Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
A pami?tacie jak Rebecca skakala do basenu i cos sobie zrobi?a. Mark ja ratowa? a Bridget wykaza?a si? przytomno?ci? wzywaj?c lekarza. Rebecca robi tu za Luiz? Mulgrove a Mark za Wenwortha.
Tylko Briget Anny raczej nie przypomina. Anna by?a powa?na, spokojna, ?agodna, a Briget....
Tak samo nie przypomina Lizzy, cho? nikt nie zaprzeczy, ?e pierwsza cz??? dziennika to wyra?ne nawi?zanie do "Dumy".
A w pierwszej cz?sci kiedy Bridget przychodzi na impr? w stroju króliczka i czuje si? nieswojo Mark podchodzi do Uny i co? jej szepce na ucho wskazuj?c na Bridge. (ratuje Bridget z niezr?cznej sytuacji). Ta sytuacja jest podobna do Perswazji kiedy wszyscy wybrali si? na spacer do kuzynow Mulsgrove, w drodze powrotnej Anna by?a zm?czona a nadjecha?a powozem siostra Wentwortha z admira?em. On wtedy szepn?? siostrze aby pomog?a Annie.
Ostatnio edytowany przez maenka (2007-10-24 13:42:52)
Z tym podobie?stwem to troszk? ?rednio Anna tylko nie chcia?a si? przyzna? do zm?czenia, a Briget w?a?nie mia?a za soba totalny blamage.
Jedynie obaj panowie zareagowali w ten sam sposób.
Ostatnio edytowany przez Dione (2007-10-24 13:36:14)
Dione napisał:
Jedynie obaj panowie zareagowali w ten sam sposób.
I to jest w?a?nie to podobie?stwo - podobnego zachowania panów. (Nawet z szeptem na ucho). Dyskretna pomoc osobie , kór? jest zainteresowany, a która znalaz?a si? w k?opocie.
Ostatnio edytowany przez maenka (2007-10-24 13:41:14)
to jest dla mnie mocno naciagane. Juz nie wzpomne o tym, ze BJ I to podobno P&P, a BJII to perswazje. Albo powinno byc w I czesci wiecej nawiazan do perswazji, albo szukamy dziury w calym.
Co innego stac sie posmiewiskiem, a co innego byc zmeczonym i nie poprosic o pomoc. Dla mnie ten przyklad jest ni z gruszki ni z pietruszki.
No o to mi w?a?nie chodzi?o. Ja nie wiem, telepatia czy jak?
A tak nawiasem, Aine czy dzi? rano nie mia?a? starego avka z Archie'm? Tak pytam, bo si? gubi?. Ten nowy avek jak rozumiem pojawia si? jak sta?ysta co? zmaluje?
nieee, poki co Dzemik nadal jest moim zyciem
ale ostatnio szef zdradzil mi magiczne funkcjonowanie klawisza F5
AineNiRigani napisał:
nieee, poki co Dzemik nadal jest moim zyciem
ale ostatnio szef zdradzil mi magiczne funkcjonowanie klawisza F5
Ja dzi? zdecydowanie mam problemy z kojarzeniem. Co to za szyfr?
Dla mnie najwa?niejszym, najoczywistszym i najprostszym spoiwem dumy i bridget jest osoba Colina Firtha.I chyba w ko?cu przestan? marzy? na jawie, ?e spotkam dzi? ?yj?cego fitzwilliama; )
Dionku, jak wida? masz ty?y na ró?owym forum D?emik, to autorskie okre?lenie Matki P, co to samorzutnie og?osi?a adopcj? wirtualno-emocjonaln? Jamesa MacAvoya, zwanego w kr?gach wyznawczy? D?emikiem.
A ja sobie sparafrazowa?am moje ukochane zdanie z Wimbledonu
Oj Dioni?, mamy spooooore zaleg?o?ci
karotka napisał:
Dla mnie najwa?niejszym, najoczywistszym i najprostszym spoiwem dumy i bridget jest osoba Colina Firtha.I chyba w ko?cu przestan? marzy? na jawie, ?e spotkam dzi? ?yj?cego fitzwilliama; )
Ale to w filmie, a ja w w?tku mia?am na my?li ksi??k?, ktora od filmu rozni si? jak diametralnie: inne fakty.
Ostatnio edytowany przez maenka (2007-10-25 13:57:32)
AineNiRigani napisał:
to jest dla mnie mocno naciagane. Juz nie wzpomne o tym, ze BJ I to podobno P&P, a BJII to perswazje. Albo powinno byc w I czesci wiecej nawiazan do perswazji, albo szukamy dziury w calym.
Co innego stac sie posmiewiskiem, a co innego byc zmeczonym i nie poprosic o pomoc. Dla mnie ten przyklad jest ni z gruszki ni z pietruszki.
No cóz a ja pozostan? przy swoim. To ?e Bridget rózni sie od Jane i Anne to jasne. Ale sama wcze?niej przyzna?a?, ?e BJ to pastisz.
Moim zdaniem pastisz mieszany bo w cz??ci I s? równie? odwo?ania do Perswazji a w II do DiU.
No wi?c w?a?nie, z tego co pami?tam pozosta?o mi ogólne wra?enie chaotycznego i niefajnego ?ci?gania z JA. Ot co.
I cz??? BJ mi si? bardziej podoba?a ni? II. W II Bridget jest taka g?upkowata, ?e szok.
Tez ale to by?o w?asnie w niej urocze. Czyta?am te ksiazki w?asnie jak by?am "thirty something" i patrz?c na siebie i na swoje kole?anki zasmiewalam sie jak norka, bo ka?da z nas ma du?o z Bridget . No chyba ?e jest Perpetu?, Natash? lub Rebecc?. Ale chyba ju? wol? by? Bridge. Chocia? dostrzegam w sobie te? troche podobie?stwa do Shazz.
Pami?tam ?e jak obejrza?am II cze?? BJ to takie mia?am odczucia. Nie jestem w stanie przytoczy? ?adnych konkretnych scen, musia?abym jeszcze raz obejrze?.
a to my mowimy o filmie, czy o ksiazce? Bo jesli o filmie to chyba bardziej wole cz. II. jest bardziej dramatyczna...
Ksiazki ogolnie nie zrobily na mnie wiekszego wrazenia (poza zdaniem o Haedcliffie i zaintrygowaniu mnie o co chodzi?o z ta mokra koszul? i Darsikiem. Na tyle, ze trafilam tutaj na forum, wycygani8?am film i rozpocz??am moja przygode z JA)
AineNiRigani napisał:
a to my mowimy o filmie, czy o ksiazce? )
zaczynaj?c w?tek mia?am na my?li ksi??ki, które Baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo ró?nia si? od filmu. To zupe?nie ró?na fabu?a. Klimacik tylko z lekcza ten sam.
ja przyznaje - rowniez myslalam o ksiazce...
Co wy na to aby przypisac postaciom z BJ postacie z ksi??ek JA.
Zaczn?:
1. Bridget to oczywi?cie Elizabeth z DiU oraz Anna z Perswazji
2. Shazzer pasuje mi do Charlotty Lucas z DiU
3. Jude to Jane z DiU (z jej ca?ym Richardem (Bingley)ktory odchodzi i wraca skruszony aby j? po?lubi?)
4. Natasha to oczywi?cie "Kaczy Kuper" czyli siostra Bingley'a - Karolina
5. Rebecca to na pocz?tku Lucy Steel z RiR a potem Luiza Musgrove
6. Mark Darcy to z jednej strony oczywiste , ?e pan Darcy, a z drugiej Kapitan Wentworth
7. Daniel Cleaver - Wickham
8. Mamusia Bridget te? zaletami umys?u przypomina matk? sióstr z DiU, a z drugiej strony jej ucieczka z Julio przypomina ucieczk? Lydii
To jest to co na szybko mi przychodzi do g?owy. Czekam na wasze typowania.
Aha Cleaver to dla mnie równie? Henry Crawford z Mansfield Park - o czym pisa?am ju? wcze?niej (uwiedzenie Marii Bertram-uwiedzenie ?ony Marka)
AineNiRigani napisał:
Oj Dioni?, mamy spooooore zaleg?o?ci
Oj, ?eby tylko zaleg?o?ci! Ja zaczynam si? zastanawia?, w której epoce zosta?am. Z wylicze? wysz?a mi epoka kamienia ?upanego