Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Tak, Jane była jednak nieoceniona
Dione, bratnia duszo, jak zawsze po Tobie mam już niewiele do dodania.
Bardzo ciekawe spostrzeżenia i przyznam, nie przyszły mi do głowy.
Czepiacie siÄ™ biednej Marianny Popatrzcie na dzisiejsze 17-latki.
Fanfurio, ja wciąż podkreślam, że Lidie, Marianny, Katarzyny, a nawet Anny, Jane, Emmy czy Eleonory można zawsze spotkać na ulicach
Można, można... Zwłaszcza Lidie
Lidie są najgłośniejsze, więc najbardziej zauważalne :-)
Hm, a ja jeszcze nie przeczytałam do końca R&R.
To widzisz snowdrop ile CiÄ™ jeszcze czeka
Przeczytałam w końcu R&R, wczoraj powaliła mnie choroba i zajęłam się lekturą książek.
Muszę przyznać że pod koniec powieści Elinor zyskuje. Przejawia nawet uczucia. Daruje jej pouczania bo w końcu się otwiera. Podoba mi się jak ona która tak zawsze powstrzymywała się przed uczuciami i przestrzegała konwenansów nagle wybiegła z pokoju z płaczem, gdy Edward mówi że to nie on się ożenił z Lucy. No w końcu przybrała ludzką twarz . JA pokazała wielką siłę miłości i emocji
Bardzo podoba mi się poniższy cytat, chyba jeden z najlepszych w całej książce, jest na wskroś prawdziwy:
"... Nie jest szcześliwy, jego sytuacja finansowa nie jest zła, nie zaznaje niewygód i myśli tylko o tym, że poślubił kobietę o usposobieniu znacznie mniej pociągającym niż twoje. Czy jednak stąd wynika, że byłby szczęśliwszy, poślubiając ciebie? Miałby wówczas inne problemy. Miałby kłopoty finansowe, które ponieważ zażegnane - wydają mu się błahostką..."
Nadal uparcie sie nie zgadzam, ze Elinor przejawia uczucia pod koniec powieści. Powiedziałabym, że to predzej marianna zaczyna je przejawiać.
Aine, porwała ja fala miłości i zapomniała o konwenansach. To musisz przyznać! Wybiegła z pokoju z płaczem.
Snowdrop nie chodziło mi o to że ona nie przejawiła uczuc, ale o to, że nie dopiero pod koniec ksiązki - o ile to po polsku wyszło
Ostatnio edytowany przez AineNiRigani (2007-10-10 11:43:12)
AineNiRigani napisa³:
Nadal uparcie sie nie zgadzam, ze Elinor przejawia uczucia pod koniec powieści. Powiedziałabym, że to predzej marianna zaczyna je przejawiać.
Marianna pod koniec zaczyna przejawiać serce ;P
AineNiRigani napisa³:
Snowdrop nie chodziło mi o to że ona nie przejawiła uczuc, ale o to, że nie dopiero pod koniec ksiązki - o ile to po polsku wyszło
Czyli cały czas była pełna uczuć? Jeżeli o to Ci chodzi, to się zgadzam .
Dokladnie o to
Eleonora nie przejawiala niczego pod koniec ksiązki. Ja widze uczucia w każdym niemal jej słowie od początku powieści...
No tak, tak, ale na końcu złamała konwenanse, bo tak emocje w niej buzowały )).
No jak to, wybiegła z pokoju w kt był dzentemen. Czyż to nie było pogwałcenie dobrego zachowania?
Marianna wcale przez całą powieść nie przejawiała uczuć, tylko była pełna egzaltacji i samouwielbienia. Jej miłość do Willoughbyego była wyimaginowana, a wieelki zawód miłosny pokazywany z typowo aktorskim zacięciem. Dziewuszka się naczytała "Romeo i Julii" i wzniosłej powieści, gdzie nieszczęśliwie zakochani umierają z miłości i usilnie starała się do tego emocjonalnie zbliżyć. Te jej spazmy, łzy itd były afektowane i infalntylne. Natomiast Eleonora przez całą książkę w sposób delikatny okazywała uczucia. I nie chodzi mi tylko o miłość do Edzia, ale o sam fakt uczuć jako takich. Przcież z niezmienną cierpliwością łagodziła wybuchy "emocji" Marianny, opiekowała się nią w chorobie, wielokrotnie okazywała współczucie czy to siostrze, czy Edwardowi, czy Brandonowi. Ona okazywała uczucia, ale w cichy nienarzucający się sposób. Marianna nie miała pojęcia o prawdziwych uczuciach. Ona zamęczała innych sztuczną afektacją, bardziej odpowiednią na scenie teatru niż w życiu.
Proszę, nie znęcajcie się tak nad Marianną... Tożto jeszcze prawie dziecko...
W sumie fakt. Była młodsza od Catherine Morland, a nad Catherine nikt się nie znęca, choć rozsądkiem też nie grzeszyła .
Znam wiele bardzo rozsądnych 14-latek (z naszym Gumiśkiem na czele), a w dzisiejszych czasach kobiety jednak wolniej dojrzewają - mam na mysli rozwój psychiczny. Wtedy 17-latka bywała mężata, dzieciata z całym domem na głowie.
Ale czy byli dojrzalsi? Bo, że życie wcześniej stawiało wymagania to inna sprawa (właśnie sobie liczyłem kto ile miał lat; taki Napoleon I objął władzę mają 30-tkę na karku; ale czy aby jego polityka nie była także efektem jego młodzieńczości?).