Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Dione, ja nie mogę za bardzo podpowiadać
CytujÄ™ za WikipediÄ…:
Aine, iryjska bogini miłości i płodności, córka Eogabaila, którego mlecznym bratem był bóg morza Manannan Mac Lir. Jej głównym zadaniem było zachęcanie ludzi do miłości, chociaż zakochany w niej śmiertlenik, król Munsteru Ailill Olom, przypłacił życiem swą śmiałość. Gdy próbował użyć siły w stosunku do Aine i zgwałcić ją, bogini zabiła go swymi czarami. Kult Aine miał w Irlandii związek z rolnictwem, ponieważ jako bogini płodności miała ona władzę nad zbiorami i zwierzętami. Jeszcze w ubiegłym stuleciu obchodzono w Knockainy ("Wzgórze Aine") w hrabstwie Kerry uroczystości ku jej czci w wigilię letniego przesilenia.
No proszę! Jak ten Król śmiał próbować gwałcić nasza Aine. A sio!
Tak na serio, to ładnie nam Cię Pak przedstawił Aine.
Tylko nie wiem czemu w Irlandii a nie w Szkocji ;-).
Ale Celtowie zamieszkiwali również i Szkocję. Zresztą o ile dobrze pamiętam początkowa nazwa Irlandczyków to właśnie Szkoci. Potem Iro-Szkoci przemieścili się m.in na wybrzeża Szkocji wypierając rodowitych mieszkańców tych terenów - Piktow. Więc wszystko zostaje w rodzinie.
edit: zeżarło mi wyrazy...
Ostatnio edytowany przez AineNiRigani (2007-10-27 23:50:03)
No tak, Celtowie to też Szkoci.
Już zaczełam się bać Aine, że nam się zmarnujesz w Irlandii, bo jak wiemy to Szkocja jest krainą dżemikiem płynącą.
czytelniczka napisa³:
Dione -pokrewna duszo w zawodzie - pozdrawiam
(tu się drapię w główkę)
(znowu siÄ™ drapiÄ™) mhm - Jakim zawodzie?
Widzisz Pak, od tej strony to się nie doszukiwałam podobieństwa. Ale rzeczywiście coś jest na rzeczy.
Dione napisa³:
Widzisz Pak, od tej strony to się nie doszukiwałam podobieństwa. Ale rzeczywiście coś jest na rzeczy.
Słońce, czy coś insynuujesz?
Ja??? Insynuować??? (to wyciera nosek) Gdzież bym śmiała.... (tu wyciera ekran, bo noska nie zdążyła)
Hmmm. Naprawde nie wiem
P.S. Dione jestej w naszej klasie?
Znam ten portal, ale jeszcze się nie logowałam. Zaglądałam tam z kolegą i mojej klasy to tam jeszcze nie ma, a ja nie taka wyrywna, zeby ją umieszczać. Zresztą jakoś nie zżyłam się ze swoją klasą w liceum. Ogólnie rzecz biorąc, choć nic mi nigdy nie zrobili, to nie tęsknię za nimi specjalnie.
no tak, nasz ja zalozylam. Przez rok dlugo dlugo nic, a teraz ludziska rozsylaja dalej
W sumie fajnie sie spotkac - chociazby wirtualnie.
Przez ten portal, a może raczej dzięki niemu - znajoma dowiedziała się, że facet ją zdradza.
Czasem lepiej wiedzieć mniej niż za dużo - życie jest spokojniejsze.
AineNiRigani napisa³:
no tak, nasz ja zalozylam. Przez rok dlugo dlugo nic, a teraz ludziska rozsylaja dalej
W sumie fajnie sie spotkac - chociazby wirtualnie.
Czekam na blondynkÄ™, a tu niespodzianka
...Taki to portal!!
Ha, Aine napisala o naszej-klasie, szybko weszlam, zeby jej poszukac, a tu w wiadomosciach co na mnie czeka??? Zaproszenie od Aine!!! Dziekuje!!!
Mi sie podoba nasza-klasa. Nie tylko dlatego, ze powstala we Wrocku . Mozna sie tu skontaktowac z ludzmi, ktorych sie kiedys znalo i z powrotem nawiazac znajomosci
.
I Dione, jak ona mogla sie dowiedziec o zdradzie??? Napisali jej to?
Szukaj następnego zaproszenia
Aine też
Ostatnio edytowany przez fanturia (2007-11-06 16:21:51)
ha!! To Ty fanturio!! a ja sie zastanawialam skad sie znamy
No i chyba w koncu normalnymi drogami poznalas moje imie (czy raczej zdrobnienie)
Nas niedlugo czeka 10-lecie matury, to i latwiej sie bedzie zebrac, bo porozrzucani jestesmy po swiecie
Bardzo ładne imię I znane mi osoby o tym imieniu raczej sympatyczne są
To ja sie przyznam, ze lubie zdrobnienie, ale pelne coraz bardziej wydaje mi sie pretensjonalne...
Hmm, ludkowie na naszej-klasie - podawajcie swoje ksywki!!! Bo ja nie rozpoznaje ludzi na zdjęciach, po nazwiskach tez i mam zonka... Fanturio, zmienilas kolor wlosow??? Ledwo rozpoznaje. I kto to jest ta osoba z Leszna???
Aine, ja i tak pamietam Cie jako Aine . Bo brzmi to ladnie, krotko i miekko
.
Loano, na "Naszej klasie" jest zdjęcie z '98. Po ciążach nocno ściemniały mi włosy. A w "międzyczasie" kilka razy były rude
Ja też tam jestem wpisana!!!
Znalazłam kilku znajomych, ostatnio moją koleżankę z liceum która teraz mieszka w Niemczech. Nie mam tam ksywki, no dobra ale wpiszę, tak mnie znajdziecie, jesli ktoś chce oczywiście.
Przypomniałyście mi o tym portalu, nie zaglądałam tam prawie od roku. Niestety, moich znajomych jest tam niewielu