wygl?da tak. A wi?cej tutaj.
Ale ze mnie rodowida ?widniczanka, nie ma co
Vasco, we W?odarzu nie bylam, ale za to zwiedzilam Osówk? - super miejsce .
A do Z?otego Brzegu jad? w pierwszy weekend sierpnia - szkoda, ze sie miniemy .
By?am W Krzeszowie , ko?ció? jest prze-pi?k-ny! W Che?msku te? , je?eli dobrze pami?tam , w tych domkach mieszkali tkacze i zwane by?y "Dwunastu aposto?ów" chocia? jest ich 11 . A na rynku by?y frontowe ?ciany starych kamieniczek , za którymi ros?y drzewa , bo reszty budynku nie by?o - od czasów wojny . Vasco , masz wspania?e wakacje !
Vasco napisał:
Nie Lubi??a tylko Lubi??
Ale? ja wiem, chodzi?o mi o to, ?e "o jedziesz do Lubi??a, có? to za tajemnicza miejscowo???" Tylko pocz?tek omine?am. Ale niewa?ne bo tylko winny si? t?umaczy ?liczne fotki, mi najbardziej podoba?y si? te z Kompleksu "W?odarz".
Troch? z opó?nieniem, ale mam nadziej?, ?e apetyt przez to wi?kszy
Loana: Osówk? oczywi?cie te? obejrzeli?my!
Z?oty Stok:
Mg?a nad kopalni?:
Pod ziemi? te? przyda si? paszport!
B?l?? Voda - pa?acyk w której mieszka?a po zakazie przebywania na terenie Prus Marianna Ora?ska, w?a?cicielka pa?acu z Kami?cu Z?bkowickim. Obie miejscowo?ci dzieli kilkana?cie km.
Nie przekraczali?my bramy, gdy? nie byli?my pewni czy nas wypuszcz?... (zerknijcie na tabliczk?!)
S?upki graniczne. Pytanie z testu na prawo jazdy: czy kierowca czeski ma pierwsze?stwo przed wje?d?aj?cym z Polski z prawej strony, skoro tamtem ma co prawda znak stopu ale w innym kraju? I teraz wyobra?cie sobie 30 km takiej drogi.
Pomys? na aran?acj? domu (gdyby kto? nie móg? si? zdecydowa?
Dziwnie si? Polakowi ogl?da ko?ció? krzy?acki...
cdn
Serdeczne dzieki za relacje , tak dobrze odwiedzic na forum miejsca , w których si? dawno nie by?o
Tez wlasnie bylam w Zlotym Stoku!!! Polecam - super zabawa! Vasco, jak Ci sie podobala podroz lodeczka? Nawdychales sie oparow? Poprawila Ci sie cera? ;P
?ódka by?a w Z?otym Stoku??? Zaczyna mi si? ju? wszystko myli?... albo zapomina?... Ta ?ódka by?a w pierwszej sztolni czy w tej drugiej (z wodospadem)?
U nas by?a przeja?d?ka kolejk? na samym ko?cu - w?a?ciwie wyjazd ze sztolni. Strasznie jajeczn? mieli?my przewodniczk?: Prosz? Pa?stwa, idziemy ?rodkiem. Po lewej jest kana? odwadniaj?cy, a po prawej pas szybkiego ruchu dla przewodników. Nie odpowiadam za potr?cenia. Na ko?cu zaprasza?a do zakupu z?otej monety i certyfikatu pobytu w kopalni: U nas wszystko jak w sklepach za 5 z?
Ogólnie co do p?ywania to ja jestem wyluzowany. Jak si? w takich miejscach noce w grudniu sp?dza?o, to ca?a reszta to piku?!
moja babcia pochodzi ze wsi jaki? 5 km od z?otego stoku:D
tak?e znam te tereny na wylot:D
szkoda tylko ze trafili?cie na tak? kiepsk? pogod?
?ódka by?a w pierwszej sztolni, tej zalanej cz??ci - to by?a osobna atrakcja - wykupywa?o si? tylko przeja?d?k? ?ódk? .
A jak Ci sie podobaly G?ucho?azy drogi adminie?
Loana: Ju? kojarz? - p?aci?o si? osobno i do tego trzeba by?o to wcze?niej rezerwowa?, wi?c si? nie za?apali?my. Dlatego o tym zapomnia?em.
Nancy18: Sam nie wiem, bo poza zlot za bardzo g?owy nie wychyla?em. ?adny rynek, baszta nawet-nawet. Okolic niestety, nie zwiedza?em. ?ona zna t? mie?cin? od lat prawie 20-tu i mówi, ?e strasznie si? na minus zmieni?a. Ludzie jacy? zgaszeni, pe?no jaki? pijaczków na ?awkach siedzi, same sklepy po 5 z?. Troch? przygn?biaj?ce. Zreszt? spotka?a si? ze swoj? dawn? znajom? (która wyprowadzi?a si? pod Wroc?aw) i ona to potwierdza?a: nic si? nie dzieje.
Postaram si? nied?ugo wklei? zdj?cia z O?omu?ca. Podobno to drugie pod wzgl?dem pi?kna miasto w Czechach po Pradze... Jak zobacz? Prag? to mo?e uwierz? Sp?dzili?my tam bodaj 3 dni i nie wszystko zd?rzyli?my obejrze?.
Ja tam nie mieszkam, tylko moja chrzestna i jej rodzinke tam mam, wiec jak co jaki? czas tam przyjezdzam do tyle co ladna okolice podziwiam.