Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Mam ochot? przeczyta? któr?? z kontynuacji DiU, ale nie wiem, któr? i czy w ogóle jest sens. Czy mog?abym prosi? o rad? i opini?? B?d? baaaardzo wdzi?czna:)
Ja osobi?cie jestem przeciw. Przeczyta?am "Pemberly" i ..... Mam nadziej?, ?e kiedy? uda mi si? o tej kontynuacji zapomnie?. Bingley dosta? nie?lubne dziecko, a Lizzy charakter Jane Tak mnie zniech?ci?o, ?e na inne kontynuacje nawet nie patrz?.
Ojej! W?a?nie tego si? obawia?am - ?e charaktery b?d? wypaczone i popsuj? sobie ca?? radoch?. Biedna Jane... Moze chcia?a, ?eby jednak co? zosta?o niedopowiedziane w jej powie?ciach tak, ?e kazdy czytelnik rwie sobie w?osy z g?owy co te? mog?o si? tam dalej zdarzy?. Bardzo mnie to ciekawi, ale je?li ma to by? kiepska kontynuacja, to ja dzi?kuj?.
Ci?gle jednak mam nadziej?, ze kto? napisze co?, co zaspokoi moje wymagania...
Najlepiej samemu sobie do?piewywa? wedle w?asnych wymaga? , bo kontynuacje s? takim w?a?nie do?piewywaniem jak co komu w duszy zagra , a zagrywa baaardzo ró?ni?cie i niekoniecznie fajnie . Ja takich ksi??ek unikam , szkoda na to czasu . Przecie? i tak wiadomo , ?e ?yli d?ugo i szcz??liwie
A ja mam wielk? pro?b? do forumowiczek z wi?kszym sta?em.
Podczytuj? to forum, oraz to pó?nocnopo?udniowe, no i niestety wsi?k?am i zajmuje mi to stanowczo za du?o czasu - dlatego si? tam nie rejestruj?, bo wpadn? zupe?nie.
Ale wkr?ci?am si? w fanfiki. Bardzo bardzo. I niestety dwa, forumowych Autorek s? uci?te/ocenzurowane/nie wiem, jak to nazwa?.
Widzia?am, ?e Dione, któej dzie?o bardzo mi si? podoba?o bywa i tu, wi?c ja z pro?b? (nie umiem tu wys?a? priwa, sierotka komputerowa) - czy mo?na by prosi?, ?licznie dygaj?c, o przes?anie pe?nej wersji ff na maila? sibia<maupa>wp.pl
B?d? bardzo, bardzo zobowi?zana.
Zaraz wysy?am. Na ró?owym te? w?a?nie znalaz?am nowy adresik, wi?c wysy?am hurtowo. A je?li to Ty Sibio ukrywasz si? te? jako Go?? na ró?ówym, to dostaniesz dwa egzemplarze
Achchch, dzi?kuj?, Dione!
Na ró?owym to nie ja, zakaza?am sobie pisa?, jak zaczn?, to mnie wci?gnie i b?dzie klops.
Jest nas fanek Waszej twórczo?ci wi?cej .
Lec? sprawdzi? poczt?. Juppi
Cze??!!!
Mam do was ogromn? pro?b?, czy je?li macie kontynuacj? na kompie, to czy mog?yby?cie mi pu?ci? na e-maila?
Bardzo przepraszam za t? pro?b?, ale sama nigdzie nie mog? znale??.
Z góry dzi?kuj? i podrawiam
moim zdaniem kontynuacje tej ksiazki sa zbedne. Jane Austen napisala tyle, a zakonczenie jest do wybowu, jakie sobie tylko ktos wymarzy...
Poza tym s? kiepskie, mówi?c delikatnie . Mnie odrzuci?o od nich pobie?ne przejrzenie w bibliotece.
A mo?e to Was zainteresuje?
http://www.amazon.com/Mr-Darcys-Diary-A … 1402208766
Hehe a co to? dziennik Darcego? i o czym?
Mo?e dlatego, ?e biedak taki skryty by?
Dok?adnie tak, dziennik Darcy'ego Nie jest to kontynuacja P&P, tylko próba ukazania tej samej historii... z drugiej strony.
Pomys? bardzo ciekawy, powszechnie wiadomo bowiem, ?e JA wszytskie perypetie bohaterów przedstawia?a jedynie z perspektywy kobiecej - w jej powie?ciach nie pojawiaj? si? np. sceny, w których braliby udzia? sami m??czy?ni. Wyj?tkiem od tej kobieco?ci s? mo?e nieliczne listy bohaterów p?ci m?skiej (chocia?, b?d?my szczerzy, jaki facet naprawd? napisa?by co? takiego )
Cytuj? z ok?adki Mr. Darcy's Diary:
Pride and Prejudice: It's Darcy's turn to tell his side of the story...
The only place Darcy could share his innermost feelings was in the private pages of his diary... Torn between his sense of duty to his family name and his growing passion for Elizabeth Bennet, all he can do is struggle not to fall in love. A skillful and graceful imagining of the hero's point of view in one of the most beloved and enduring love stories of all time.
Powie?? Amandy Grange to w istocie rozbudowana fanfiction, ca?kiem nie?le, moim zdaniem, koresponduj?ca z orygina?em. Darcy jest inteligentny, ujmuj?cy i (podobnie do samej JA) obdarzony darem subtelnej ironii, zw?aszcza w stosuku do Bingleya, traktowanego przeze? odrobin? protekcjonalnie.
Akcja powie?ci rozpoczyna sie tu? przed decyzj? Darcyego o wys?aniu Georgiany nad morze (lipiec), ko?czy za? niespe?na dwa lata pó?niej, w marcu, jaki? czas po ?lubie z Elizabeth (w finale widzimy pa?stwo Darcy'ch goszcz?cych... pa?stwa Collins ).
Podsumowuj?c - bardzo sympatyczna lektura, my?l? ?e JA by si? o ni? nie obrazi?a. Niestety, z tego co mi wiadomo, ksi??ka nie jest dost?pna w Polsce
Oprócz tego dziennika w podobny sposób (czyli D&U oczami Darcy'ego) jest pisana ksi??ka Pameli Aidan "A Novel of Fitzwilliam Darcy, Gentelmen". Czyta?am. Jest w trzech cz??ciach. Druga dotyczy okresu pomi?dzy Netherfield a Kent, o którym JA nic nie pisa?a i jest to cz???, przez któr? najtrudniej przebrn??. Pozosta?e dwie - czyta si? ca?kiem nie?le. Musz? powiedzie?, ?e mi si? podoba?a. W Polsce mo?na j? dosta? w empiku (raczej na ich stronie, ale przez sklep te? mo?na zamówi?-sprowadz?). Niestety jest jeszcze nieprzet?umaczona. Tylko na ró?owym forum by?y swego czasu nieoficjalnie t?umaczone cz??ci 1 i 3 (druga w formie trzystronicowego sterszczenia). Pamela ma mani? ubiorów, ale poza tym ca?kiem przyjemnie si? to czyta.
A kontynuacji nie polecam. Czyta?am "Pemberley" i .... wci?? staram si? zapomnie?, ?e wzi??am t? ksi??k? do r?ki. Jestem po niej, najogólniej mówi?c, zniesmaczona.
tiaaa, ale musisz przyznac, ze Fletcher to jest prawdziwy geniusz i cud w jednej osobie
Chociaz te opisy guziczków, kokardek, tiuli, jedwabiów powodowaly casem odruch wymiotny...
A prócz Fletchera, jeszcze Dy - no chodz?cy idea?, przy nim to nawet Darsika nie brak.
O Dy to ja nie wspomne, bo to maj hiro? namber ?an. Darsik przy nim to takie ciep?e kluchy...
No "ciep?e kluchy" to troszku mo?e przesada, ale fakt ?e w takim Dy'u to mog?abym si? z miejsca zakocha?
Znalaz?am opis innej kontynuacji D&U autorki ,,Pemberly''.
,,Niedobrana para''
Z ostatnich stron powie?ci Emmy Tennant "Pemberley", która stanowi?a kontynuacj? arcydzie?a Jane Austen "Duma i uprzedzenie", mogli?my si? dowiedzie?, ?e ma??e?stwo El?biety i pana Darcy'ego oczekuje narodzin potomka. Jednak?e lata p?yn? i oto w "Niedobranej parze" dwoje ich dzieci wkracza ju? w wiek m?odzie?czy. Pi?kna i rezolutna Miranda jest dystyngowan? m?od? dam? i idealn? córk? - niestety, to nie ona, lecz daleki od idea?u jej brat Edward ma by? dziedzicem rodzinnego maj?tku. Istnieje gro?ba, ?e Pemberley przejdzie w obce r?ce...
Niestety, czyta?am.
?aluje ze nie mam jak tego zdobyc. ufam Waszemu osadowi i dobremu smaku,ale chcialabym po wlasnych doswiadczeniach zjechac z gory na dol te ksiazki
Czasami w bibliotekach sa, a czasami na Allegro, chociaz ceny osiagaja zwykle niewymierne do jakosci .
Nancy18 napisał:
?aluje ze nie mam jak tego zdobyc. ufam Waszemu osadowi i dobremu smaku,ale chcialabym po wlasnych doswiadczeniach zjechac z gory na dol te ksiazki
popieram, tez nie chc? ocenia? ksi??ki której nie czyta?am i w zwi?zku z tym mam propozycj?
posiadam potworka "zakochana emma", ch?tnie si? go pozb?de, mo?e wi?c kto? z was wymieni?by sie ze mn? na inne dzie?ko pani Tennat, bo pieni?dzy na to szkoda
mog? si? zobowi?za?, ?e po przeczytaniu dam zna? na forum i wy?l? ksi??k? dalej, w zamian za inn? itd. wcale nie chc? ?eby te wypociny do mnie wróci?y, wi?c kto? mo?e ja pos?a? dalej i tak wszyscy, którzy nie czytali a chc? sobie wyrobi? zdanie i nie wydawa? za du?o byli by usatysfakcjonowani
ka?dy poniós?by tylko koszt przesy?ki, jakie? 6-7 z? (choc jak na ksi??ki tej pani to i tak za du?o)
ja mimo wszystko chcia?abym przeczyta? któr?? z kontynuacji. Tak dla zaspokojenia ciekawo?ci;)