Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#26 2008-01-18 14:58:24

maenka
Użytkownik

Re: Rozwa?ni i romantyczni - Klub mi?o?ników Jane Austen

Film fantastyczny; Du?o lepszy od ksi??ki. Co ja mówie o niebo lepszy, bo ksi??ka taka troch? sm?tnawa.
Bardzo dobrze sie bawi?am. ?wietne odniesienia do JA. Mój m?z ktory czyta? tylko DiU i ogl?da? ze mna jeszcze wi?kszo?? filmów na podst. JA (ale wiadomo , ?e film to nie ksi??ka) te? si? dobrze bawi? i dobrze film odbiera?.

A Grigg? No cóz Grigg i Jocelyn to odr?bny temat.

#27 2008-01-18 15:31:39

Admete
Użytkownik

To ciep?y sympatyczny film. Mnie bawi?o odczytywanie aluzji do powie?ci Jane :-)

“What makes us human is that we care--and because we care, we never stop trying,"

Commander Jeffrey Sinclair / Babylon 5

#28 2008-01-18 20:09:11

Vasco
Administrator

Buuu, na jakiej ja prowincji mieszkam sad Gdzie mam to obejrzec?! sad

#29 2008-01-21 10:09:24

Loana
Użytkownik

Oki, zadam glupie pytanie - jakie tam byly aluzje i odniesienia do Jane Austen? Film widzialam tylko raz, wiec nie zalapalam za duzo tongue. Z przyjemnoscia dowiem sie co przegapilam.

Jakie? pytanko do mnie? loana@go2.pl
http://joanna-loana.deviantart.com/

#30 2008-01-21 13:31:17

Ela
Użytkownik

Mi utkwi?o w pami?ci stwierdzenie, ?e boharerki JA mia?y swoje sekrety, o których nawet JA nie wiedzia?a - to by?o dobre.
Tylko przyk?adem mia?a by? rzekomo odmienna orientacja Charlotty Lucas (o ile dobrze pami?tam) - to wg mnie przegi?cie.

#31 2008-01-22 11:40:38

AineNiRigani
Użytkownik

Elu, ale moze o tym JA naprawde nie wiedzia?a?

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#32 2008-01-22 13:14:18

Ela
Użytkownik

no moze ... biedny pan Collins wink

#33 2008-01-22 20:13:35

Dione
Użytkownik

Ale je?li tak, to Charlotta mog?a by? zakochana w Lizzy, w ko?cu by?y najlepszymi przyjació?kami, a? do ?lubu z Collinsem. Tylko to stawia pod znakiem zapytania orientacj? Lizzy....

yikes Biedny Darcy....

Mój ch?opak si? w?a?nie o?eni?....

#34 2008-01-22 20:22:41

Tamara
Użytkownik

Uczucie mog?o by? jednostronne :-DDD . Raczej biedny pan Collins :-DDD .Ale skoro ostatecznie Charlotta robi?a wra?enie zadowolonej i nawet doczeka?a si? nowej ga??zki oliwnej (przy wspó?udziale pana Collinsa , jak tusz? ) ...Kwestia mo?e pozosta? nie rozstrzygni?ta . Za to mo?na postawi? takie pytanie je?li idzie o pann? de Bourgh -niby dlaczego by?a trzymana na odludziu i si?? swatana z Darcym?

#35 2008-01-22 20:43:50

Dione
Użytkownik

Taa, to jest dopiero pytanie.... big_smile

Mój ch?opak si? w?a?nie o?eni?....

#36 2008-01-23 09:59:08

Loana
Użytkownik

No nie, na czym opiera sie stwierdzenie, ze Charlotta byla innej orientacji? Na tym, ze wyszla za pana Collinsa z zimna kalkulacja i nie spieszyla sie do wypelniania czestego obowiazkow malzenskich? No co wy, nie przesadzajmy. Przeciez w ksiazce napisano, ze ona byla nie za ladna, a ze nie byla AZ taka glupia, wiec jej zachowanie nie jest wcale takie nieprzemyslane - przynajmniej nie zostala stara panna. Orientacja pewnie nie miala wplywu na to, ze nie miala ochoty na nieciekawego pana Collinsa.

Jakie? pytanko do mnie? loana@go2.pl
http://joanna-loana.deviantart.com/

#37 2008-04-01 08:48:32

maddy
Użytkownik

moze przydaloby sie odswiezyc ten temat:) ja najpierw przeczytalam ksiazke a krótko po tym obejrzalam film, i musze sie zgodzic z przedmowcami ze to jeden z nielicznych przypadkow gdzie film byl przyjemniejszy niz ksi?zka, bardziej dynamiczny, a zmiana niektorych watkow wyszla tylko na dobre, Ale i tak polecam ksi?zke, Ten watek z Charlotta i jej orientacja to troche nadinterpretacja, i nie moge sobie przypomiec czy bylo cos takiego w ksiazke chyba jeszcze raz to niej wroce, mam czesto tak ze zaczynam naprawde doceniac ksiazke po drugim czytaniu;) Po obejrzeniu filmu czy przeczytaniu ksiazki ma sie ochote samemu zorganizowac taki klub ale w moim najblizszym otoczeniu trudno mi byloby znalezc kilka osob ktore przeczytaly by jakas ksiazke Jane, jedyne na co moge kogos namowic to film:) ale nie mozna miec wszystkiego heh;) Najbardziej podobal mi sie watek Prudie, no i zgadzam sie Grigg byl uroczy, a poza tym uwielbiam facetow ktorzy duzo czytaj?smile

I do not want people to be agreeable, for it saves me the trouble of liking them

#38 2008-12-17 14:15:46

ptasia
Użytkownik

Wywlekam w?tek, bo stosunkowo niedawno obejrza?am film i ca?kiem dobrze si? bawi?am (ksi??ki nie czyta?am, ale jak mówi?am - nie zach?ci?y?cie mnie wink. Chyba te? najbardziej podoba?o mi si? odcyfrowywanie aluzji do ksi??ek JA w ?yciu bohaterów, jak chocia?by Jocelyn-Emma, Grigg-pan Tilney i jego siostra, Allegra-Marianne (i te wypadki smile. W?tek Prudie mi si? podoba? (zreszt? lubi? Emily Blunt), chocia? je?li chodzi o nawi?zanie do Perswazji - bardzo lu?ny. Najmniej chyba widz? powi?zanie mi?dzy Bernadette a DiU - bo raczej nie widz? jej jako Lizzie, je?li w ogóle to jako tak? m?odsz? pani? Jennings... Tak czy inaczej, ca?kiem przyjemna rozrywka.

I meant something less mournful, dearest...
Co? nieco?

Stopka forum