Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Bridget czytałam juz jakiś czas temu i pamietam, że z dużą radościa wyłapywałam sceny i nawiazania do książek JA.
Może skatalogujemy je sobie w tym wątku. Podam Pierwsze:
1. Oczywiście sam Mark Darcy i jego odzywka przy światecznym curry na temat dam wzgardzonych przez innych,
2. Cleaver jako alter ego Wickhama
3. Liścik napisany przez Darcego w 2 części i liścik kapitana Wentwortha z Perswazji
4. Ucieczka matki od Ojca w Bridget i ucieczka Lidii w DiU
W drugiej części - "wypadek" Rebbeki, która skoczyła do wody i obiła sobie kostkę - tak jak upadek jednej z panien Musgrove w Lyme w "Perswazjach".
W drugiej, bodajże zdejmowanie jakiegoś dziecka z pleców? To było to co najmocniej mi w oczy się rzuciło, ale i tak całość słabo pamiętam.
Zapomniałyście o najważniejszym - w czasach JA najgorsze dla kobiety było nie mieć pieniędzy a w czasach dzisiejszych - nie mieć figury.
Mark ją lubi "just as she is". Not with a slimmer nose, bigger breast .... Czy Darcy u JA nie pokochał Lizzy "just as she was" )).
dobre spostrzeżenie!!!
Ulka napisa³:
W drugiej, bodajże zdejmowanie jakiegoś dziecka z pleców? To było to co najmocniej mi w oczy się rzuciło, ale i tak całość słabo pamiętam.
Rzeczywiście masz rację. A ja nie skojarzyłam tegow czasie czytania z Perswazjami.
Daniel Clever to nie tylko alter ego Wickhama ale także Henry'go Crawforda z Mansfield Park. Patrz uwiedzenie Marii Bertram i uwiedzenie żony Marka Darcy.
Uwiedzenie żony Marka Darcy'ego ja odebrałam raczej jako podobieństwo do uwiedzenia Georgiany przez Wickhama.
Akaterine napisa³:
Uwiedzenie żony Marka Darcy'ego ja odebrałam raczej jako podobieństwo do uwiedzenia Georgiany przez Wickhama.
Na poczatku ja tez ale przyznaj że Maria Bertram pasuje jak ulał
Sam fakt może i tak, ale okoliczności niekoniecznie - nie było nikogo, kto nienawidził Henry'ego Crawforda za to uwiedzenie, zaś Wickhama Darcy nie znosił - tak jak Mark Darcy nie znosił Daniela.
Maria Bertram była okrutną kobietą. Żona Marka pochodziła z okrutnej rasy - tak jeszcze na to nie patrzyłam
Ale zgadzam się Akaterine - też to bardziej wiąże z Georgianą.
Bo wiecie co ja myślę-podobieństwo może być do kilku scen/postaci/sytuacji na raz- BJ to taki miszmasz, wariacja na temat
Mark Darcy mieszkał w wielkim domu w drogiej dzielnicy; Bridget - niekoniecznie. Dysproporcja majątkowa jak między Fickiem a Lizzy.
Rozmowa Natashy i Perpetuy na party z okazji premiery Motocykla Kafki jako żywo przypomina dialog pomiędzy siostrami Bingley.
Ale Briget nie była tak ładna jak Lizzy. Lizzy uchodziła za piękność (tylko jej siostra Jane miała być ładniejsza) i doskonale wychowaną pannę, a Briget należała do takich zwyczajnych dziewczyn (no wiadomo: kragłości nie zawsze tu gdzie potrzeba, włosy, których wiecznie nie można ułożyć i takie tam drobiażdżki jak papierosy, nałogowe jedzenie słodyczy i wpadki w towarzystwie).
Chyba Helen Fielding chodziło o to aby pokazać (w sposób zabawny) jak współczesnie wygląda) niezależna kobieta, któej celem jest znalezienie faceta/ wyjście za mąż.
Ponieważ zaproponowałam ten wątek przeczytałam jeszcze raz obie BJ i musze stwierdzić, że jest to poprostu kompilacja książek JA. Jeden z rozdziałów ma nawet tytuł Perswazje. Niektóre sytuacje można porównać nawet z dwoma róznymi scenami z dwóch róznych ksiązek JA.
Przeczytałam BJ właśnie pod kątem nawiązań do JA i uważam, że Helen Fielding zrobiła mistrzostwo świata w BJ i naprawdę widać, że lubi JA.
maenka napisa³:
Helen Fielding zrobiła mistrzostwo świata w BJ i naprawdę widać, że lubi JA.
Też tak uważam. W ogóle podoba mi się z czysto technicznego punktu widzenia, że inspirowała się JA, przekładając sytuacje z czasów JA na nasze, ale przy tym nie można mówić, że ściągnęła.
to pastisz w czystej postaci. W dodatku I klasy
Pastisz ma dla mnie mnie troche negatywne brzmienie, gdy tymczasem BJ jest jak najbardziej "+"
Wiem, że pojęcie "pastisz" źle sie kojarzy, ale to przecież jest dzieło nasladowcze. Specjalnie użyłam formy "pastisz", a nie "parodia", czy "karykatura", bo ten pierwszy bywa formą hołdu złozonego twórcy i tak jest w przypadku BJ. pozostałe mają na celu osmieszenie i zdeprecjonowanie - po prostu atak.
Jeszcze jedno nawiązanie - w "Perswazjach" Anne pocieszała kapitana Benwicka, którego narzeczona zmarła, a Bridget w drugiej części - kolegę Darcy'ego z biura, którego opuściła żona czy dziewczyna.
czy ja wiem, czy to az takie nawiazanie? W sumie zawsze kazdy ktos kazdego rzuca. Równie dobrze można mowic o Marku, bo jego też żona rzuciła.
Z tym że druga część ogólnie nawiązuje do "Perswazji" - i tu Anne pociesza Benwicka, który w końcu jest z jedną z sióstr Musgrove, która wcześniej polowała na Wentwortha - a Bridget pociesza kolegę Marka (Giles się ona nazywał? Nie pamiętam już), który później jest z Rebeccą, która wcześniej polowała na Marka. Dla mnie wyraźne nawiązanie.
nie wiedzialam ze BJ II to nawiazanie do perswazji. Hmmm. Mimo wszystko chyba mniej udane...
Ten Giles też chyba był Benwick